גל העלאות המחירים ששטף את ישראל השבוע, ערב חגיגות יום הולדתה, לא נראה כאן כבר הרבה זמן. אחת אחרי השנייה הודיעו היצרניות והיבואניות המובילות כי הן "נאלצות" להעלות את מחיריהן בטווחים משתנים. ההסבר שחזר על עצמו שוב ושוב היה "עקב התייקרות חומרי הגלם". בעזרת לובי 99 החלטנו לבדוק בכמה התייקרו המוצרים בחנויות במהלך השנה האחרונה ומי הרשתות שייקרו את מוצריהן.

"מאז נובמבר 2022 נמנענו מהעלאת מחירים ברובם המכריע של מוצרינו", נכתב למשל בהודעה של יוניליוור, אותה הפיצה לרשתות הקמעונאיות. זאת לטענתה "על אף התייקרות משמעותית ומתמשכת בעלויות הייצור במפעלינו בישראל ובעלויות הלוגיסטיקה". לפי יוניליוור, אנשיה "נאלצים להעלות את מחיריהם של חלק ממוצרינו, אשר לא עודכנו במשך כשנתיים וחצי. עשינו מאמץ לצמצם את עליית המחירים ככל שניתן". יוניליוור, המשווקת מוצרי מזון וטואלטיקה, הודיעה על שורת העלאות מחירים שתיכנס לתוקף עוד לפני חג השבועות בטווח של 9%.

בנוסף, חברת שטראוס הודיעה על עליות מחיר במוצרי החלב שלה מיד לאחר חג השבועות, בשיעור של עד 1.5%, ובשיעור ממוצע של כ-1% על כלל מוצרי המחלבות. החברה המרכזית למשקאות תייקר את מוצרי החלב של טרה ומשק צוריאל. מוצרי החלב המפוקחים של טרה יתייקרו ב-1.4% ואלה שאינם בפיקוח יתייקרו בממוצע ב-2.7%. יוגורט מולר ומוצרי משק צוריאל (גבינות עיזים) יתייקרו ב-3.5%. המחלבה הודיעה לקמעונאים כי תחליפי חלב, גבינות שמנת ומשקאות חלב אישיים לא יתייקרו, וכך גם מוצרי האלכוהול של החברה, כולל בירות טובורג וקרלסברג. גם מחלבות גד הודיעו כי הן מייקרות את מוצריהן בשיעור ממוצע של 1.5%.

בסקר שערכה עבורנו לובי 99 נבדקו מספר שיא של 67,875 מוצרים שיש בכל בית. בדקנו מי הרשת שהעלתה את המחירים הכי הרבה, מי הספק שמוצריו התייקרו ואילו מוצרים שלו יתייקרו, לאור הטענות על עליות מחירים.

סך המחירים במאגר עלו בכ-5.5% בשנה האחרונה, מה-1.5.2024 (שבועיים לפני יום העצמאות בשנה שעברה) ל-22.4.2025 (שבוע וחצי לפני יום העצמאות השנה). הספקים שהעלו מחירים בצורה המשמעותית ביותר הם תנובה, יפאורה תבורי, ליימן שליסל ומחלבות גד. הרשתות שהתייקרו ברמה המשמעותית ביותר (מעל 6%) הן טיב טעם, קרפור, ויקטורי ושופרסל.

מוצרי השוקולד עלו בחדות בשנה החולפת. חטיף קליק של יוניליוור התייקר ב-24.7 אחוזים, שוקולד פרה של שטראוס התייקר ב-21.8 אחוזים, שוקולד לינדט של סידס התייקר ב-21.8 אחוזים, וספלנדיד של שטראוס התייקר ב-20.5 אחוזים.

מחיר הקקאו עלה בשנה האחרונה ב-5 אחוזים בלבד, מה שלא מצדיק את עליית המחירים החדה של המוצרים העשויים ממנו. יש לקחת בחשבון גם שמחירי מרכיבים אחרים דווקא ירדו: החיטה, הנמצאת במגוון מוצרים, ירדה ב-15%, הסויה ירדה ב-9.3% והסוכר ירד ב-11%. התירס, המרכיב העיקרי של דגני הבוקר למשל, אמנם עלה בשנה האחרונה ב-5%, אך עדיין נמוך ב-23% מהשיא שנרשם באפריל 2022.

בלובי 99 מסבירים שחברות המזון מתרצות את העלאות המחירים בעליית חומרי הגלם, אך גם כשאלו יורדים, המחירים לא יורדים בהתאמה: "כך למשל, מחיר החיטה ירד ב-15% בשנה האחרונה ומחירי מוצרים רבים כגון עוגיות, בייגלה ועוד עלה. מחיר התירס ירד בשנתיים האחרונות ב-23%, זה לא הפריע להעלות את המחירים של דגני בוקר ויש דוגמאות לעוד ועוד מוצרים".

העליות הבולטות ביותר במחירים נרשמו גם במוצרי הטואלטיקה והניקיון. בחלק מהמוצרים אף מצאנו קפיצה במחיר שהגיעה ל-200% עד 400%. כאן עולה שאלה מטרידה: האם מדובר בהתייקרות אמיתית, או ב"מניפולציה שיווקית"? ייתכן שמדובר בשילוב בין השניים. מצד אחד, עלויות חומרי גלם בענף הקוסמטיקה אכן עלו – בפרט אם המוצר מיובא. מצד שני, חלק מההתייקרויות מיוחסות לכך שהמוצר חזר ממבצע זמני. כך למשל, בשמים לשיער שירדו מ-199 שקלים ל-39.90 שקלים מצביעים על מנעד תמחור שיווקי קיצוני ולא עקב התייקרות אמיתית, מה שמותיר את הצרכנים מבולבלים, וקשה להם לדעת מהו המחיר "האמיתי" של המוצר.

גם רשתות השיווק קופצות על העגלה

כאשר ספק מעלה מחיר, כפי שנוכחנו לדעת בשבוע האחרון, הוא נכנס למשא ומתן עם רשת השיווק שמנסה להוציא ממנו את המחיר הנמוך ביותר במסגרת עליית המחירים עליה החליט הספק. הרשת יכולה להחליט גם שהיא לא מקבלת את עליית המחיר ולהוריד את המוצרים של אותו ספק מהמדפים, עד שמישהו משניהם יתקפל. דוגמה לכך אפשר לראות באפריל האחרון, אז רשת שופרסל הוציאה מהמעדניות בסניפים את מוצרי תנובה ובנוסף את דגי תנובה מהמקררים – לאחר שדרישתה להנחות נוספות ולקיזוזים בתשלומים לא נענתה מצד תנובה. כמה חודשים לפני כן הוציאה שופרסל במשך חצי שנה את מוצרי תנובה מרשת אושר עד בגלל אותה סיבה.

לפי בדיקה של לובי 99, הרשתות שהובילו בהתייקרויות הן טיב טעם, קרפור, ויקטורי ושופרסל. "שופרסל בולטת לרעה במרבית הקטגוריות בהן התייקרה במעל 10% בשנה האחרונה", אומרים בלובי 99. "החמאה, מוצרי עגבניות, מים מינרליים, משקאות קלים, פסטה, קוסקוס ופתיתים, קפה, שימורים - כולם התייקרו".

"יצוין כי מחירי החיטה בעולם ירדו בכ-15% בשנה האחרונה, וסך הכל בכ-60% מאז השיא במאי 2022. לעומתם, רמי לוי מצטיינת בכך שאין אף קטגוריה שנבדקה בה המחירים עלו במעל 10%. סך ממוצע עליית המחירים ברשת עומד על 3.1%", מציינים בארגון. "מעבר לכך, רמי לוי הורידה את המחיר הממוצע בקטגוריות: טחינה, מוצרי תה ושמן. גם אושר עד ויוחננוף שמרו על יציבות מחירים סביב כ-3%. עם זאת, בשתי הרשתות היו קטגוריות שעלו במעל 10%: מים וקטשופ ביוחננוף, טופו באושר עד".

"הגזירות על הציבור לא מפסיקות ולצערנו רק בשבוע האחרון ארבע חברות נוספות הודיעו על התייקרות מוצרים", הסבירו בלובי 99, הלובי הציבורי. "החברות מעלות מחירים ללא רסן בשנתיים האחרונות ואין מי שיעצור את הטירוף. בתקציב המדינה שעבר רק לאחרונה לא הייתה אפילו מילה אחת על מאבק ביוקר המחיה. ועדת השרים לטיפול ביוקר המחיה לא התכנסה זמן רב ולא פועלת בנושא, הוועדה שהקימה הממשלה בראשות שמואל סלבין התפרקה, וכל זה קורה בזמן שאנשים קורסים תחת גזירות ועליות מחירים מכלל השירותים במשק. הממשלה חייבת להתעשת ולפעול להורדת יוקר המחיה במספר צעדים, כפי שהצגנו לה פעם אחר פעם. בין היתר, בפתיחת השוק לייבוא, פירוק המונופולים וחיוב החברות בשקיפות הדוחות".