באפריל האחרון נערך הדייקתון העברי הראשון בתל אביב. כ-150 נשים על הקשת הקווירית הגיעו למרתון יצירה טכנולוגית בארבעה תחומים - רפואה, משפט, ביטחון וקהילה, בהובלה של דמויות מובילות מהקהילה. מי שיזמה את האירוע היא עמית רהב, מפתחת בחברת HourOne, שכבר בגיל העשרה הבינה שאף אחד לא יפתח לה את השער של הגייטקיפינג והיא תצטרך לבוא ולפתוח אותו בעצמה.
לרשימה המלאה של המשפיעות והמשפיעים>>>
"נכנסתי לפורומים כדי לשאול שאלות ורוב התגובות היו מקטינות ומתנשאות או גברים מבוגרים שניסו להתחילי איתי", היא סיפרה לנו אז, לקראת האירוע. בכך שרהב יזמה אירוע עבור נשים קוויריות ולסביות, היא יצרה סביבה תומכת ואוהדת של נשים על הרצף הקווירי, שיכולות לתמוך אחת בשנייה ולהרים כשצריך. רהב מודה בכנות שהיא כמעט לא מכוונת ליצירת מוצרים קונקרטיים בדייקתון, מבחינתה זה תוצר לוואי של המהות המרכזית - שהיא הנטוורקינג, האחווה והסיסטרהוד שנוצרו באירוע. בסך הכל הגיעו לדייקתון 110 משתתפות, לא כולל מעל 20 נשים מנטוריות ומובילות פרוייקטים, נוסף על עמית וצוות ההפקה.
חודשיים אחרי, מה יצא מהדייקתון?
"האווירה שנוצרה באירוע הייתה כזאת של מרחב אנושי שוויוני וחסר מאמץ. לדעתי אף אחת לא הרגישה שהיא צריכה להיות משהו שהיא לא, או להתחפש למשהו שיש בו ערך חברתי אחר. אף אחת לא הרגישה שהיא הייתה צריכה לעדן את עצמה. נראה לי שאחרי זה נשים יצאו בתחושה חיובית, בתחושה של 'אה, אלה האנשים שלי'. אני חושבת שבעומק של החווייה הזאת - זה מה שנשאר".
את אומרת את זה לעומת המצב כרגע בהייטק?
"הקליקה סגורה בפני א.נשים שלא סיימו תיכון והיו עסוקות בלהתאים את הגוף למגדר ואני חושבת שזה פספוס גדול מאוד של ההייטק הישראלי. הייתי רוצה להביא את הכסף של ההייטק לקהילה, אני מרגישה שיש בזה צורך אמיתי ולהייטק יש צורך באנשים קווירים ששוברים גבולות, ששוברים מוסכמות".
מאיזו בחינה שבירת הגבולות של קווירים להועיל להייטק?
"אני מאמינה שאם זכינו להיוולד במגדר הנכון, בצבע העור הנכון, עם מבנה נפש או היסטוריה נכונה - אם יש לנו את הכוחות לעמוד רגע על הרגליים ולהסתכל סביב בטוב - זה הזמן שלנו לתת יד לכל מי שלא זכתה בזה. לתת כלים לאחיות שלנו. אני מאמינה שלרתום את המשאבים והידע שלנו לתוך המאבק הטרנסי לדוגמה, יכול אולי להגדיל את הזירות בו הוא מתרחש. מבחינה מקצועית, אישה שנולדה כגבר והייתה צריכה לעבור אתגרים כדי להתקיים ולהיות מי שהיא - לא תוותר אחרי שני באגים חמורים שהיא הכניסה לפרודקשן. היא לא תיבהל מזה. אני מאמינה שאנחנו מביאות יכולת אמיתית להסתכל על בעיות אחרות, למצוא להן פתרונות אחרים. למצוא בעיות שאף אחד לא רואה בהן בעיות. אנשים ונשים קווירים - יש להם יכולת לשחרר את ההבנייה המגדרית והחברתית של הלקוח".