במהלך החודש האחרון הגיעו למלר”ד הילדים ספרא בשיבא, חמישה תינוקות בני שישה שבועות עד שנה וחצי, בשל תלונה דומה - שערות שהתלפפו סביב בהונות כף רגליהם, וגרמו לנפיחות, כאבים ולעיתים אף לפציעה של ממש.

לכאורה, מדובר בתלונה בלתי מדאיגה ומסוכנת, אולם בבית החולים מדגישים כי שערה הנכרכת סביב בוהן של תינוק עלולה להוביל בתוך שעות ספורות ללחץ על כלי הדם, לחסימה של זרימת הדם לאיבר ולעיתים אפילו לנמק.

“מדובר בתופעה מוכרת אך לא מאוד מדוברת”, אומרת ד”ר ניצן עטיה, רופאה בכירה ומומחית ברפואת ילדים במלר”ד ספרא. “שערות או חוטים שנפרמו מבגדים, עלולים להתלפף סביב אצבעות ביד וברגל ולעיתים אף סביב איברי המין של התינוקות, ולעיתים הדבר לא נראה לעין, בעיקר כשמדובר בשערות בהירות. ההשלכות עלולות להיות חמורות ולצמיתות אם לא מתערבים בזמן".

לדברי ד”ר עטיה, ברוב המקרים ההורים אינם מבחינים בשערה עצמה, אלא רק בשינוי צבע העור או בנפיחות באזור. “בד"כ התינוק לא רגוע, בוכה בלי סיבה ברורה ורק כשמפשיטים אותו ומביטים היטב מגלים את הבעיה”, היא מציינת.

תינוק מאושפז, אילוסטרציה (צילום: sfam_photo, shutterstock)
בעיה קטנה שעלולה להפוך לצרה גדולה|צילום: sfam_photo, shutterstock

אחד המקרים היותר חמורים שטופלו לאחרונה בבית החולים, היה תינוק בן כחודשיים, שהגיע למלר"ד כשבהונותיו נפוחות מאוד. הוא סבל מפצעים עמוקים ומקושי בתנועה. כדי לטפל בו נאלצו הרופאים לבצע חתך מדויק בבוהן על מנת לשחרר את הלחץ ולהסיר את השערות. ד"ר עטיה מציינת כי  לאחר ההתערבות תועד שיפור מהיר במצבו.

מודעות מצילה חיים (ובהונות)

ד"ר עטיה מדגישה כי ההורים של התינוקות שהגיעו לבית החולים בזמן, לעיתים בהכוונה של רופא משפחה או אחות בטיפת חלב, אפשרו לטפל במצב באופן יעיל, מה שמנע נזק משמעותי יותר. כדי למנוע מצבים דומים היא מעניקה כמה טיפים יעילים: "ראשית יש לאסוף את השיער כשמטפלים בתינוקות, בייחוד בזמן החתלה או הלבשה. כמו כן, יש לבדוק את הבהונות ואת איברי המין בעת ההחתלה ולוודא שאין חוטים או שערות שנכרכו באזור. מובן שאם מבחינים בנפיחות, בשינוי צבע או פצע – יש לפנות מיד לבדיקה רפואית".

לסיום היא מדגישה: ״עדיין אין מספיק מודעות לתופעה הזאת, אבל ידע בהחלט עשוי למנוע כאב וסיכון ממשי. לפעמים כל מה שצריך זה מבט אחד נוסף".