דמיינו שאתם פותחים את המחשב, ובמקום האותיות הצבעוניות של גוגל שכולם מכירים מעל חלון החיפוש, כתוב Nature בכל צבע שתבחרו. אתם יכולים להכניס לחלון החיפוש הקטן כל שאלה, והטבע יענה לכם.
החיפוש יתבצע במאגר ההמצאות של הטבע, ושיטות החיפוש יותאמו למרחב החיפוש הטבעי. אתגרים רבים המעסיקים את האנושות, אתגרים תכנוניים, חברתיים, וארגוניים כבר נפתרו בטבע. תהליך הלמידה וחיקוי של פתרונות הטבע מזוהה כיום עם תחום הביומימיקרי, (ביו= חיים, מימיקרי = חיקוי), תחום דעת בצמיחה עולמית המזוהה כמנוע חדשנות.
במאגר ההמצאות של הטבע יש מספר עצום של פתרונות שפותחו ונוסו בהצלחה במשך זמן בלתי נתפס, פתרונות מקיימים, יעילים ואפילו לא מוגנים בפטנט. התבוננות במאגר זה מסירה את הסגר שלעיתים מוטל על הדמיון של מתכננים, כאשר פתרון שאפילו לא דומיין כאפשרי, נמצא בטבע.
הרעיון שאפשר להילחם בחיידקים באמצעות מבנה חכם ולא באמצעות אנטיביוטיקה, התגלה על עור הכריש, ומשמש היום לפיתוח של משטחים דוחי בקטריות לבתי חולים. פתרון של משטח המנקה את עצמו, ללא השקעת אנרגיה או חומרי ניקוי, התגלה גם הוא בטבע, ומזוהה עם אפקט הלוטוס
למשל, הרעיון שאפשר להילחם בחיידקים באמצעות מבנה חכם ולא באמצעות אנטיביוטיקה, התגלה על עור הכריש, ומשמש היום לפיתוח של משטחים דוחי בקטריות לבתי חולים. פתרון של משטח המנקה את עצמו, ללא השקעת אנרגיה או חומרי ניקוי, התגלה גם הוא בטבע, ומזוהה עם אפקט הלוטוס. בליטות ברמת הננו הופכים את עלה הלוטוס לדוחה מים בצורה קיצונית (סופר-הידרופובי), כך שכל טיפת מים הנופלת עליו, נדחית, מקבלת צורה כדורית, מתגלגלת ובדרך מסירה חלקיקי לכלוך.
על בסיס מבנה זה כבר פותחו צבעי חוץ לבתים, חלונות, ובדים בעלי אפקט ניקוי עצמי. חיפושיות אש המזהות אש ממרחק של 80 ק"מ (!) כבר הציתו את הדמיון של מהנדסים המנסים לפתח חיישן לגילו אש בעל ביצועים דומים. יכולות-העל של הטבע עוזרות למהנדסים ומתכננים להציב יעד לשאוף אליו, להפוך את הבלתי אפשרי לאפשרי או לפחות להתקרב אל הרף הגבוה שהציבו.
חדשנות בהשראת הטבע
החדשנות הביומימטית קשורה אם כן להעברה אנלוגית של ידע בין הביולוגיה לטכנולוגיה, והיא חוצה תעשיות ומגיעה גם לתעשיות מסורתיות. לעתים מדובר על השראה מהטבע (Bioinspiration) ולעיתים מבוצע תהליך של חיקוי פתרונות ביולוגיים עד לרמת המודלים והפרמטרים של הפתרון. החדשנות יכולה להתחיל בביולוגיה, עם זיהוי מנגנון ייחודי שאפשר ליישמו טכנולוגית, או בטכנולוגיה, עם זיהוי אתגר תכנוני המוביל לחיפוש פתרונות אנלוגיים בטבע. הידע המועבר מהביולוגיה לטכנולוגיה הוא לרוב ידע פונקציונאלי הקשור לחיקוי של מבנים, תהליכים או עקרונות תכנוניים המזוהים בטבע.
מתכננים הנחשפים לתחום מסתכלים על הטבע דרך עדשה טכנולוגית-הנדסית ולומדים לזהות בו פתרונות תכנוניים. הם הופכים ללקטים וציידים של המאה ה-21, יוצאים לטבע לצוד פתרונות וללקט השראה. כיום יש מתודולוגיות וכלים לתמיכה בתהליך התכנון הביומימטי, לרבות שיטות חיפוש במאגרים ביולוגיים, מאגרי מידע ביומימטיים ושיטות למידול ולהפשטה של פתרונות ביולוגיים.
מאגר המצאות הטבע עולה על גדותיו ומגוון המינים הוא מקור לחדשנות. לאונרדו דה וינצ'י היטיב לתאר זאת כבר לפני מאות שנים כאשר אמר "האדם לא יוכל למצוא עצה טובה, פשוטה או ישירה יותר מהעצה של הטבע, כי בהמצאות הטבע אין דבר חסר ואין דבר מיותר".
הכותבת היא: ד"ר יעל הלפמן כהן, חוקרת, יזמית, יועצת ומרצה בתחום של ביומימיקרי, חדשנות בהשראת הטבע. מייסדת שותפה ומנכ"לית ארגון הביומימיקרי הישראלי, ומייסדת חברת Naturecode, מחברת הספר "המצאות הטבע".