הערבה התיכונה היא מקום מיוחד. חבל ארץ מדברי, חידתי מבודד וקסום, כזה שהעונתיות משחקת בו תפקיד חשוב, ובהתאם לגודל האוכלוסייה – אין פה ברים ומסעדות בכל פינה, מקומות רבים לא פתוחים כל השבוע ואפילו לא כל השנה. עונתיות מדברית, קצב אחר. אבל בשנים האחרונות המגמה הזו משתנה – גם בזכות התיירות שפורחת וגם בזכות הגירה חיובית שלא פוסקת מתקופת הקורונה ועד היום.

>> מתכונים לפסח

>> איך מכינים בקלות קערה לליל הסדר?

בעוד המלחמה והמצב הכללי הביאו לסגירתן של עשרות מסעדות בארץ, הערבה היא כמו יקום מקביל שבו המצב הפוך: יש שפע של מקומות טעימים, מעניינים ומיוחדים (למשל – מכוורת פורת שמייצרת דבש ביום והופכת לבר בלילה!), ובשביל לעשות לכם סדר בחופשה הבאה, בחרנו חמש מסעדות מצוינות שלא כדאי לפספס. 

MOA

מואה הוא ריזורט-וולנס מדברי מפואר עם נחל, בוסתן, אגם, אמבטיות קרח, סאונה, יוגה ואפילו מנזר בודהיסטי ישראלי שפועל בצמוד אליו. גם אם אתם פחות בעניין של ריטריטים וסדנאות למיניהם, שווה להגיע לפה בשביל המסעדה המהממת שפועלת בלב המקום, ומציעה גם למי שלא מתארח במתחם אוכל טוב, נוף מדברי, מוזיקה נכונה וקוקטיילים מעולים שמוגשים לאורך כל היום.

ערבה במצוא יופייה - MOA (צילום: תמר אדם, יחסי ציבור)
נוף מהמסעדה של MOA|צילום: תמר אדם, יחסי ציבור

בשנה האחרונה המקום עבר מהפך כללי ובמסגרתו הצטרף השף מור סעדי, שלפני עשור עזב את מיטב מסעדות תל אביב לטובת חיים בערבה. שרעבי בנה תפריט צהרים כיפי עם מנות כמו סלט קפרזה עם קרעי לחם (72 שקלים); טבולה גרבלקס עם קינואה (82 שקלים); פיצה נאפוליטנית שנאפית בטאבון (64 שקלים); קרצ'ופי ברוטב לבן עם ארטישוק ובצל צלוי (68 שקלים); ומנת פסטה לילדים  ברוטב עגבניות או שמנת (48 שקלים). עבור קבוצות מטיילים אפשר לבנות פה תפריט מיוחד, בתיאום מראש. האוכל כולו ללא חומרים משמרים, מתובל ב-6 תבלינים בלבד ומבוסס על שמנים טבעיים ובריאים.

בופה בוקר במואה (צילום: לין לוי, mako אוכל)
בופה בוקר במואה|צילום: לין לוי, mako אוכל

בופה ערב במואה - ערבה 2025 (צילום: תמר אדם, יחסי ציבור)
בופה ערב במואה|צילום: תמר אדם, יחסי ציבור

בבוקר יש בופה מיוחד שפתוח לקהל הרחב. מלבד ביצים, לחם וגבינות יש גם מבחר גבינות טבעוניות שמכינים במקום, שלל ממרחים וסלטים מיוחדים וגם פינת צ'יה ומוזלי מטורפת (140 שקלים לאדם).

מואה - ערבה (צילום: תמר אדם, יחסי ציבור)
הבופה של מואה|צילום: תמר אדם, יחסי ציבור

גם בערב יש בופה, שונה מכל מה שאתם מכירים מבתי מלון: התפאורה היא מעגל אש שנדלק מדי ערב אחרי השקיעה, והבופה כולל דגים והרבה אפשרויות טבעוניות, הירקות סופר טריים (ומגיעים ישירות מחקלאי הערבה) והכל בריא, ללא סוכר מעובד ואפשר גם ללא גלוטן. טעמנו כאן דג אפוי בתנור, מג'דרה עם שמיר, עלי גפן ממולאים על יוגורט, לאבנה טבעונית שמכינים במקום, מרק בצל ופטריות, תבשיל ריבולטה איטלקי, תבשילי אורז פרסיים, מגוון סלטים, זיתים פיקנטיים, תפוחי אדמה צלויים עם גרמולטה לימונית והכול היה מצוין ורחוק מאוד מ"אוכל של מלון" (170 שקלים לסועד שלא מתארח במקום).

בוויז: מואה ליבינג (אבל עדיף לבקש הכוונה מהמלון), בוקר: 08:00-10:30, צהריים 13:00-17:00, ערב 19:00-21:00, כשר, להזמנת מקום

NANU

ננו היא ההפתעה הגדולה של הביקור האחרון שלנו בערבה. המסעדה ממוקמת במתחם של כפר האומנים צוקים שבו פועלת גם מסעדה הודית חדשה בשם פרווטי ופיצרייה מקומית בשם פיצה ארטזנל. את ננו פתחו רפאל חובה ולינה צ'רלובנסקי שהגיעו לערבה מתל אביב לפני שנתיים: הוא שף שעבד ב-OPA, היא שף קונדיטורית שעבדה במשיה. המקום שלהם, שמתמקד באוכל עונתי, מקומי ומיוחד, הוא התגלמות הקסם של הערבה.

הכול יפה כאן - NANU צוקים (צילום: לין לוי, mako אוכל)
הכול יפה בננו|צילום: לין לוי, mako אוכל

התפריט ברובו טבעוני אבל יש גם מנות חלביות עם גבינות איכותיות של מחלבת עברי וביצי חופש אורגניות של משק עפאיים. המקום, גדול ומרווח עם מקומות ישיבה בפנים וגם בחוץ, מעוצב בקפידה עד הפרטים הקטנים - מהווילונות ועד לכונניות עם ספרי בישול ואביזרי נוי מקסימים. את כל חומרי הגלם בני הזוג מלקטים מהחקלאים באזור, מה שמבטיח טריות שיא.

המותססים של ננו (צילום: לין לוי, mako אוכל)
המותססים של ננו|צילום: לין לוי, mako אוכל

התפריט מחולק למנות פתיחת שולחן, מנות בוקר, סלטים, כריכים ובימי שלישי גם חומוס טעים. בצהרים יש גם מנות כמו מג'דרה וממרח פאבה מעולה מאפונה צהובה שמוגש עם שמן זית צלפים, קונפי עדשים שחורות ושמיר לצד פרוסת לחם מחמצת של אופה מקומי (40 שקלים).

המבלי של ננו (צילום: לין לוי, mako אוכל)
המלבי של ננו|צילום: לין לוי, mako אוכל

פתיחת שולחן של ננו (צילום: לין לוי, mako אוכל)
פתיחת שולחן בננו|צילום: לין לוי, mako אוכל

טעמנו גם סקורדליה מוצלחת מאוד, מוגשת עם בייגלה ירושלמי וצלחת מותססים עם כרוב כבוש, לימון בלדי, פלפלים חריפים ומתוקים, שום כבוש, סחוג עשבים ירוק ופלפל ירוק (30 שקלים); סלט שורשים פרשי עם קולרבי, צנונית, בזיליקום, שומר ועשבי תיבול (40 שקלים); פטה שקדים מתובלת בשמיר שמייצרים במקום והגיעה עם סלק, רוטב פלפלים ותפוחים מותססים; ובגלל שזה היה יום שלישי, ניסינו גם מסבחה וחומוס פול שהוגשו עם פיתה ובצל חי (33 שקלים לכל מנות החומוס ו-42 שקלים לחמשוקה). אפשר לשדרג את החומוס עם כדורי פלאפל בצבע ירוק עז, חמימים ופריכים (13 שקלים). אם הגעתם לננו, שימו לב לקינוחים ואל תפספסו את קרם המלבי, שמגיע עם פיסטוקים מתובלים בעדינות במלח, מי ורדים שלינה מייצרת בעצמה וקוקוס קלוי. את המלבי לינה מקציפה, מה שמעניק לו מרקם מיוחד ומענג ממש.

כפר האומנים צוקים, ראשון-שישי 8:00-15:00, כשר ללא תעודה

פינת קפה

פינת קפה הוא בית הקפה היחיד באזור שעובד כל היום לאורך כל השבוע. המקום מרווח ונעים, עם מלא שולחנות וספות, כזה שאפשר לעצור בו בכיף לקפה ועוגה או סלט וכריך. מבחר הכריכים פשוט אבל מוצלח והירקות מגידולים מקומיים. נסו את כריך הסלק המצוין, עם בולגרית, ממרח זיתים, שמנת ורוקט (28-32 שקלים לכריך). המקום התחיל כיוגורטיה, ועדיין מציע יוגורט פשוט ומוצלח עם תוספות מיוחדות כמו ריבות מקומיות ושברי עוגיות שנאפות במקום, שווה לנסות.

פינת קפה בעין יהב (צילום: לין לוי, mako אוכל)
פינת קפה בעין יהב|צילום: לין לוי, mako אוכל
היוגורט של פינת קפה (צילום: לין לוי, mako אוכל)
היוגורט של פינת קפה|צילום: לין לוי, mako אוכל

מתחם מסחרי בכניסה לעין יהב, ראשון-חמישי 08:00-20:00, שישי 08:00-15:00, שבת 11:00-20:00, חלבי לא כשר

כביש 90 המעדנייה

המעדנייה של השף יריב איתני היא מעמודי התווך של הקולינריה בערבה. היא פועלת כבר 8 שנים בצוקים, כל השבוע וכל היום. המעדנייה פועלת גם כבית קפה, ומככבת ברשימת אוכל הרחוב הכי טוב בדרום בזכות הכריכים המעולים שמכינים בה.

מעדניית כביש 90 (צילום: לין לוי, mako אוכל)
הבשרים של מעדניית כביש 90|צילום: לין לוי, mako אוכל

יריב והמעשנה - מעדניית כביש 90 בצוקים (צילום: לין לוי, mako אוכל)
יריב והמעשנה|צילום: לין לוי, mako אוכל

יריב מייצר את כל הבשרים לכריכים בעצמו; מחוץ למעדניה עומדת מעשנה אימתנית שבה הוא מעשן מאות קילוגרמים של בשר מדי שבוע. אחרי העישון הבשר מוקפץ על הפלנצ'ה ונכנס לכריכים. כדאי לדעת שחוץ מכריכי הבשר (מהטובים מסוגם) אפשר להזמין כאן גם כריכים עם גבינות וגם מגש מפואר של בשרים מוקפצים על הפלנצ'ה עם בצל וסלט עלים (89 שקלים). בגזרת הכריכים התפריט מציע רוסט עגל; אנטרקוט מינוט; בשר מפורק; קריספי שניצל; וכריך מעושנים (48-58 שקלים לכריך שהוא יותר מארוחה). יש בתפריט גם המבורגר מעולה (75 שקלים), ולצד האוכל אין מתאימה מבירה קרה של מבשלת בירה ערבה שממוקמת ממש צמוד (ניתן לרכוש את הבירה במעדנייה גם כשהמבשלה סגורה). בסופי השבוע תתכוננו לתור, אבל לפעמים יש גם הפתעות ואירועים מיוחדים דווקא בסופ"ש, ובכל מקרה, ההמתנה פה משתלמת.

בכניסה לצוקים, בוויז: המעדניה route 90, ראשון-שבת 11:00-21:00, לא כשר

פרם אורסולה

מול המעדנייה של יריב פועלת מסעדה ותיקה ומאוד מיוחדת של שרדה וניצן. בתחילת דרכה, לפני ששרדה וניצן קנו אותה, זו הייתה מסעדה לאכול בה נקניקיות ושפצל'ה (אל דאגה, הם עדיין בתפריט!), אבל הבעלים החדשים הפכו אותה למסעדה ישראלית במהותה, ואורסולה של היום היא אואזיס של סלואו פוד ופארם טו טייבל במדבר.

מסעדת אורסולה - מנת חציל (צילום: לין לוי, אוכל טוב, mako)
מנת החציל האייקונית של פרם אורסולה גם כן עדיין בתפריט|צילום: לין לוי, אוכל טוב, mako

שרדה מכין בעצמו את הפסטה, הלחמים וכל הרטבים, ובין המנות תמצאו פטריות צלויות עם תפוח אדמה מעוך בציר פטריות ואיולי עשבים שרופים; גבינת ביטרון ממשק עפאיים צלויה עם ריבת שרי שמכינים במקום; נודי - כופתאות ריקוטה על בסיס מי גבינה של לאבנה המוגשים עם כרישה ולחם מחמצת; פסטה עם סלמון ברוטב לימוני וערמונים אורגניים; ופאי רועים כפרי. שימו לב, אורסולה סגורה בחודשים יוני-יולי, כי בני הזוג החליטו שעל כל עשרה חודשים של עבודה קשה, הם לוקחים חודשיים לנוח ולטייל, שזה בפני עצמו פורמט מעניין.

בכניסה לצוקים, ראשון, שלישי-שישי החל מ-18:00, שבת החל מ-13:00, לא כשר