רשות המיסים בוחנת דרכים להבטיח גביית מיסים בעולם ההכנסות מדיגיטל: משפיעני רשת, פרילאנסרים ב-fiverr, יוצרי תכנים, שחקני play to earn ועוד עיסוקים רבים שההכנסות מהם משולמות באופן דיגיטלי. הרשות פרסמה קול קורא "לשיתוף פעולה ועיצוב משותף של מערכת המס העתידית", שבמסגרתו תיבחר חברה שתפתח מערכת לגביית מיסים דיגיטלית בשיתוף פעולה עם רשות המיסים כ-design partner. מדובר בהליך תחרותי ובשלב הערכת ההצעות ישולב צוות בודקים של רשות החדשנות.

היוזמה באה מתוך ראייה שהיקף העסקים הדיגיטליים בעולם ובישראל נמצא בצמיחה והפלטפורמות הדיגיטליות יוצרות עוד ועוד דרכים ליצירת הכנסות. בהרבה מקרים מדובר במקורות הכנסה נוספים של העובדים או במספר עבודות במקביל, מה שמכונה כלכלת החלטורה (gig economy). מנגד, מדובר לרוב בסכומים קטנים יחסית, והסרבול הכרוך בהגשת דוחות ובהמצאת חשבוניות יוצר פיתוי להתעלם מחובת תשלום המס. במדינות שונות בעולם הרגולציה כבר מאפשרת הגשה קלה של דיווחים על הכנסות דיגיטליות וכעת ישראל מבקשת להצטרף למגמה.

מנהל רשות המיסים ערן יעקב אומר: "רשות המיסים מעוניינת לצעוד יחד עם רשויות המס המובילות בעולם לכיוון של embedded taxation – הטמעה של תהליכי הדיווח והתשלום לרשות בסביבה שבה משלם המיסים מתנהל ממילא. זאת מתוך הבנה שמרבית הציבור מעוניין לשלם מס כחוק וככל שנקל בתהליכי הדיווח והתשלום כך יעלה הציות ויפחתו הטעויות בדיווח".

בחודש שעבר קיימה הרשות מפגש להצגת היוזמה שהשתתפו בו עשרות מתעניינים, בהם משרדי רואי חשבון, חברות פינטק ועוד. ל-tech12 נודע כי בקרב היזמים יש תרעומת על כך שבניגוד לקולות קוראים אחרים, כאן אין כוונה לשלם תמורת המערכת שתפותח או אפילו להתחייב להשתמש בה. ברשות המיסים אומרים כי הפתרון שייבחר יצטרך לבנות את המודל העסקי שלו באופן עצמאי, ללא תקציב מהרשות. הדבר יאפשר בחירה בכמה הצעות במקביל, שכן אין מגבלות של היקף מענק.

בקרב היזמים יש תרעומת על כך שבניגוד לקולות קוראים אחרים, כאן אין כוונה לשלם תמורת המערכת שתפותח או אפילו להתחייב להשתמש בה. ברשות המיסים אומרים כי הפתרון שייבחר יצטרך לבנות את המודל העסקי שלו באופן עצמאי, ללא תקציב מהרשות

"ההתחייבות שלנו היא שיהיה צוות זמין מטעם רשות המיסים, שיעבוד עם היזמים וייתן להם את המענה הנדרש", אומר גורם ברשות, "היכולת לתת קשר כזה היא מוגבלת ואנחנו לא יכולים להציע אותו לכל פונה. לכן אנחנו מנהלים הליך תחרותי ונבחן קריטריונים של מידת ההתאמה למטרות של רשות המיסים והיתכנות במישור ההתאמות הטכנולוגיות וההתאמות הרגולטוריות". הוא מציין כי הזוכים בקול הקורא יקבלו ידע מעמיק על התנהלות מערכת המס, וראשוניות בחיבור מערכת המס לפלטפורמות חיצוניות.

בין השאר מצפים שסטארט אפים בתחום ה-TaxTech יהיו בין מגישות ההצעות. מדובר בתת-תחום של הפינטק, שצומח במהירות מאז הקורונה, ופעילות בו חברות ישראליות כמו Blue Dot (אוטומציה של דיווחי מס), April (הגשת דוחות מס בארה"ב), IVIX (איתור העלמות מס) ו-BloxTax (איתור אירועי המס במסגרת מסחר בקריפטו). רועי ברכר, שותף-מייסד בחברת BloxTax, אומר: "זה צעד גדול בכיוון הנכון. יש צורך בהקלה באופן חישוב המס ותשלום המס וברור שמערכת כזו תקטין את כמות מעלימי המס וההון השחור בישראל".

ברשות המיסים לא מציינים מפרט מדויק של המערכת מתוך כוונה לאפשר לשוק להציע רעיונות וכיווני פיתוח. בקול הקורא נכתב כי המערכת אמורה לתת פתרונות טכנולוגיים שיפשטו את תהליכי תשלום המס והדיווח ויסייעו בעמידה בחובות תשלומי מס וניהול תזרים ההכנסות. ברשות מדגישים כי הכוונה אינה לשירות שיינתן דרך אתר הרשות, אלא בממשק שיעבוד ישירות מול הפלטפורמות שבהן נוצרות ההכנסות, למשל באמצעות קוד API שיאפשר לפלטפורמות להתממשק עם מערכת תשלום המיסים.

רועי ברכר, שותף-מייסד בחברת BloxTax: "זה צעד גדול בכיוון הנכון. יש צורך בהקלה באופן חישוב המס ותשלום המס וברור שמערכת כזו תקטין את כמות מעלימי המס וההון השחור בישראל"

בעבר ערכה רשות המסים "מבצעי ניהול ספרים" בקרב יוצרים שהציעו שירותים דרך האינטרנט. לרוע מזלם של מעלימי המס הדיגיטליים, הפעילות שלהם חשופה ברשת ואפילו מקודמת על ידם, ולמרות זה הם הופתעו לגלות שהם עברייני מס. יוטיוברית כוכבת רשת ששכחה לדווח על הכנסות שקיבלה מגוגל אמרה לחוקרי הרשות: "אני בוחנת את האופציה אם שווה לפתוח תיק". יוטיובר שקיבל מגוגל סכום של 100,000 שקל מבלי לרשום אותו בספרי העסק, אמר: "אני רוצה לסגור את התיק". היו שם גם מאמנת כושר מפורסמת שהעלתה סרטונים לרשת, סטנדאפיסטית שהיו לה הכנסות מעמלת מכירת כרטיסים, מתקשרת שנתנה שירותי שחרור ממתחים באמצעות העברת זרמים ואנרגיות, שפים ואופות עוגות.

עכשיו מתכננים ברשות המיסים לשלב האופציה לשלם מס בתוך האפליקציות, כך שהיוצרים למיניהם לא יוכלו להתעלם ממנה, ויחד עם זה לא יצטרכו לטרוח יתר על המידה כדי לשלם – בחלק מהמקרים אפילו מבלי לפתוח תיק במס הכנסה. להמשך מגלגלים ברשות המיסים רעיונות חדשנות נוספים, למשל שימוש בתשתית בלוקצ'יין לאימות מידע בין רשויות מס ובתי השקעות במדינות שונות. אחת הבעיות איתה יצטרכו להתמודד היזמים היא החשש מהלבנת הון שעלולה להיעשות באמצעות המערכת החדשה.