הכתובת הייתה על הקיר. השבוע נסגר אתר Book Depository הבריטי אחרי כמעט 20 שנות פעילות. בוק דיפוזיטורי הוקם ב-2004 על ידי בריטי שעבד קודם לכן באמזון ורצה להציע חלופה לענקית האמריקאית. האתר הוקם על מנת להציע מבחר רחב ככל האפשר של כותרים, לא רק רבי מכר, במשלוח חינם לכל העולם.

כתוצאה הוא הפך מיד למכה של חובבי הספרים והוצאות הספרים כאחד. כשאמזון רכשה את המתחרה ב-2011 ההשערה והחשש היה שהיא תסגור אותו או תעצב אותו בדמותה, אבל אף אחד מהדברים האלה לא קרה. בוק דיפוזיטורי היה הרבה פחות מתקדם טכנולוגית מאמזון. לא היו בו, למשל, תצוגה מקדימה לספר או ביקורת גולשים, אבל זה קצת מה ששמר על תחושת האינטימיות שלו גם ב-2023. העובדה שאמזון השאירה אותו כזה קצת השכיחה מלבנו, הקוראים, את העובדה שהוא חלק מתאגיד ענק ומרושע וגם זה כנראה תרם להעדפה להזמין ממנו את מנת הסיפורת החודשית שלנו.

הסגירה שלו, כלאחר יד "כחלק ממהלך הפיטורים" הנרחב שאמזון הכריזה עליו כבר בינואר, שלפה אותנו מהאסקפיזם (בשבוע שבו לקוראת הישראלית במיוחד דרושה מנה גדושה של אסקפיזם) והזכירה לנו שזה העולם של אמזון. אנחנו רק רוכשים בו. (הגר רבט)

בדיוק מה שטכנולוגיה צריכה לעשות

שורה על אנשים עתירי זכויות וניסיון, בניהם אילון מאסק, סטיב ווזניאק (ממייסדי אפל) ויובל נח הררי, לצד עוד חוקרים ומייסדים של חברות טכנולוגיה, חתמו לפני ימים מספר על עצומה שקוראת להשהייה (זמנית) של פיתוחי הבינה המלאכותית עד שנבין את השלכות הטכנולוגיה ונעמיד איזונים לה.

הרבה טכנולוגיות פורצת דרך לוו בתחזיות יום הדין לגבי שוק העבודה, החל מהמכונות הראשונות בקווי היצור ועד הרובוטים. אך למעשה, לא נמצא קשר בין אימוץ מיכון ורובוטיקה בשווקים לבין שיעורי אבטלה באותן מדינות - אם כבר אז להפך

על העצומה חתמו כבר יותר מ-1,000 איש ואת שני החששות המרכזיים אפשר לתמצת מהשורות האלו בעצומה: "האם עלינו לתת למכונות להציף את ערוצי המידע שלנו בתעמולה ודיסאינפורמציה? האם עלינו להפוך את כל העבודות לאוטומטיות?". זאת אומרת, חשש ראשון נוגע לשימוש לרעה בטכנולוגיה, והשני נוגע לשוק העבודה. אך האמת היא שכל טכנולוגיה ב-100 השנים האחרונות, מהמצאת תקשורת הרדיו, ועד המטבע הקריפטוגרפי, לוותה בצד אפל - שימוש לרעה. היום קוראים לזה מתקפת סייבר.

באותו אופן, הרבה טכנולוגיות פורצת דרך לוו בתחזיות יום הדין לגבי שוק העבודה, החל מהמכונות הראשונות בקווי היצור ועד הרובוטים. אך למעשה, לא נמצא קשר בין אימוץ מיכון ורובוטיקה בשווקים לבין שיעורי אבטלה באותן מדינות - אם כבר אז להפך.

אסור לשכוח שפיתוחי הג'נרטיב ה-AI כבר חוסכים עבודה סיזיפית לאנשים ולחברות, מקצרים תהליכים ומעלים פרודוקטיביות - בדיוק מה שטכנולוגיה צריכה לעשות. זה לא אומר שרגולטורים צריכים לנמנם, שחברות לא צריכות לרסן את עצמן, ושהחבר'ה הנבונים שיוצאים מ-8200 לא צריכים לחשוב על שיטות לנצל לרעה את ה-AI ואיך ניתן למתן אותן (סטארטאפ!) - אבל את הטכנולוגיה לא ניתן לעצור ולא צריך לעצור. (אמיתי זיו)

והשבוע בטוויטר

זה היה עוד שבוע עמוס בחדשות טוויטר, קטנות אך מעניינות: מאסק החליף את הסמל של טוויטר בעמוד הבית בתמונה של דוג, הכלב שהפך למימ שהפך למטבע קריפטו שהוא מימ. למה? כי זה הצחיק את מאסק. ההשלכות על כך שחברה משנה את הסמל המסחרי המזוהה איתה בשביל הגחמות האישיות של המנכ"ל יכולות להיות קשות עבור כל חברה אחרת, אבל טוויטר היא יצור משונה מאוד בימים אלה.

על הדרך, טוויטר שינתה את התיוג של NPR, רשות השידור הציבורית האמריקאית, ובחשבון הטוויטר של הארגון נכתב מעכשיו שמדובר בארגון המזוהה עם המדינה. על פי הגדרות טוויטר, המשמעות היא שמדובר בארגון שהדברים שנכתבים בו הם בשם הממשלה, זאת אומרת שלא מדובר בגוף שמעסיק עיתונאים עם דעות משל עצמם.

שינאתו האישית של מאסק לעיתונאים שמבקרים אותו כבר הפך לעניין שבשגרה. רק שטוויטר אמורה להיות ישות נפרדת ממאסק והדעות האישיות שלו, והצעד הוא עוד סימן לגופים עיתונאים להפסיק לבטוח ברשת החברתית. כשמאסק קנה את טוויטר, הוא דיבר על התפקיד של הרשת החברתית ככיכר העיר. אבל זו כיכר שמאסק מעצב לפי גחמותיו האישיות, ויהי ההשלכות של ההחלטות שלו אשר יהיו. אחר כך הוא יתפלא למה לא מספיק אנשים נרשמים לשירות המינויים של טוויטר. (שי רינגל)