מאות אנשי ונשות הייטק ישראליים עושים את דרכם בימים אלה לעמק הסיליקון, לאירוע הסייבר המסורתי שמביא לכאן את פאר התוצרת הישראלית - כנס RSA הנערך בסן פרנסיסקו. הישראלים יבלטו (כרגיל) בנוכחותם, גם אם רבים מהם היו מעדיפים להגיע לכאן במועד אחר, ולא במהלך השבוע בו מצוינים יום הזיכרון ויום העצמאות. ברחבי העמק יתקיימו אמנם אירועים לציון יום הולדתה ה-75 של ישראל, ומי מהאורחים שירצו לחגוג עצמאות או להתאבל בטקסי הזיכרון יוכלו לעשות זאת גם במרחק אלפי קילומטרים מהבית, אבל במקביל ייערכו קבלות הפנים, הקוקטיילים ומסיבות הסייבר השנתיות של הכנס - והשנה אנשי הסייבר זקוקים יותר מתמיד לכוסית המשקה הנוספת, במיוחד אם היא באה עם לחיצת יד ללקוח, שותף, משקיע או רוכש פוטנציאלי.
הכנס החשוב בלוח השנה הסייברי היה האירוע הגדול האחרון שהתקיים בשנת 2020 כשמגפת הקורונה כבר החלה להתפשט בעולם. אחרי הפסקה כפויה ב-2021 בשל הקורונה (אז התקיים האירוע בגירסה וירטואלית), מהדורת 2022 סימלה את החזרה לשגרה - אבל לא בהכרח לשפיות - והשנה כבר ייערך האירוע בצל התכווצותה של בועת הטכנולוגיה. רבות מחברות הסייבר המציגות בכנס יגיעו אליו רזות יותר, מפוכחות יותר ובעיקר מוטרדות יותר. למרות האקסיומה לפיה ״איומי הסייבר אף פעם לא קטנים, אלא רק מתגברים״, נראה שהלקוחות חושבים מחדש על כל דולר שהם מוציאים, והנפגעות המיידיות מהשינוי הן החברות הקטנות והבינוניות.
השבוע התבשרנו על רכישתו של סטארט אפ הסייבר הישראלי ניאוסק על ידי חברת אקאמאי. לפני מספר שבועות התבשרנו על רכישת לייטספין בידי סיסקו ומינרווה בידי ראפיד-7, ובשעת כתיבת שורות אלה מתנהלים מגעים מתקדמים לרכישתן של עוד מספר חברות סייבר ישראליות. פוליטיקאים ממולחים אולי יצליחו לרתום את העסקאות האלה - ודומות להן הנמצאות בשלבים שונים של התהוות - לנרטיב לפיו הן מעידות על עוצמתו של ההייטק המקומי, על האמון הרב שרוחשות חברות ענק בינלאומיות לישראל, ועל היתרון הגלובלי של מאגר הטאלנטים המפואר בסצנת הסייבר המזרח-תיכונית. יש כמובן במה להתגאות, אך האמת, לצערנו, קצת פחות נוצצת.
Earn 2 hours of CEU credits with #Armis and @NetSPI at #RSAC. Sign up for our hands-on immersive Catch a Hacker session now: https://t.co/VlmxkcZsXd#rsac2023 #rsacarmis #armis #assetmanagement #security #cybersecurity #catchahacker #cyberdefense #rsacworkshops pic.twitter.com/q29dNjioOB
— Armis (@ArmisSecurity) April 21, 2023
גם בשבועות בהם מערכי ההגנה של חברות וגופים ממשלתיים נמצאים תחת מתקפת האקרים מתמשכת, אין מחלוקת על כך שישראל היא מעצמת אבטחת מידע בינלאומית. עד השנה שעברה זה השתקף גם בכמות ובגודל עסקאות ההשקעה בסטארט אפים בתחום הסייבר, ובעיקר בשוויים הגבוהים שהוענקו לחברות אלה על ידי המשקיעים. שנת 2022 הביאה ירידה בהיקף השקעות הסייבר בעולם - מ-30 מיליארד ב-2021 לכ-18 מיליארד בשנה החולפת. כמעט 10% מההשקעות הגלובליות בתחום הגיעו לחברות ישראליות, אחוז מרשים לכל הדעות המהווה גם עלייה מהשנה שקדמה לה.
הלקוחות חושבים מחדש על התקציבים ומסיטים אותם מסטארט אפים לספקים גדולים יותר, המשקיעים מהססים להשקיע - ודאי שלא בשוויים שהיו נהוגים בשוק עד לא מכבר - והאקזיטים הגדולים נראים כמו חלום רחוק
ובכל זאת, נדמה שהתרגלנו כבר לשמוע בשורות פחות משמחות: הפיטורים והצמצומים שהיו מנת חלקה של התעשייה כולה לא פסחו על הסייבר, ואפילו חברות שגייסו סכומים גדולים ב-12 החודשים האחרונים נאלצו להיפרד מעובדים רבים. הרשימה ארוכה: סייבריזן, סניק, פורסקאוט, צ׳קמרקס, אקווה, סיירן (שנסגרה) ועשרות חברות נוספות הקטינו משמעותית את כוח האדם שלהן בניסיון להתאים את קצב שריפת המזומנים למציאות השוק החדשה: הלקוחות חושבים מחדש על התקציבים ומסיטים אותם מסטארט אפים לספקים גדולים יותר, המשקיעים מהססים להשקיע - ודאי שלא בשוויים שהיו נהוגים בשוק עד לא מכבר - והאקזיטים הגדולים נראים כמו חלום רחוק.
בהיעדר הנפקות, מפלטן של החברות הקטנות שלא יצליחו להמשיך ולגייס הון סיכון בשוויים דומים לאלה שקיבלו בעבר הוא רכישה על ידי חברה גדולה יותר - בדרך כלל חברה זרה (ובסייבר זו תהיה לרוב רוכשת אמריקאית). גם בניכוי נזקי ההפיכה המשפטית, רכישה של חברה ישראלית היא תמיד אירוע מורכב יותר מאשר קנייה של חברה אמריקאית אחרת. גם אם מאגר הטאלנטים והטכנולוגיה המתקדמת של סטארט אפ ישראלי כלשהו עדיפים על אלה של חברה מקבילה בארה״ב, הדרך לרכישה תהיה כמעט תמיד ארוכה יותר. כמו שאומרים האמריקאים - ״יותר כוכבים צריכים להסתדר בשורה״ כדי שהרכישה תקרה, ועוד כמה כדי שהיא גם תצליח.
ניקש ארורה, מנכ״ל פאלו אלטו נטוורקס - רוכשת קבועה של חברות ישראליות - נשאל לאחרונה בכנס הטכנולוגיה של Morgan Stanley מה תוכניות הרכישה של החברה בראשה הוא עומד. ״מספר ההזדמנויות יגדל והמחירים יירדו״, הוא השיב. ג׳ורג׳ קורץ, מנכ״ל קראודסטרייק, סיפק תשובה דומה: ״אף פעם לא האמנתי ברכישות גדולות - אני קונה מוצרים, לא מכירות״. שתי האמירות האלה מייצגות את הלך הרוח של רבות מהרוכשות הפוטנציאליות בשוק. במצב העניינים הנוכחי, כוחות השוק מיטיבים עם הקונה ומאתגרים את המוכרים. זה אולי יגדיל את מספר העסקאות, אבל ידחוף את המחירים כלפי מטה.
בשנת 2022 נרכשו כ-450 חברות סייבר בעולם (פחות מ-5% מהן היו ישראליות). בשלושת החודשים הראשונים של 2023 כבר עמד מספר העסקאות על למעלה מ-130, מה שמעיד על עלייה בקצב המיזוגים והרכישות. שלא במפתיע, סכומי הרכישה התכווצו משמעותית, וקשה לראות באופק עלייה בגודל העסקה הממוצע
לפי ניתוח של המגזין Security Week, בשנת 2022 נרכשו כ-450 חברות סייבר בעולם (פחות מ-5% מהן היו ישראליות). בשלושת החודשים הראשונים של 2023 כבר עמד מספר העסקאות על למעלה מ-130, מה שמעיד על עלייה בקצב המיזוגים והרכישות. שלא במפתיע, סכומי הרכישה התכווצו משמעותית, וקשה לראות באופק עלייה בגודל העסקה הממוצע. תחום הסייבר מאופיין בריבוי יחסי של חברות בכל תת-קטגוריה, ובריבוי קטגוריות שלא כולן הן פתרונות הכרחיים (או בלשונו של שר האוצר, ״have to have״). חברות סייבר רבות ימצאו את עצמן בפני נקודת החלטה קריטית: האם לנסות לגייס עוד כסף, ככל הנראה בשווי נמוך יותר ותוך דילול משמעותי של בעלי המניות, או להעמיד את עצמן למכירה.
יזמים ומנהלים רבים המגיעים השבוע מישראל לעמק הסיליקון יוותרו על מסיבות העצמאות שמציעה הקהילה הישראלית המקומית, ויתמקדו באירועים החגיגיים שמזמן הכנס. חלקם עדיין מאמינים שהחברות שלהם צריכות ויכולות להמשיך לגדול בכוחות עצמן ולשאוף להנפקה בשוק הציבורי, אבל יותר ויותר מהם כבר מבינים שמחירה של העצמאות עשוי להיות גבוה מדי. עד חגיגות ה-76 של ישראל צפויות עשרות חברות סייבר ישראליות להיבלע על ידי חברות אחרות, וכנס RSA של השנה הוא הזדמנות לייצר או לתחזק את הקשרים שיקרבו את העסקה. המסיבות, הקוקטיילים וארוחות הערב בסן פרנסיסקו בשבוע הקרוב יהיו מבחינת רבים בתעשייה חגיגות ״תום העצמאות״.