כולנו מכירים את ה-FOMO, הפחד מהחמצת חוויות שהפך לביטוי שגור וכבר שחוק. אלא שכיום הולך ותופס תאוצה ביטוי חדש: FOBO - קיצור של Fear Of Becoming Obsolete או בעברית הפחד מלהפוך למיותר. סקר חדש של חברת האנליטיקה האמריקאית גאלופ מעלה שיותר ויותר עובדים אמריקאים חווים FOBO בשל החשש שטכנולוגיה תחליף אותם או תהפוך את המקצוע שלהם ללא רלוונטי בשוק התעסוקה.

בסקר שנערך בחודש אוגוסט נשאלו עובדים אמריקאים מה הדברים שהכי מטרידים אותם בשוק העבודה. תוצאות הסקר הציגו את העלייה הגבוהה ביותר בתשובה "החשש שהטכנולוגיה יכולה לאיים על העבודה שלנו".

ב-2021 השיבו 15% כי הם חוששים מאיום הטכנולוגיה על העבודה שלהם. בסקר הנוכחי השיבו 22% מהנשאלים שם חוששים לעבודתם כתוצאה מהשינויים הטכנולוגיים. העלייה בשיעור החוששים מקושר להתקדמות בתחום הבינה המלאכותית (AI) ולשיח על השימוש בטכנולוגיה להחלפת עובדים.

מספר מצומצם של חברות כבר הודיעו על עצירת גיוסי עובדים בתחומים שבהן הן מאמינות שכלי הבינה המלאכותית יוכלו להחליף עובדים. אחד המקרים המוכרים הוא זה של ענקית הטכנולוגיה IBM, שהודיעה במאי כי לא תגייס עובדים למשרות שמנהליה מעריכים כי בשנים הקרובות אפשר יהיה לבצע אותן בעזרת בינה מלאכותית או אוטומציה. להערכת IBM, כ-8,000 משרות בחברה יוכלו שבשנים הקרובות להתבצע בידי מחשבים.

שינוי מעניין במיוחד בסקר גאלופ עוסק בזהות העובדים שחוששים לעבודתם בשל השינויים הטכנולוגיים. בעבר, רוב העובדים שהביעו חשש כזה היו נטולי השכלה אקדמית. בסקר החדש שיעור העובדים נטולי השכלה גבוהה שהביעו חשש נותר זהה לעבר ועמד על 24%.

העלייה המשמעותית ביותר בקרב אנשי ה-FOBO היתה דווקא בקרב עובדים בעלי תואר אקדמי: מ-8% בשנת 2021 לרמה של 20% כיום - 1 מכל 5 בוגרי אקדמיה.

בנוסף עולה מהסקר כי צעירים חוששים יותר שהטכנולוגיה תהפוך את המקצוע שלהם למיותר ממבוגרים יותר: 28% מבני ה-18-34 ו-23% מבני ה-35-54 לעומת רק 13% מבני ה-55 ומעלה. הסקר לא מצא הבדל מהותי בשיעור החוששים בין גברים לנשים.

חלק מהנסקרים אמרו שהם לא חוששים לגבי האופן שבו השינויים הטכנולוגיים ישפיעו על היכולת שלהם לעבוד אלא מהפגיעה שהם עשויים להביא בתנאי השכר שלהם. 31% מהנשאלים הביעו חשש שתנאי התעסוקה שלהם עלולים להיפגע, ו-19% הביאו חשש מפגיעה בשעות העבודה שלהם.