בתקופה המקבילה אשתקד דיווחנו על עשרות אנשים שהוכשו בידי נחשים ברחבי הארץ. צוותי מד"א העניקו טיפול ראשוני לרבים, חלקם הגיעו לבתי החולים במצב קשה.
דוראל ארזואן, פראמדיק בכיר במד"א ולוכד נחשים אמר ל-mako בריאות, כי גלי החום הכבדים מעודדים את הופעת הזוחלים המסוכנים. לדבריו, בישראל קיימים 42 סוגי נחשים, כ-9 מתוכם ארסיים. "ישראל נחשבת מקום ראשון בעולם במספר הנחשים ביחס לשטח הקטן של המדינה. נחש הצפע המצוי, שנפוץ באזורים שונים בארץ, אחראי ל95% ממקרי ההכשות. הצפע הזה הוא נחש מאוד מסוכן, שיכול להכיש יותר מפעם אחת, בייחוד אם נאבקים בו. נחשים ארסיים אחרים שנפוצים בישראל הם קצת יותר ביישנים, עדינים, מפחדים".
לפני מספר ימים התפרסם בעמוד "צילום פרוקי רגליים, חרקים זוחלים ודו-חיים", פוסט שבו מתועד נחש צפע שככל הנראה צולם בתחילת החודש במרכז הכינרת. "מה הוא עושה בכינרת"? תהתה מי שפרסמה אותו ועוררה תגובות רבות והשערות, חלקן משעשעות, מצד הגולשים.
צפע בכינרת הוא מחזה נדיר - אבל יש שם הרבה נחשים אחרים
כדי להבין אם אכן מדובר בתופעה שכיחה, פנינו לאביעד בר, זואולוג יועץ לרשות הטבע והגנים. "בכינרת יש המון בעלי חיים, וביניהם סרטנים, דגים וגם נחשי מים שחיים בשלום לצד אנשים", הוא מציין. "נחשי המים ניזונים, בין היתר, מדגים והם עשויים להימצא לכל אורך הכינרת".
לדבריו, התיעוד שבו נראה נחש צפע ששוחה בלב הכינרת הוא מחזה נדיר יחסית. "אף שגם נחשי הצפע יודעים לשחות, המים הם לא הסביבה הטבעית שלהם. כלומר, הם בד"כ מתניידים ממקום למקום וכך הם עשויים לעבור בדרכם גם דרך המים".

אגב, הוא מסביר שזו הסיבה שאם כבר מתועד נחש כזה, סביר להניח שזה יהיה בקרבת החוף ולא במרכז הכינרת. "לפי הצילום נראה שהנחש שוחה בלב הכינרת וזה בהחלט מחה חריג. באופן כללי, צפע לא מחפש אוכל בתוך המים אלא עובר ממקום למקום, לכן מפתיע לראות אותו בתוכם. אפשר לשער שהוא עלה במקרה על ספינת דייגים וכך הגיע לשם אבל אין לדעת".
עוד מציין בר כי העונה הנוכחית היא התקופה שבה מקיצים הנחשים משנתם ולכן באופן כללי, סביר יותר להיתקל בהם. "בתקופה הזאת הם יותר פעילים – הם מחפשים בנות זוג כדי להתרבות וגם מזון". הוא מסביר שכאשר נתקלים בנחש בכינרת או במקום מים אחר, חשוב להתרחק ממנו משום שלנחשי צפע ששוחים יש נטייה לחפש מקור יציב כדי להיאחז בו.
"חשוב להימנע מלדרוך במקומות בעלי צמחייה סבוכה"
אורן אוסטר, חבר עמותת "מדעת" ומנהל קבוצת הפייסבוק "צילום פרוקי רגליים, חרקים זוחלים ודו-חיים", מוסיף כי מרבית נחשי המים אינם ארסיים, אולם כיוון שרבים מאתנו מתקשים לזהות את סוג הנחש, עדיף שלא לקחת סיכון אם נתקלים בנחש במים או בכל מקום אחר, ולנקוט מספר דרכים שיצמצמו את הסיכונים: "נחש הצפע מתקיים בסביבת גדות מקווה המים, ולכן באזורים האלה חשוב להימנע מלדרוך במקומות בעלי צמחייה סבוכה, ודאי שלא ללכת יחפים באזורים האלה".
במקרה שנתקלים בנחש בסביבה הומה בבני אדם, הוא מציע ראשית להתרחק ממנו ולהרחיק אחרים. "אם אפשר, יש לצלם אותו, אבל רק אם עומדים במקום בטוח ואז יש להזעיק לוכד נחשים. בשום מקרה אין לנסות ללכוד את הנחש באופן עצמאי, ומובן שאסור לפגוע בנחשים מכיוון שמדובר בחיה מוגנת".