1. מה מחפשות כאן ענקיות הענן

גוגל הודיעה השבוע על השקה רשמית של הענן שלה בישראל. מה זה אומר? שהחברה הביאה לכאן שרתים, הרבה מהם, והתקינה אותם בדאטה סנטרס מאובטחים מתחת לאדמה - שני אתרים בשלב זה ועוד שניים יצטרפו לטענת החברה במהלך 2023. למעשה, כפי שנחשף ב-tech12, גוגל החלה להפעיל את שירותי הענן שלה בישראל כבר בחודש שעבר, עוד לפני ההשקה הרשמית.

כעת, מי שרוצה לצרוך שירותי ענן של גוגל, יכול לקבל אותם מתוך ישראל במקום שהמידע שלו ינדוד עד לאירופה וחזרה כמו שעשתה גוגל עד כה. המשמעות היא זמני שיהוי יותר נמוכים עבור מפתחים ישראלים. גוגל היא הראשונה מבין ענקיות הענן שמשיקה כאן את שירותיה, אך בקרוב תצטרף אליה אז'ור של מיקרוסופט ו-AWS של אמזון תגיע מעט אחריהן.

מה בעצם הענקיות מחפשות כאן? את קהילת ההזנק המקומית. זה פשוט שוק גדול מידי בשביל להתעלם ממנו. "אנחנו עושים זאת כחלק מהשקעה ורוצים להראות למדינת ישראל את המחויבות שלנו לסטארטאפ ניישן", מסר בועז מעוז, מנהל גוגל קלאוד ישראל.

הענן הוא הוצאה כבדה מאד עבור חברות הייטק, שנייה במשקלה רק לשכר ולרוב גבוהה יותר אפילו מהשכירות. בכיר בשוק העריך את גודל שוק הענן המקומי ב-2 מיליארד דולר בשנה, יותר מבכל כלכלה אירופית, כולל צרפת וגרמניה. זה גם שוק שצומח בעשרות אחוזים משנה לשנה. לכן שחקניות הענן באות לכאן, כדי לספק שירות טוב, מהיר וזול לישראלים - ולהתחרות על ליבם וכיסם.

על הדרך, יש לקוות, גם ישראל התאגידית וגם הממשלה, ילמדו לאמץ שירותי ענן, מה שיוזיל עלויות ויאיץ השקת פתרונות חדשים.

2. פאלו אלטו לחוצה על DevOps

במשך כמה שבועות קיימה ענקית הסייבר פאלו אלטו נטוורקס משא ומתן לרכישת חברת הסייבר הישראלי אפירו (Apiiro), חברת סייבר ישראלית, לפי שווי מוערך של 550 מיליון דולר. אלא שכפי שחשפנו, העסקה התפוצצה, כנראה סביב סוגיית השווי. לא חלפו כמה שעות וכלכליסט דיווח כי פאלו אלטו כבר עברה הלאה וכעת מקיימת מו"מ לרכישת חברת סייבר צעירה בשם סיידר סקיוריטי תמורת 200 מיליון דולר.

המשותף לחברות שפאלו אלטו רוצה לקנות: תחום העיסוק CI/CD - שיטת עבודה מעולם ה-DevOps שכוללת תיקון רציף של הקוד ופרישה שלו, שמאפשרים השקת אפליקציות במהירות רבה, אך גם יוצרים איומי אבטחה

המשותף לשתי החברות הוא תחום העיסוק, שמכונה CI/CD (ראשי תיבות של Continous Integration/Continous Delivery): שיטת עבודה מעולם ה-DevOps שכוללת תיקון רציף של הקוד ופרישה שלו, שמאפשרים השקת אפליקציות במהירות רבה, אך גם יוצרים איומי אבטחה. התוצאה היא שורה ארוכה של חברות שעוסקות באבטחת מידע לתהליכי הפיתוח המודרניים האלו ומוודאות שהקוד אינו מכיל חולשות, מדליף סיסמאות, מכיל מפתחות פרטיים וכן הלאה. מוצרי החברות האלו פשוט מרימים דגל למפתח אם יש בעיה בקוד תוך כדי העבודה.

בשרשור הטוויטר הזה תוכלו לקרוא על הזירה המבעבעת הזו בסייבר הישראלי. כך או כך, נראה שפאלו אלטו נחושה לצרף לסט הפתרונות שלה גם פתרון מהעולם הזה.

3. וויקס מסתבכת

הקרן האקטיביסטית סטארבורד שנכנסה לפוזיציה של 9% בוויקס (Wix) פרסמה השבוע מצגת לא מאוד מחמיאה על החברה הישראלית, ובה טענה ששיעורי הריווחיות שלה נמוכים משל כל החברות בנות ההשוואה. מקור הבעיה להערכת הקרן הוא גידול מסיבי בכח האדם בוויקס ל-5,900 עובדים, עם שומנים הן בחטיבת השיווק והמכירות - שגדלה פי שלושה מאז 2018 - והן במחקר ובפיתוח. בחישוב סנדלרים שמבוסס על ההשוואה שהציגה סטארבורד, לפי התוצאות שלה וויקס הייתה צריכה להחזיק כ-2,600 עובדים בלבד, כך שכמעט אין מנוס מלחזות קיצוץ כוח אדם בספינת הדגל הזו.

אבישי אברהמי (צילום: אלן צצקין)
מייסד ומנכ"ל וויקס אבישי אברהמי. מצגת לא מחמיאה מהמשקיעים החדשים|צילום: אלן צצקין

הנה איך שפירש את המצגת היזם דורון פלג בטוויטר: "תרגום של השפה הקורפורטית ל'ישראלית' פשוטה: יש פוטנציאל גדול, אבל התוצאות העסקיות עלובות. כמות העובדים היא שערורייתית, צריך לקצץ חצי מהם, וזו רק דוגמה אחת. כמו שאתם מכירים אותנו, אנחנו מקצוענים חסרי רחמים. נוביל שינויים דרמטיים שיתבטאו בתוצאות טובות".

4. משבר השבבים יגיע לישראל?

נראה שתחום השבבים נמצא באמצעה של סערה מושלמת שכוללת ירידה חדה בצריכת מחשבים אישיים, נסיגה במטבעות הקריפטו (ובכרייה) וכעת, כאילו שהיה חסר, גם מלחמת סחר חדשה עם סין, שממוקדת בתחום השבבים. מניות חברות השבבים, אנבידיה, אינטל, ARM ואחרות, נמצאות בצלילה.

דיווח דרמטי של בלומברג משבוע שעבר דיבר על פיטורים כ-20% מחטיבת השיווק והמכירות של אינטל, שהיא כידוע המעסיקה הגדולה בהייטק הישראלי עם 14 אלף עובדים, שמחזיקה כאן גם פעילות ייצור - חיה נדירה מאד.

אלו בוודאי לא חדשות טובות, אבל יכול להיות שהטלטלה תורגש פחות בישראל מהסיבה הפשוטה שהביקוש למומחים בתחום השבבים בישראל גבוה בהרבה מההיצע. בשנים האחרונות כמעט כל ענקיות הטק הבינלאומיות רכשו או הקימו בישראל פעילות שבבים: אמזון שרכשה את אנאפורנה לאבס והפכה אותה לזרוע משמעותית; גוגל ישראל עוסקת בשבבים בהובלת אורי פרנק; מיקרוסופט הקימה בשושו ב-2021 פעילות שבבי תקשורת מקומית; פייסבוק מפתחת כאן שבבים, כנראה עבור עולם ה-VR; זאת נוסף לפעילות ותיקה יותר של אפל, והרשימה עוד ארוכה.