זה לא סוד שהטכנולוגיה דוהרת, היא רתומה לכלכלה ועם שלל פיתוחים חדשים שמופיעים לאורך הזמן, העולם צועד קדימה. לפעמים מדובר בטרנד חולף ולפעמים מדובר בפתרונות טכנולוגים שהגיעו לתפוס את מקומם של הטכנולוגיות הישנות, להוריד עליהם את המסך ולהמשיך קדימה.
לפני שבוע נפתח הקונגרס הלאומי ה-20 של המפלגה הקומוניסטית של סין, בבייג'ינג. הקונגרס הגיע בעיתוי מורכב ומעניין: רוסיה נלחמת באוקראינה ואירופה מודאגת, איראן נמצאת במערבולת אזרחית, ומלחמת הסחר בין סין לארצות הברית מרימה את ראשה לאחר שהממשל האמריקאי העביר חוק אסטרטגי בסנאט – חוק השבבים.
חוק שנועד בעיקר לבסס עליונות טכנולוגית, כלכלית וצבאית מול סין, שהזהירה מצידה - שכל ניסיון להפוך את טייוואן למדינה עצמאית יוביל למלחמה וחסמה כפועלת נגד את ייצוא השבבים מטייוואן המייצרת כ-65% מהמוליכים למחצה בעולם וכמעט 90% מהשבבים המתקדמים. לשם השוואה, סין מייצרת רק כ-5% וארצות הברית מייצרת רק כ-10%.
הקונגרס הלאומי ה-20 של המפלגה הקומוניסטית נפתח בנאום של המנהיג העליון של סין, שי ג'ינפינג, מנהיגי העולם עצרו והקשיבו לכל מילה, ואפשר לומר שאחרים בעיקר הקשיבו לשתיקתו שאמרה הרבה יותר. בהתייחסות למערב וברמז עבה לארה"ב הזהיר שי ג'ינפינג מפני רוחות מלחמה וקרא לעם הסיני להתכונן לסערה מתקרבת. שי ג'ינפינג ציין כסין תמשיך להתמקד בצרכים אסטרטגים לאומיים ותתמודד עם המגבלות הטכנולוגיות החדשות שמציבה ארה"ב.
על פי הערכות, תעשיית המטאוורס צפויה לתרום לצמיחה העולמית כ-3 טריליון דולר במונחי תמ"ג עם תוספת של כ-100 מיליון מקומות תעסוקה תוך עשור. מדובר במהפכה שתשפיע עלינו בכל תחומי החיים ותעצב את המציאות מחדש
עוד הוסיף ואמר, הכלכלה השנייה בגודלה בעולם תאיץ חדשנות בתחומים חיוניים ותקדם פרויקטים אסטרטגיים לאומיים בעלי חשיבות עליונה. אחד הפרויקטים הגדולים אליו מתכוון שי ג'ינפינג אך לא אומר הרבה לגביו, הוא המטאוורס, העולם הווירטואלי. מהפכת המטאוורס היא ממש לא עוד טרנד זמני, היא הבשורה הטכנולוגית הגדולה ביותר מאז מהפכת האינטרנט.
על פי הערכות, תעשיית המטאוורס צפויה לתרום לצמיחה העולמית כ-3 טריליון דולר במונחי תמ"ג עם תוספת של כ-100 מיליון מקומות תעסוקה תוך עשור. מדובר במהפכה שתשפיע עלינו בכל תחומי החיים ותעצב את המציאות מחדש.
היורש של האינטרנט הנייד
רבים מתייחסים למטאוורס כאל אוסף מקושר של עולמות וירטואליים תלת-ממדים, שישמשו יום אחד כשער המפריד בין העולם שלנו לבין יקום מקביל עם שלל חווית מקוונות כמו למשל, למידה, משחק, עבודה או קניות. המטאוורס יהיה חלק בלתי נפרד מהחיים שלנו, הוא האבולוציה הבאה בחיבור החברתי.
כדי לפתח את העולם הווירטואלי, נדרשת תעשיית שבבים מתקדמת וטכנולוגיה מפותחת כמו בטיוואן. אפשר להסתכל על הסביבה הגיאופוליטית המשתנה ובמיוחד על "חוק השבבים והמדע", חוק שנחתם לאחרונה על ידי נשיא ארה"ב ג'ו ביידן.
מהלך שצפוי לתת זריקת עידוד כלכלית בשווי של כ-52 מיליארד דולר לתעשיית השבבים והטכנולוגיה האמריקאית, וכ-280 מיליארד דולר לחדשנות מדעית וטכנולוגית. מעבר לדאגה הכלכלית, הממשל האמריקאי עושה כל שביכולתו להאט את סין במרוץ הטכנולוגי לכיבוש העולם הווירטואלי, המטאוורס.
לכן, "חוק השבבים והמדע" הוא קודם כל חוק אסטרטגי שנועד להבטיח לארה"ב יתרון טכנולוגי ואסטרטגי מול סין. אפשר להבין מדבריו של מנהיג סין שי ג'ינפינג בנאומו האחרון, שסין לא תשב בחיבוק ידיים ותסתכל על ארה"ב מעמדה נחותה. הממשל בסין מבין היטב, שליטה מוחלטת של ארצות הברית וחברות אמריקאיות בטכנולוגיה העתידית היא איום כלכלי ואסטרטגי על סין.
בשנת 2022 סך ההשקעה במטאוורס בסין עלה ל-120 מיליארד דולר – לעומת 57 מיליארד דולר בשנת 2021, כך על פי דוח של חברת הייעוץ הבינלאומית מקינזי, "Value Creation In The Metaverse"
על פי דוח של חברת הייעוץ הבינלאומית מקינזי, "Value Creation In The Metaverse", בשנת 2022 סך ההשקעה במטאוורס בסין עלה ל-120 מיליארד דולר – לעומת 57 מיליארד דולר בשנת 2021. אין מקום לספק, המטאוורס ישנה את האינטרנט לנצח, הוא כאן כדי להישאר, להתפתח ולשנות את העולם, העתיד של האינטרנט נמצא בגרסת התלת ממד. השאלה היא לא אם המטאוורס יהיה משמעותי, אלא מתי המהפכה הגדולה תושלם.
את ההוכחה לפוטנציאל הגדול של המטאוורס אפשר לראות גם בדוחות של ענקיות הטכנולוגיה המשקיעות הון עתק. בשבוע שעבר מטא ערכה את ה-Meta Connect Quest, והציגה בפני ציבור המשקיעים מספר שיתופי פעולה מעניינים עם חברות טכנולוגיה בתחום המטאוורס, בין השיתופים הבולטים ציין מארק צוקרברג את חברת Adobe, Autodesk ו- Accenture.
בנוסף לכך, יו"ר ומנכ"ל מייקרוסופט, סאטיה נאדלה, הצטרף לצוקרברג כדי לדון בשותפות חדשה בין ענקיות הטכנולוגיה. בכנס חשף צוקרברג את משקפי Quest Pro VR המוצעות למכירה בתג מכיר של 1,499 דולר ובדבריו התמקד בסביבת העבודה העתידית של המטאוורס והסביר על היתרונות הגדולים של מכשירי ה-VR להפוך את הסביבה לפרודוקטיבית הרבה יותר.
מארק צוקרברג נחשב לחלוץ בתחום המטאוורס, פייסבוק הודיעה על שינוי שם החברה בסוף 2021 למטא, ובאותה הזדמנות דיווחה החברה כי בכוונתה לגייס אלפי עובדים ב-5 השנים הקרובות כדי להתמקד בחזון ארוך הטווח של החברה. בשנה האחרונה, מטא השקיעה כ-10 מיליארד דולר ב-Facebook Reality Labs, חטיבת המטאוורס שלה אשר מטרתה ליצור חומרה, תוכנה ותוכן VR ו-AR.
דוגמא נוספת היא חברת מייקרוסופט, שביצעה בתחילת השנה רכישה אסטרטגית ושילמה כ-70 מיליארד דולר בעבור חברת הגיימינג אקטיביז'ן בליזארד. חשוב לציין, מדובר על העסקה הגדולה ביותר שביצעה מייקרוסופט מאז הקמתה. מייקרוסופט ידועה כחברה בעלת ניסיון רב בכל מה שקשור לרכישות אסטרטגיות.
ראשית, Activision Blizzard תהפוך את מייקרוסופט לחברת המשחקים השלישית בגודלה בעולם, אך חשוב מכך, העסקה מהווה כרטיס כניסה לעולם המטאוורס מהדלת הראשית, היות ועולם הגיימינג ימלא תפקיד מרכזי בפיתוח העולם הווירטואלי עם מאות מיליוני בני אדם אשר ייקחו חלק במשחקים דיגיטליים עם קונסולה, מחשב או עם מכשיר נייד.
כמו כן, רכישה זו מאפשרת למייקרוסופט לקבל עליונות לפיתוח וייצור ציוד צבאי מתקדם בעתיד, תחום בו מייקרוסופט כבר נמצאת, בשנת 2021 צבא ארה"ב העניק למייקרוסופט חוזה ל-10 שנים בסכום של כ-22 מיליארד דולר לבניית משקפי מציאות רבודה.
הכותב הוא גיא סולומון, מנהל תוכן חדשנות בפסגות בית השקעות