השפעות נגיף הקורונה בשנתיים האחרונות על התעשיות כולן, הביאו תחומים שונים בעולם לפריצות דרך, אשר גרמו לציבור הרחב לבחון השקעות אופציונליות חדשות בהן. שוק שירותי הבריאות העולמי הוא שוק ענק המגלגל מעל ל-10.5 טריליון דולר. רק בארה"ב עומדת תחזית הצמיחה של שוק הבריאות על כ-30 מיליארד דולר בשנה. מדובר במהפכה משמעותית, כאשר הפוטנציאל הכלכלי שלה הוא אדיר. השילוב החדש יחסית בין שני תחומים: הבריאות (Health) והטכנולוגיה (Tech) התאפשר בשנים האחרונות לאור התפתחותן של מגמות מהפכניות שהסינרגיה ביניהן בעלת פוטנציאל לשינוי של עולם הרפואה העולמי.
האקוסיסטם הישראלי משחק במגרש של הגדולים
האקו סיסטם הישראלי נמצא היום בנקודת זינוק מצוינת, וברגע שתינתן האות, הוא יוכל להסתער על השוק המתחדש הזה. בישראל קיים שילוב נדיר בין הון אנושי מעולה הכולל מדענים ומהנדסי בינה מלאכותית מהטובים בעולם, מחקר אקדמי מהשורה הראשונה, ובנוסף, שניים ממאגרי המידע הגדולים בעולם בתחום של מידע עתק רפואי, ההולך שנים אחורה ומצוי בקופות החולים.
לפי מחקר הטרנדים הרפואיים שערכנו ב-IATI בשיתוף מקינזי, נכון לסוף 2021: בישראל פועלות למעלה מ- 1,800 חברות בתחום מדעי החיים, המעסיקות יותר מ-100 אלף עובדים. המטה של 86% מהן ממוקם בישראל, 9% בארצות הברית והשאר במדינות אחרות בעולם. חלקן של חברות הבריאות הדיגיטלית מכלל חברות מדעי החיים בישראל עומד על כ-27%. הסקטור הדומיננטי הוא עדיין מכשור רפואי (כ-40%), אבל חלה ירידה בחלקו, גם בגלל העניין הגובר של שוק ההון האמריקאי בחברות תרופות דווקא, וגם בגלל הסטה של חלק מהכסף ממכשור רפואי לבריאות דיגיטלית.
בעשור האחרון גויסו לא פחות מ-4.7 מיליארד דולר עבור כמה עשרות חברות ביומד שהגיעו לנאסד"ק. 80% מהסכום גויסו בשני פרקי זמן: חלון ההנפקות של 2014-2015, וחלון ההנפקות הארוך יחסית של תחילת 2018 עד סוף הרבעון השלישי של 2020.
במהלך שנת 2021 תרמו משקיעים ישראלים מעל 1.3 מיליארד דולר, המהווים יותר ממחצית מסך ההשקעות הישראליות בתחום מדעי החיים.
לפי תחזית הצמיחה של שוק ההלת'טק רק בארה"ב, הוא צפוי להגיע לכ-30 מיליארד דולר ב-2022
זוהי איננה רק בשורה כלכלית, זוהי גם בשורה חברתית חשובה מאוד. בימים בהם תוחלת החיים מטפסת במעלה הגיל ומערכות הבריאות כורעות תחת הנטל. כאשר כלכלות גדולות בעולם, כולל ארה״ב ובריטניה, מתקשות להתמודד עם ההוצאה ההולכת וגוברת על הבריאות הציבורית של אזרחיהן, מהפכת ההלת'-טק בהחלט עונה על ציפיות הוזלת עלויות הרפואה. לישראל יש כעת תפקיד מכריע במהפכה המתקדמת ומתהווה הזו, עלינו לוודא שהוא רק ילך ויגדל. היעד הוא להגיע מוכנים ונכונים ולפתור, באמצעות מחקר, פיתוח אתגרים, ומצוקות רפואיות בעתיד הקרוב.
עו"ד קרין מאיר רובינשטיין היא מנכ"לית ונשיאת האיגוד הישראלי לתעשיות מתקדמות (IATI)