לפני 4 שנים רונן מניפז ואני החלטנו שאנחנו מרימים פודקאסט. למה זה בער בנו? כי התחלנו לקבל תחושה שהסביבה שלנו, התקשורת והרשתות החברתיות, מציגות תמונה מעוותת של הצלחה. הכל נראה קל, נגיש, ונחלתם של מתי מעט. יזמים שמצלצלים בפעמוני בורסות בעולם, סבבי גיוס חלומיים, פינוקים וחיים שנראים כמו גלישה על קשת בענן.

רצינו להציג זווית אמיתית יותר – לקיים שיחות בין אנשים בשר ודם. לדבר בלי פילטרים על קשיים, על מסעות הכוללים גם מכשולים, כשלים, משברים. להציג את אלף פני הגיבור כפראפראזה למסע הגיבור הארכיטיפי שעוגנה בפילוסופיה של החוקר ג'וזף ג'ון קמפבל. המטרה הייתה לעזור למאזינים (ולעצמנו) לזהות את כוח העל האישי, תוך הבנה שמאחורי ההישגים הגדולים והמאיימים ביותר נמצאים אנשים רגילים, שלמדו להיות הגרסה הטובה ביותר של עצמם. כך Real Life Superpowers נולד.

בהתחלה, כדי לרתום מרואיינים הפעלנו כל קשר אישי מתוך הנטוורק שלנו. בהמשך הייתי טסה לכנסים וניגשת למרצים בעודם יורדים מהבמה, ועוד לפני שהספיקו להסיר את המיקרופון מדש החולצה – כשהם עדיין אפופי חשמל מההרצאה – נעמדת מולם, מציגה את עצמי ומספרת להם על הפודקאסט הישראלי. כמות ה-"כן" ששמעתי הפתיעה אותי. חלק מהשמות הגדולים בעולם היזמות אמרו כן ללא היסוס. מייסדי החברות הגדולות בסיליקון ואלי, מרצים ב-Ivy League ודוברים בעלי מיליוני עוקבים. כיום מרבית הראיונות מגיעים לפתחנו.

קרוב ל-50 פרקים אל תוך החוויה אני עוצרת לשתף בכמה תובנות שלמדתי, ושאני חושבת שיש בהן כדי לתת בוסט מוטיבציה לכל מי שנמצא בעיצומו של מסע משל עצמו, ללא קשר לשלב במסע:

1. שום אדם איננו אי

הרבה פעמים אנחנו רואים אנשים בפרונט ונדמה לנו שהם מפלסים דרך בכוחות עצמם. אבל זה לא ריאלי להצליח לבד. היזמים המצליחים ביותר מקיפים עצמם באנשים איתם הם חולקים ערכים, ולרוב גם משתדלים להיות האדם הכי פחות חכם בחדר. אף אדם לא טוב בהכל, והיכולת למצוא אנשים שמשלימים אותנו היא גדולה. לצד זאת, קיימת תפיסה שלפיה אנחנו הממוצע של חמשת האנשים המקיפים אותנו. זה הגיוני ומחזק את החשיבות של להקיף עצמנו באנשים שעוזרים לנו להיות במיטבנו.

2. היזמים המצליחים ביותר הם בכלל שונאי סיכון

זה די מפתיע. יש ליזמים תדמית של כאלו שהתפטרו, עזבו הכל, והלכו "אול אין" על מיזם חלומותיהם. המציאות די הפוכה – מרבית היזמים המצליחים שראיינו עבדו לאורך תקופות ארוכות על פרויקטים צדדיים, וידאו שהם מרוויחים מהם מספיק ורק אז, כשהקרקע הייתה יציבה מספיק, התפטרו מעבודתם כשכירים.

נראה שיזמים מצליחים לוקחים סיכונים מחושבים ועושים מאמצים לאמת הנחות ולבדוק איפה השערות פוגשות מציאות. הם מבזרים סיכונים ונדיר לראות אותם שמים את כל הביצים בסל אחד.

3. אופטימיות אינה מותרות

המסע היזמי כרוך בקשיים ומשברים – זו לא שאלה של ״אם״ אלא שאלה של ״מתי״. המנצחים מנווטים את דרכם תוך אמונה שיהיה בסדר. ואגב, גם האופטימיים ביותר חווים רגעים בהם הם מרגישים שהכל אבוד. אבל הם נושמים עמוק, מתמודדים ומתקדמים. הם בוחרים רוב הזמן להיות חיוביים.

4. ביכולת להקשיב טמון מפתח ליחסים וצמיחה

פעמים רבות בחיים, כל שנדרש הוא לעצור ולהקשיב. אנחנו נוטים לשאול שאלות ולא להקשיב למה שעונים לנו. וגם אם אנחנו מקשיבים – אנחנו לפעמים מפספסים את מה שלא נאמר. הקשבה אקטיבית היא יכולת שעשויה לשנות יחסים ומסלולי חיים. הקשבה עמוקה שמטרתה להבין.

זוהי הקשבה לא כדי לענות, לא כדי למצוא כשלים בתשובה, ולא לשם המתנה להפסקה של הדובר כדי להשחיל מילה. עם יד על הלב, סביר שלרובנו מקום להשתפר בחזית הזו.

5. אסור להזניח את העצמי

אסור לשכוח את החשיבות של רווחה נפשית ופיזית. לא דיברנו עם כובש פסגות אחד שאין לו ריטואל יומי. מדיטציה, הליכה בחוץ, הקפדה על 8 שעות שינה (כן כן), תחביבים, קריאה, פיתוח יצירתיות, בילוי זמן עם חברים ומשפחה. אלה לא קלישאות. אלה החיים עצמם.

6. משוב הוא ארוחת הבוקר של אלופים

בריאן האליגן, מייסד האבספוט, אמר לנו את המשפט הזה ויש בו שיעור חשוב בעיניי. כשאנחנו מפסיקים לבקש משוב אנחנו מפסיקים להשתפר. קל לברוח לשם כי קבלת משוב אמיתי מצריכה להחנות את האגו בצד. זה לא אומר שכל ביקורת היא ביקורת בונה, וצריך להיזהר גם מזה. אבל מהצד השני, חשוב להיות ביקורתיים כלפי עצמנו וליזום קבלת משוב מלקוחות, עובדים, וכל מי שבסביבה שלנו ודעתו אמורה לשנות.

7. פגיעות היא כוח

לפעמים יש לנו תפיסה שמנהיג צריך להיות נטול פחד ואולי גם קצת נטול רגשות. בפועל המנהיגים הטובים ביותר לא מסתירים את הפגיעות שלהם. הם יודעים להיות אמפתיים, להפגין רגישות כלפי הסובבים אותם, ולא מפחדים להיתפס כפגיעים. בסוף הכל מתחיל ומסתכם באנשים ובמערכות יחסים, ואיזה מערכת יחסים עמוקה ומשמעותית לא כרוכה גם בפגיעות?

8. צריך לאהוב את מה שעושים

זו נקודה כואבת כי לא מעט אנשים מוצאים את עצמם עוסקים בדברים שהם טובים בהם, אבל שאין להם תשוקה כלפיהם. דרך לברר אם המצפן הפנימי מכוון הוא לבדוק עם עצמנו האם מה שאנחנו עוסקים בו הוא דבר שהיינו יכולים לעשות לכל החיים. אם התשובה היא כן – אנחנו בדרך הנכונה. ונקודת בונוס למתקדמים – זה בסדר שהתשובה תשתנה לאורך הזמן. הכי חשוב להיות קשובים לקול הפנימי.

נועה אשד ורונן מניפז (צילום: יחצ)
צילום: יחצ

נועה אשד היא אשת שיווק ויזמית, יוצרת הפודקאסט Real Life Superpowers. בעלת סוכנות שיווק סטארטאפים גלובלית המתמקדת בשיווק באמצעות תוכן. רונן מניפז הוא משקיע, יזם סדרתי, עם רקורד של מספר אקזיטים