חברות הייטק שמעסיקות את המספר הגבוה ביותר של מהנדסים מהחברה הערבית בישראל ב-2022 הן גליל סופטוואר, אינטל ואמדוקס. כך עולה מנתונים שהעביר ל-tech12 ארגון צופן, הפועל לשילוב צעירים וצעירות מהחברה הערבית בתעשיית ההייטק.

גליל סופטוואר השימה 38 מהנדסים ערבים בשנה שעברה, אינטל 30 ואמדוקס 24. כמו כן, החברות אפל, אנבידיה, אמזון, צ'ק פוינט, סולאראדג', Dell ואלפא אומגה השימו 10 מהנדסים ערבים כל אחת. הנתונים נאספו סביב כנס התעסוקה השנתי שערך צופן לפני כשבוע בפעם התשיעית, ובו השתתפו מעל ל-20 חברות גדולות במשק.

בצופן אומרים כי המשבר בתעשיית ההייטק מורגש מאוד בחברה הערבית. לפי הארגון, ב-2022 חלה ירידה חדה של 30% במספר ההשמות החדשות של הארגון: כ-350 לעומת 500 ב-2021.

מייסם ג'לג'ולי, מנכ
מנכ"לית צופן מייסם ג'לג'ולי. עלייה במספר פניות מצד מפוטרים|צילום: צופן

בתחילת השבוע פרסמה הלשכה סקירה של מגמה של עלייה במספר דורשי העבודה מענף ההייטק שהחלה מאפריל בשנה שעברה. מדובר אמנם במגמה רוחבית ולא מגזרית, ועדיין ב-2023 שיעור דורשי העבודה הערבים מענף ההייטק עמד על 5.6% והיה גבוה משיעור ההעסקה שלהם בתעשייה, שעומד על קצת פחות מ-3%.

לפני כחודש עלתה סוגיית הפגיעה בהעסקת הערבים בהייטק במסגרת דיון של ועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת שעסק במשבר בהייטק הישראלי בצל הרפורמה המשפטית. מנכ"לית צופן מייסם ג'לג'ולי סיפרה בדיון כי בחודשים האחרונים מגיעות לארגון כ-30-40 פניות מדי חודש מצד מפוטרים חדשים שמחפשים עבודה, לעומת מספר פניות בודדות לפני המשבר.

נתונים שהציגה יפעת ברון, מייסדת ומנכ"לית עמותת itworks, שמפעילה מכרז ממשלתי להעסקת ערבים בירושלים ובדרום ומרכז הארץ, הראו כי בחודשים מרץ-מאי 2022 התקבלו לעבודה אפס ג'וניורים מהחברה הערבית, לעומת כ-20 ג'וניורים בחודש ממוצע בתקופה המקבילה ב-2021.