ביום שישי האחרון עלו שוב תעריפי הנסיעה בתחבורה הציבורית והשלימו זינוק של כ-50% בשנה. מה שהייתה אמורה להיות "רפורמת צדק תחבורתי", פרויקט הדגל של השרה מירי רגב, רק ייקר את המחירים בפועל עבור רוב הנוסעים. כך למשל נסיעה בטווח של פחות מ-15 ק"מ שעלתה עד עכשיו 6 שקלים, עלתה לאחר הרפורמה ל-8 שקלים עבור נסיעה בודדת.
אבל תסמכו על הגולשים שימצאו דרכים לנסות לעקוף את ההתייקרות ולשלם פחות. בסרטון שעלה לרשת מדגים אחד הנוסעים כיצד הוא משנה את השפה של מסופון התשלום באוטובוס אגד, והמחיר מתעדכן מ-8 שקלים בחזרה ל-6 שקלים.
גולשים נוספים מיהרו לנסות גם הם את השיטה וחזרו עם מסקנות: הבאג קיים באוטובוסים עם מסופים ישנים, שככל הנראה טרם עודכנו, ולא במסופים החדשים, אבל תמיד שווה לנסות. נזכיר כי מטרת רפורמת "צדק תחבורתי" הייתה להעמיק הנחות לאוכלוסיות שונות על חשבון אוכלוסיות אחרות, כביכול ממעמד סוציו-אקונומי גבוה יותר.
חלקה הראשון של הרפורמה תוקצב בתקציב המדינה לשנת 2023, והיא נכנסה לתוקף לפני כשנה. במסגרת אותו חלק ניתנו נסיעות בחינם למשך שנה לחיילים משוחררים והנחות בסך 50% לתושבים באזורים המוגדרים פריפריאליים (יישובים המדורגים באשכולות 1-5 לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה). כמו כן, צעירים בני 18-26 זכו להנחות של 33%, באופן שהתכתב גם עם ההסכמים הקואליציוניים של הסיעות החרדיות, שדרשו הנחות לאברכים.
כל הכבוד למשרד התחבורה על רפורמה מוצלחת
(@Noam_1500) pic.twitter.com/JAs5PEF15d
במסגרת תקציב 2025 הרפורמה הועמקה, וגיל הפטור מתשלום בתחבורה ציבורית ירד מ-75 ל-67. נוסף על כך, המחירים הוזלו עבור תושבים בשכונות ובערים במדד סוציו-אקונומי 1-5 במדד הלמ"ס ב-50% הנחה.
השינויים שנכנסו לתוקף צפויים לסייע בעיקר לערי החברה הערבית ולחרדים וכן לשכונות שונות בערים במרכז הארץ. בגלובס ציינו כי "למשל, בחולון, שמדורגת בדירוג 7, לא יהיו הנחות, אך בשכונת ג'סי כהן שבדירוג 3 יהיו הנחות".
ואולם נוסעים כבר שיתפו ברשתות החברתיות את הקושי לאבחן היכן שכונה אחת מסתיימת ואחרת מתחילה, והמודל החדשני של הנחות לפי שכונות צפוי להיתקל בקשיים משמעותיים.
מה שבטוח הוא שאזרחים רבים שמתגוררים במרכזי המטרופולינים לא זכו להנחות, ואף משלמים יותר, מכיוון שעל אף כל הרפורמות, השדרוגים וההתייעלות, מחירי התחבורה הציבורית בישראל רק ממשיכים לעלות. לפי משרד התחבורה מחירי הנסיעות הבודדות עלו ב-2 שקלים, החופשי יומי והחופשי חודשי המשולב באוטובוסים וברכבת הקלה יתייקרו בעד 33% ומחירי המנויים לרכבת יתייקרו בכ-20%.
לנוסעים המעוניינים בכל זאת לנסות ולחסוך כסף (והשיטה המתועדת לא עבדה להם), עדיף לעבור להשתמש באפליקציות התשלום, אשר בניגוד לרב-קו, מחשבות את מחיר הנסיעה באופן יומי וחודשי דינמי. בכל יום, האפליקציה בוחרת באופן אוטומטי את המסלול הזול ביותר: סך עלות כל הנסיעות או עלות כרטיס חופשי יומי. בסוף כל חודש תתבצע בדיקה חוזרת, שתשווה בין סך התשלומים היומיים לבין מנוי חופשי-חודשי – ותבחר את האפשרות הזולה עבור הנוסע.