כולנו הרגשנו את זה, אבל עכשיו זה רשמי: מחקר שפורסם בשבוע שעבר במגזין המדעי הנחשב Nature קובע באופן חד משמעי שפגישות וירטואליות פחות טובות עבור משימות שדורשות יצירתיות וסיעור מוחין.
במחקר הרחב, שבו השתתפו מעל ל-2,000 נסיינים מ-5 ארצות (פורטוגל, הודו, ישראל, פינלנד והונגריה), נמצא שצוותים שעבדו יחד ונכחו פיזית באותו המקום, הפיקו מספר רב יותר של רעיונות מאשר צוותים שעבדו באמצעות שיחות וידאו.
המחקר התחלק לשניים – מחקר במעבדה, ומחקר שדה. במעבדה, חולקו 602 נסיינים לזוגות באופן רנדומלי, לעבודה פנים מול פנים או באמצעות שיחת וידאו. כל זוג צריך היה להעלות רעיונות לשימושים אפשריים בחפץ כלשהו (למשל, נייר פצפצים, פריזבי ועוד) במשך מספר דקות, ואז ניתנה להם דקה לבחור את הרעיון היצירתי ביותר שלהם.
הממצאים בניסוי המעבדה הראו שהזוגות שעבדו ונכחו באותו מקום פיזית העלו 16.77 רעיונות בממוצע, ויותר רעיונות יצירתיים (7.92 בממוצע) לעומת 14.74 רעיונות בממוצע בעבודה משותפת וירטואלית וממוצע של 6.73 רעיונות יצירתיים.
ניסוי השדה נערך בקרב 1,490 מהנדסים שגויסו לסדנת העלאת רעיונות, וחולקו גם הם לזוגות באופן רנדומלי. לזוגות ניתנה שעה להעלות רעיונות למוצר ולאחר מכן לבחור רעיון אחד, ולהמשיך לעבוד עליו. גם במחקר השדה נמצא כי מספר הרעיונות שהועלו בצוותים שעבדו פנים מול פנים היה גבוה מזה של הצוותים שעבדו בווידאו.
מנגד, בשני הניסויים נמצאו ממצאים מקדמיים לכך הבחירה ברעיון בודד מתוך הרשימה, הייתה דווקא קלה יותר עבור צוותים שעבדו מרחוק. ייתכן שהסיבה לכך נעוצה בכך שמחקרים קודמים מצאו כי ישנו קושי לעתים בשיחות וידאו להבין של מי זכות הדיבור – מה שמאפשר שיח עם פחות הפרעות, כניסה לדברי אחרים בהיבט החיובי - ומונע חילופי דוברים בהיבט השלילי, לעומת פגישות פנים אל פנים.
"הן בניסוי המעבדה והן בניסוי השדה הראינו כי שיחות ועידה בווידאו מעכבות הפקת רעיונות יצירתיים", כותבים החוקרים מלאני ברוקס מאוניברסיטת קולומביה וג'ונתן לבב באוניברסיטת סטנפורד.
כשנתיים מאז פרוץ הקורונה, וחברות מסביב לעולם ממשיכות להתלבט בשאלה מאין יעבדו העובדים. בעוד שחברות הביג טק בארה"ב פועלות כדי להשיב את העובדים למודל היברידי, חברות אחרות כמו Airbnb החליטו שיתרונות העבודה מרחוק גוברים על העבודה מקרוב.