"אני מכיר מקרוב את הסטרס הזה. בקצת פחות משש שנים עליתי 12 קילו במשקל. דופק המנוחה שלי עלה ביותר מ-30%. חוויתי לראשונה התקף חרדה וגולת הכותרת: מתישהו ב-2016 איבדתי את יכולת הדיבור לשבוע. לא היה לי שבץ, אלא מיגרנה שהסתבכה - זה הדבר הכי מפחיד שקרה לי בחיים".
הפוסט הזה, של המשקיע והיזם יאיר וינברגר ליזמת ששיתפה על קשייה בעולם היזמות, הפך במהירות לוויראלי. הוא היה קול נדיר בשיח על הצלחות ופתח שיח כן ואמיץ בטוויטר על המחיר הנפשי של הקמת חברה.
אבל עד כמה זה שכיח והיכן זה בא לידי ביטוי? קרן הון הסיכון סימבול (Symbol), החליטה לבדוק את הנושא מספרית, באמצעות סקר יזמים. בסקר לקחו חלק 72 יזמים, משלבים שונים של חברות סטארט אפ, הנה התוצאות:
ישנים מעט, עובדים הרבה
שינה, לא מפתיע, הינה הדבר הראשון שנפגע בקרב יזמים. בסקר נשאלו היזמים כמה שעות הם ישנים בלילה וכ- 68% מהיזמים ישנים בין חמש לשש שעות בלילה. רק 29% ישנים 7 שעות בלילה. רוב המשיבים, 54%, מסרו כי הרגלי השינה שהם השתנו מאז שהם החלו את המסע היזמי שלהם.
מה משאיר את היזמים ערים? כאן הסקר אפשר בחירה מרובה, 42% טענו שסוגיות במוצר מדירות שינה מעיניהם - הגורם הראשון במעלה. 40% דיווחו על סוגיות עם לקוחות שמציקות להם בלילה ו-38% סיפרו על "הטלת ספק בעצמי על האם קיבלתי את ההחלטות הנכונות עבור החברה". עוד גורמי טרדה: גיוס כספים, גיוס עובדים, איזון חיים-עבודה, ואף יחסים עם הקו-פאונדר (25% מהמשיבים בחרו באפשרות זו).
אני חושב אם להגיב על הציוץ הזה כבר יומיים. יש דברים שיותר קשה לחלוק, בטח בפרופיל גלוי ובשם מלא, אבל יאללה נשתה קצת מיץ אומץ.
— Yair Weinberger (@yairwein) March 24, 2022
נתחיל בוידוי. התגובה הראשונית שלי היתה משהו בסגנון ״מה זה היזמים המילניאלז האלה, אני לא ישנתי 6 שנים״, אבל האמת שיש צד אפל ליזמות שהדחקתי שנים https://t.co/BY2ReFn9K8
מבחינת שעות עבודה, כ-50% מהמשיבים ענו שהם עובדים יותר מ-60 שעות בשבוע כאשר קצת פחות מחמישית היזמים עובדים יותר מ-70 שעות בשבוע (היינו יום עבודה של 14 שעות לערך).
בדרך לג'ים עוצרים בכורסת הפסיכולוג
כשנשאלו בסקר היזמים איך הם מגדירים את מצבם הנפשי 52% השיבו "מעט מתוח וטרוד אבל באופן כללי במקום טוב". 27% מסרו שהם בסטרס ו-6% מסרו שהם מודאגים ממצבם הנפשי. ולשאלה האם רמת החרדה שלהם פוגעת בביצועים שלהם השיבו 50% מהנשאלים ש"במידה מסויימת זה משפיע, אבל יש לי דרכים להפחית את הסטרס".
מהן הדרכים? בראש ובראשונה ספורט ואימונים. התשובה של 65% מהנשאלים - לא סתם הייטקסטים ידועים כחולי ספורט, הם זקוקים לזה. 52% השיבו כי זמן עם המשפחה עוזר, 38% דיברו על מנוחה ושינה, 31% על הפסקה, ו-21% מהיזמים עושים מדיטציה.
לגבי טיפול פסיכולוג, בסקר נשאלה השאלה: האם את.ה רואה איש מקצועי מאז הקמת החברה? 44% השיבו ש"לא, אני לא זקוק לזה", 31% אמרו שכן, ורבע מהמשיבים מסרו "הייתי מעוניין אבל אין לי זמן לכך".
לתת קול גם למציאות הפחות מוצלחת
הסקר הנוכחי על בריאות הנפש של היזמים הוא אחד מסדרה של סקרי יזמים שהחלה (ותמשיך) לבצע קרן הון הסיכון סימבול כדי להבין את האתגרים והסוגיות האמיתיות שמעסיקות יזמות ויזמים.
יובל אריאב, מייסד הקרן, מסביר: "בתור יזם בעבר ומשקיע בהווה, שעובד מאד קרוב ליזמים, חשוב להגיד שזה משלח יד מאוד בודד. אנחנו רואים כותרות על חברה שגייסה ככה וככה אבל המציאות היא לא רק זו. למעשה, בתקופה שנראה שהכל הולך מעולה לכולם, היזם מרגיש עוד יותר שאצלו יש בעיה. מטרת הסקר הזה הייתה לתת איזשהו קול למציאות שדברים לא תמיד עובדים ולא מצליחים, וזה בסדר. זה (בריאות הנפש של יזמים, א"ז) תחום עם הרבה דעות אבל מעט דאטה ורצינו להציג את הנתונים כדי להתחיל שיחה פתוחה בנושא ולהראות שיש הרבה אנשים באותה הסירה".
אריאב מוסר כי הוא לא היה מופתע מהתוצאות: "כיזם בעבר, הנושא של מיעוט שעות שינה מוכר לי - יש תמיד יותר עבודה ממשאבים והמחשבות תמיד מלוות אותך. מה שמצאתי מעניין הוא כמה סוגיות של פרודקט מעסיקות יזמים; שאלה טיפוסית כמו האם אני יוצא עם המוצר מוקדם או מאריך את הטיימליין כדי לשפר אותו עוד קצת? אלו החלטות שמהדהדות לאורך שנים בחברה ולכן הסטרס סביבן גדול. סביב זה הקמנו את הקרן. מה שהפתיע אותי לטובה בסקר זה אנשים שחושבים או הולכים לטיפול פסיכולוגי; גם מניסיון אישי, אני חושב שזה מעולה שיש מקום שאפשר לדבר".
יובל אריאב, מייסד קרן סימבול: "אנחנו רואים כותרות על חברה שגייסה ככה וככה אבל המציאות היא לא רק זו. למעשה, בתקופה שנראה שהכל הולך מעולה לכולם, היזם מרגיש עוד יותר שאצלו יש בעיה. זה משלח יד מאוד בודד"
בעברו, לפני הקמת הקרן, אריאב היה אחד היזמים של Fundbox ועבד גם באונבו כארכיטקט ראשי. קרן סימבול נוסדה לפני כשנה, היא מתמקדת בצ'ק ראשון והגדרת מוצר מותאם שוק. הקרן ביצעה עד כה 6 השקעות.
יזמים שמעוניינים להשתתף בסקרים הבאים של סימבול מוזמנים להירשם: https://smbl.vc/fsgsu
תוצאות הסקר:
https://medium.com/symbol-vc/mental-health-self-care-41b84abb4e4c