בעוד שבהייטק מתלבטים אם אפשר כבר לדבר על גל פיטורים או האטה בגיוסי כוח אדם, נראה שמספר המשרות הפנויות בתחום לא חווה טלטלה משמעותית - אבל כן עושה צעד ראשון לקראת צמצום.
נתוני הלמ"ס אמנם מתעדכנים בעיכוב של חודשיים, והמספרים של אפריל עדיין לא משקפים שינוי, אבל בחברות ההשמה להייטק כבר נמצאים עם יד על הדופק ומעידים שמשהו מתרחש. חברת גוטפרנדס, שנחשבת לחברת ההשמה הגדולה בישראל בגיוס לסטארט אפים וחברות הייטק, עובדת מול 800 לקוחות. מהחברה נמסר ל-tech12 כי בחודשיים האחרונים נרשמה ירידה של כ-10% במספר משרות הפיתוח הפתוחות: כ-3,000 משרות פתוחות לעומת 3,400 בתחילת השנה.
עם זאת, חשוב לציין כי הירידה אינה היקפית לכל עובדי ההייטק, אלא בהתאמה בעיקר לוותק ולתחום שאיתו העובדים מגיעים. כך למשל גוטפרנדס מזהה עלייה של 7% במשרות שנפתחות בתחומים של ניהול פיתוח וראשי צוותים בפיתוח, עלייה של 6% במשרות שנפתחות בתחומים של ניהול מוצר, עלייה משמעותית של 12% במשרות של בדיקות ואוטומציה ועליה של 14% במשרות של דבאופס.
שירי וקס, גוטפרנדס: "הסטארט אפים בסוג של אשליה שתיכף יגיעו כל הטאלנטים המהממים האלה והאמת היא שרוב הטאלנטים יושבים חזק על הכיסא, ולא יפוטרו בשנה הקרובה"
איפה כן נרשמה ירידה? במשרות הכניסה לתעשייה, דהיינו הג'וניורים. שם, אומרים לנו בגוטפרינדס יש ירידה של 23% במשרות. "חברות, גם אלה שיש להן תקנים פתוחים, רוצות לגייס את הכי סניור שהן יכולות עבור התקן", אומרת ל-tech12 שירי וקס, מנכ"לית גוטפרנדס. בנוסף, מסבירה וקס, חברות חושבות שיש סיכוי שבקרוב יגיע מיתון עמוק, ואז יהיו טאלנטים שיפלטו לשוק.
"אני יודעת כמה מהמשרות הוקפאו - 10%-15%, לא הכל קשור למשבר - אבל מהתקשורת נראה שאנחנו לפחות ב-40% משבר", מבקרת וקס. "הסטארט אפים בסוג של אשליה שתיכף יגיעו כל הטאלנטים המהממים האלה והאמת היא שרוב הטאלנטים יושבים חזק על הכיסא, ולא יפוטרו בשנה הקרובה.
"החרדות האלה מאוד מלובים בתקשורת, וגם חברות אמריקאיות ישר סוגרות תקנים בלי להתבלבל וזה מלחיץ. במקביל יש קיצוצים גם בחברות ישראליות, כמו קוגנייט של ורינט. יש הרבה חברות שיש להן עדיין הרבה תקנים והן סוגרות אותם כחלק מהעדר, אבל הן עדיין צריכות ידיים עובדות. הם אומרים - 'כולם נזהרים, אני גם אזהר. אם פייסבוק הגדולה עוצרת גיוסים, כנראה שהיא יודעת משהו שאני לא'".
"יש הרבה חברות שיש להם עדיין הרבה תקנים והן סוגרות אותן כחלק מהעדר, אבל הם צריכים עדיין ידיים עובדות. הם אומרים - 'כולם נזהרים, אני גם אזהר. אם פייסבוק הגדולה עוצרת גיוסים, כנראה שהיא יודעת משהו שאני לא'"
אפקט נוסף של התקופה הוא הקשחה שלך תנאי הקבלה. "זה יוצר מצב של היצמדות לדרישות בלי להתפשר וגם כשהם מראיינים מישהו והם ולא בטוחים או מסוייגים - הם פשוט פוסלים. כמספר אצבע, בסטארט אפים, כש-10 מועמדים מתחילים תהליך - אחד מקבל חוזה. היום אני רואה את הסטטיסטיקה הזו עוברת ל-12 או 15 כי רועד להם העט. בנוסף קרנות אומרות לחברות לשמור את הכסף, חלקן מבקשות לשלוח להם רשימת מפוטרים של בין 5% ל-20%".
זה מזכיר את תקופת הקורונה.
"אני מקבלת פניות ממנהלי פיתוח שרוצים למצוא עבודה חדשה כי מבקשים מהם להקטין מאד את מצבת העובדים שלהם, ולא יהיה להם איך לעמוד ביעדי הפיתוח. כמובן שיש חברות וחברות חכמות שמבינות שיש להן עוד המון מזומן ואין צורך לעצור, הן מבינות את ההזדמנות למצוא אנשים חזקים - אבל ה לא יהיו במבצע וכן תהיה פחות תחרות עליהם״.
הבדל נוסף שראוי לציון הוא זה שבין סקטורים שונים בתעשייה. מגוטפרנדס נמסר כי יש עלייה בפעילות של חברות בתחומי הסייבר הפינטק והגיימינג, אבל עצירה במשרות בחברות שעוסקות בפרסום ובאיקורמס, וירידה חדה באופן טבעי בביקושים בחברות של ביטקוין.
כפי שמציינת וקס לא כל החברות נוהגות בצורה דומה ואין מהלך גורף, ויש גם היום דוגמאות בשוק לחברות, אולי ותיקות יותר, שממשיכות לגייס גם ג'וניורים. טאבולה למשל גייסה במהלך 2021 כ-30 ג'וניורים, והחברה מסרה ל-tech12 שהמספר השנה צפוי להיות דומה. ביולי הקרוב יוצאת לדרך תוכנית שתכשיר כ-15 ג'וניורים ובדצמבר 2021 יצאה תוכנית עם 12 ג'וניורים. כך, חברת Fiverr הודיעה אמש כי בכוונתה לגייס בוגרות ובוגרי מדעי המחשב בעלי ציונים גבוהים מאוניברסיטאות מובילות, למגוון תפקידי פיתוח. "Fiverr מתכוונת לאייש מספר דו ספרתי של תקנים למשרות ג'וניור עם משתתפי המיונים שיעברו אותם בהצלחה. הסטודנטים שייבחרו להשתתף בבוטקאמפ של Fiverr יחשבו כבר בתחילת הבוטקאמפ כעובדי החברה וכמובן יקבלו תשלום במהלך תקופת ההכשרה, שלאחריה יתחילו לעבוד בחברה", מסרו בתגובה לשאלת tech12.