האיגוד הישראלי לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית פרסם נייר עמדה לפני כשנה, ולפיו חשיפה חוזרת של תינוקות לתרכובת מזון לתינוקות (תמ"ל), במקרים שבהם הייתה חשיפה ראשונית, מפחיתה את הסיכוי שלהם לפתח אלרגיה לחלב פרה.

בהמשך לכך, פרסם לאחרונה משרד הבריאות את הדברים הבאים: "פרסום זה הוביל את משרד הבריאות לבחון את הנושא באופן מעמיק, כולל ביצוע סקירת ספרות והתייעצות עם מומחים בחו"ל. המשרד מסכים עם הטענה שחשיפה לתמ"ל בימים הראשונים לחיים, אפילו בכמות מעטה, עלולה להגביר את הסיכון להתפתחות אלרגיה לחלב, ולכן מדגיש וממליץ לעשות את כל המאמצים למזער את החשיפה הראשונית לתמ"ל. עם זאת, הוא אינו מסכים עם נוסח המלצות האיגוד מחשש לפרשנות מוטעית והשפעה מזיקה לבריאות הציבור".

המלצת המשרד המעודכנת, אם כן, היא כי אין צורך לתת לתינוקות יונקים תרכובת מזון באופן קבוע, גם אם נחשפו לתרכובת בימיהם הראשונים."להנקה בלעדית עד גיל 6 חודשים השלכות בריאותיות רבות ומוכחות על בריאות התינוק והאם, בטווח הקצר והארוך. תינוקות שאינם יונקים נמצאים בסיכון מוגבר לתחלואה חריפה וכרונית, אלרגיות והשמנה ואימהות שאינן מניקות נמצאות בסיכון מוגבר יותר לתחלואה כרונית", נכתב בהודעה.

"העיכוב בתגובת משרד הבריאות הגביר את הסיכוי הכללי של התינוקות בארץ לסבול מאלרגיה לחלב פרה"

בשיחה שקיימנו עם פרופ' ארנון אליצור, יו"ר האיגוד הישראלי לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית ומנהל מכון האלרגיה במרכז הרפואי שמיר, הוא מסביר כי "העיכוב בתגובת משרד הבריאות למעשה הגביר את הסיכוי הכללי של התינוקות בארץ לסבול מאלרגיה לחלב פרה".

אמא מניקה תינוק (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
הנקה היא עדיין הדרך המומלצת ביותר להזין את התינוק|אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

לדבריו, האיגוד התריע על הסכנה לסיכוי מוגבר לאלרגיה לפני משרד הבריאות כבר לפני כשנה, אולם דבר לא נעשה בפועל מאז, עד להודעה האחרונה שפרסם המשרד, שבה הוא מסכים באופן חלקי בלבד עם האמור. "הבאנו לידיעתם עדויות שלפיהן תינוקות הצורכים תמ"ל חלבי אפילו בכמות מועטה ולאחר מכן יונקים באופן מלא ללא שימוש בתמ"ל, סובלים מסיכוי מוגבר לפתח אלרגיה לחלב".

לדבריו, במקרה שניתן לתינוק תמ"ל במקביל להנקה, חשוב להמשיך לתת תמ"ל בכמות מועטה לאורך כל תקופת ההנקה. "הדגש הזה אינו מועבר כיום לציבור ההורים ע"י משרד הבריאות – וחבל. רבים מהם אינם מודעים לסיכונים, ולמעשה אפילו אנשי הצוות בתינוקיות בבתי החולים לא תמיד מודעים לכך".

הפרופ' מבהיר כי הנקה היא אכן המזון המומלץ ביותר לתינוקות, אולם במצבים מסוימים שבהם תינוקות נאלצים לצרוך תמ"ל, הם חשופים לסיכונים שאותם ניתן למנוע. לדבריו, בהודעתו האחרונה, משרד הבריאות לא הבהיר את הסיכון הקיים, וכן לא המליץ על אופציות חלופיות. "ישנם לא מעט תינוקות שצורכים תמ"ל בימיהם הראשונים, אגב, לא תמיד בידיעת הוריהם. לפעמים היולדת אינה זמינה להנקה, לפעמים התינוק נדרש לתוספת תמ"ל. לכן, במצבים כאלה חשוב לפרוס בפני ההורים את כל האפשרויות העומדות לרשותם, ולחפש פתרונות שיאפשרו לצמצם את הסיכון המוגבר לאלרגיה. במקום תמ"ל המכיל חלבון של חלב פרה, למשל, אולי צריך לשקול לאפשר חלב מבנק האם או חלב מפורמולה מפורקת שלא מעלה את הסיכוי לפתח אלרגיה כזאת".

הוא מדגיש כי בעוד בישראל משרד הבריאות מתמהמה במתן הסברים והנחיות ענייניות, ארגוני הבריאות בעולם כבר אימצו מזמן את ההמלצות. "האיגוד האירופי לאלרגיה ואימונולוגיה כבר אמר את זה באופן ברור, וגם הארגון הקנדי כבר הוציא הנחיה להורים שנותנים תמ"ל בימים הראשונים להמשיך לחשוף את התינוק לתמ"ל לאורך כל תקופת ההנקה. לצערי, אנחנו עדיין לא יודעים מהי הכמות הנדרשת לחשיפה מכיוון שלא נעשו מספיק עבודות בנושא, אולם בהחלט ידוע שחשיפה המשכית מונעת סיכון מיותר".

"לא מודגש בהודעה שנדרשת חשיפה מתמשכת ולא מדברים על חלופות אפשריות. בסופו של דבר, ההורים חייבים לקבל את כל האינפורמציה הרלוונטית"

פרופ' ארנון אליצור

פרופ' אליצור מדגיש מה כדאי לעשות במקרה שהתינוק נחשף לתמ"ל - "על ההורים לקבל את המידע בנושא ולהחליט אם ברצונם להמשיך בהנקה בלעדית וליהנות מיתרונותיה אך להגביר במידה מסוימת את הסיכוי לאלרגיה לחלב, או להמשיך לתת תמ"ל במקביל להנקה על מנת לצמצם את הסיכוי לאלרגיה לחלב, אך ייתכן שההנקה תיפגע במידה מסוימת. אני סבור כי יש לאפשר להורים מידע באופן שקוף, שיאפשר להם לקבל את ההחלטות על סמך המידע המקצועי והנתונים הקיימים, כי הם אלה שאחראים באופן ישיר לבריאות תינוקם".

בשורה תחתונה הוא אומר: "טוב שמשרד הבריאות פרסם את ההודעה לגבי הסיכוי המוגבר לפתח אלרגיה, אבל זה מעט מדי ומאוחר מדי. למרבה הצער, לא מודגש בהודעה שנדרשת חשיפה מתמשכת ולא מדברים על חלופות אפשריות. בסופו של דבר, ההורים חייבים לקבל את כל האינפורמציה הרלוונטית כדי לקבל את ההחלטות הנכונות עבורם, וגם הצוותים הרפואיים חייבים להיות מודעים לכך". 

משרד הבריאות: 

"המשרד רואה חשיבות רבה בשמירה על בריאותם של תינוקות, במניעת תחלואה. האיגוד הישראלי לאלרגיה עסק בנייר העמדה שלו בתחום מניעת האלרגיות, בעוד משרד הבריאות בוחן את כלל ההיבטים הבריאותיים.

תוספת תמ"ל עלולה לפגוע בהנקה, שמוכחת כמפחיתה סיכון למוות בעריסה, זיהומים בילוד, תחלואה קשה ואף סרטן אצל אמהות. מנגד, העדויות לכך שחשיפה חוזרת לתמ"ל מפחיתה אלרגיות אינן חד-משמעיות.

"המשרד פועל כדרך קבע להפיץ חומרים להורים ולצוותים רפואיים על חשיבות ההנקה הבלעדית עד גיל שישה חודשים ולאחר מכן הנקה עם אוכל משלים, ועל הסיכונים הכרוכים בחשיפה מוקדמת לתמ"ל. עמדת המשרד היא לעודד הנקה עד גיל שישה חודשים ולמנוע חשיפה מוקדמת לתמ"ל, תוך קידום פתרונות בטוחים בעת הצורך, כמו בנק חלב אם או תמ"ל מפורק הידרוליטי.

לנוכח מורכבות הנושא, וכדי לאפשר מענה לשאלות, המשרד מתכנן בימים אלו וובינר מקצועי לצוותים רפואיים ואנשי בריאות הציבור, שיעסוק בהנחיות המעודכנות, גיבוש המלצות מתואמות, והדרכה על דרכי פעולה – במיוחד עבור משפחות בסיכון מוגבר. משרד הבריאות מודה לאיגוד הישראלי לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית על פעילותו החשובה, ומקווה להמשך עבודה משותפת, למען קידום בריאות הציבור".