בחודש אוגוסט האחרון פרסמה רשות המיסים סקירה מיוחדת, לפיה 2021 הייתה שנת שיא במספר המיליונרים החדשים שנוספו למדינת ישראל. לפי הדוח, בשנה שעברה, 562 ישראלים הכניסו מרווחי הון סכום שעומד על לפחות 3.5 מיליון שקל לפני מס. מהסקירה עולה כי "הגידול העצום בהכנסות נובע מריבוי השקעות בסכומים גבוהים, בעיקר בחברות הייטק, החל מהמחצית השנייה של 2020 ולאורך שנת 2021. כתוצאה מכך בעלי המניות בחברות הנרכשות והעובדים רשמו הכנסות משמעותיות מרווחי הון בגין מימוש האחזקות והאופציות שהיו בידיהם".
בימים אלה נראה שענף ההייטק עובר טלטלה והאטה שבוודאי תתבטא בנתונים שיתפרסמו ב-2023, אבל בינתיים ישנם עדיין לא מעט יזמים, עובדים ומשקיעים שדיווחו על אירועי מס כתוצאה מהבשלת אופציות או השלמת עסקאות במזומן, כולל ברבעון הראשון של 2022. למרות ההאטה הזמנית, אין חולק על כך שההייטק צפוי להמשיך ולהוות את קטר הצמיחה של המשק ולייצר עוד ועוד הכנסות ממיסים למדינה, לצד מיליונרים חדשים, שלעתים נדרשים לנהל סכומי כסף גדולים מאוד בפעם הראשונה בחייהם.
כך למשל, רק החודש מכר המייסד היחיד של בריינפופ, ד"ר אברהם כדר, את החברה שלו תמורת 875 מיליון דולר באקזיט ענק, ואילו אריק שם טוב, מנכ"ל חברת הציוד הרפואי אקוושילד שהפכה לאחרונה ליוניקורן, מכר גם כן 25% ממניות החברה תמורת לא פחות מ-300 מיליון דולר לקרן אירופית.
נתן מאיר רוטשילד, בנקאי וממייסדי הענף האנגלי של משפחת רוטשילד, אמר כבר במאה ה-18 כי "צריך הרבה מאוד תעוזה וזהירות כדי לעשות הון גדול; אבל כשיש לך אותו, נדרשת הרבה יותר חוכמה כדי לשמור עליו״. כלומר, גם רבים ממתעשרי ההייטק, במיוחד כאלה שלא באו ממשפחות שמנהלות הון רב מזה דורות, עלולים לעשות טעויות משמעותיות שלעיתים פוגעות ביכולת שלהם לשמר את ההון שכבר הרוויחו או להשתמש בו כנקודת מוצא להגדלתו בהמשך.
מהן חמש הטעויות הנפוצות ביותר של בעלי ההון החדשים?
1. ממהרים לבזבז. ב-2021 שוק הנדל״ן המקומי, בעיקר בתל אביב, הוצף בהייטקיסטים צעירים שרכשו דירות במיליונים שקיבלו כתוצאה מאקזיטים, מימושי אופציות, הנפקות ומשכורות גבוהות. הם עשו זאת לעיתים תוך נטילת משכנתאות גבוהות, מה שהביא לזינוק חד במחירי הדירות, לצד "הסתבכות" של משפחות לאור עליית הריבית בחודשים האחרונים. כך קרה שאנשים רבים בעלי הון של כמה מיליונים הפכו לעשירים "על הנייר", ללא גישה לכסף נזיל כלל ואפס יכולת תמרון במקרה של משבר כלכלי או שינוי חד במצב השוק. אז מה עושים? אם עשיתם אקזיט, ראשית, מומלץ לקחת רגע לנשום, להמתין כמה חודשים, ולחשוב היטב מה רוצים לעשות עם הכסף. תחושת השפע המיידית גורמת לעיתים לפעולות פחות רציונליות ולכן רצוי להחליט על פרק זמן מוגבל שבו "לא נוגעים בכסף", אלא שוקלים בזהירות כיצד נכון להשקיע אותו, כשלעינינו שתי מטרות - לא להפסיד אותו, ולהגדיל אותו.
2. מתרכזים רק בחברה וזונחים את ההון האישי. יזמים ויזמיות רבים רואים לנגד עיניהם את צמיחתה של החברה בלבד, ולעיתים דוחקים הצידה שאלות פיננסיות אישיות חשובות. לחלופין, רבים מהם ממשיכים להיות פעילים בחברות שלהם או מיזמים חדשים, גם אחרי שנפגשו עם סכום כסף גדול (למשל בעת מכירה או עסקת סקנדרי). העיסוק בהון פחות מעניין אותם מהאתגר העסקי או הטכנולוגי ולכן הם מזניחים את העיסוק בכספים האישיים שלהם. חשוב בהחלט להתמקד בהצלחת החברה ובמיזמים חדשים, אבל לא כדאי להזניח את הטיפול בהון האישי.
3. מתנהלים ללא תוכנית כלכלית לטווח ארוך ומשקיעים בסטארט אפים של חברים. ניהול ההון האישי אינו שונה מהותית מניהול ההון של חברה או עסק. אנשים רבים פועלים ממקום אמוציונלי ופחות רציונלי, ללא תוכנית כלכלית ארוכת טווח. הון התחלתי משמעותי הוא זכות שניתנת למתי מעט, ואפשר לאבד אותו בקלות אם לא מתכננים שנים קדימה. גם הייטקיסט צעיר, בן 35, יכול להחליט שההון הנוכחי יעזור לו "לסדר" את הנכדים שלו, אם רק יחליט שזו מטרה בטווח הארוך. שימור הון היא תורה שלמה (תשאלו את משפחות "הכסף הישן"), אבל לשם כך דרושה תוכנית מסודרת.
פעמים רבות אנו נתקלים באנשים שמחליטים להשקיע חלק ניכר מהכסף שלהם בקרנות הון סיכון או סטארט אפים של חברים, באופן לא פרופורציונלי, מבלי לחשוב על ההשלכות ורמת הסיכון של השקעות אלה
במקום זה, פעמים רבות אנו נתקלים באנשים שמחליטים להשקיע חלק ניכר מהכסף שלהם בקרנות הון סיכון או סטארט אפים של חברים, באופן לא פרופורציונלי, מבלי לחשוב על ההשלכות ורמת הסיכון של השקעות אלה. הגיוני בהחלט שאנשים שבאים מתעשיית ההייטק, יתעניינו בהשקעות כאלה יותר מאנשים שעשו את הונם בתעשייה ישנה או ירשו כספים רבים מבית. עם זאת, אלה השקעות שטומנות בחובן סיכון רב ביותר, וחשוב לאזן אותן עם השקעות אחרות. מי שרוצה לשמר את הונו דורות קדימה, חייב להתנהל עם תוכנית ולחלק את הנכסים לקטגוריות שונות, לפי דרגות של סיכון ותשואה. החל ממזומנים (להוצאות והשקעות עתידיות), דרך נדל״ן, ועד לנכסים בדרגות סיכון גבוהות יותר (כמו תוכניות עיסקיות חדשות). בכדי לבנות כזה תכנון - חשוב לשאול מה עלות אורח החיים שלכם בכל שנה וכמה כסף זה מצריך? האם יש מטרות פילנתרופיות שתרצו להשקיע בהן? האם תרצו להשקיע במיזם עסקי חדש, או במיזמים של אחרים כאנג'לים? מה וכמה, אם בכלל, אתם רוצים להשאיר לדורות הבאים?
4. משאירים את כל ההון במניות החברה. אחד הדברים החשובים ביותר בניהול הון הוא לגוון את ההשקעות כמה שיותר. אך זה לא כל כך פשוט - חלק ניכר מההייטקיסטים שעשו אקזיט הם בעלים של חברה, מייסדים, משקיעים או עובדים בה. רוב הפעמים הם מאמינים בחברה, אוהבים אותה, מרגישים מעורבים ומחוייבים לה. ולכן, גם כאשר האופציות שלהם מבשילות, הם ממשיכים להחזיק בהן כמניות, ולא מוכרים אפילו חלק מהן. ברמה האישית, מדובר כמובן בסיכון משמעותי. האם הייתם שמים את כל הונכם על מניה של חברה אחת, אם לא הייתם מייסדים/עובדים בה? כנראה שלא. המשבר של 2021 והתרסקות השווי של חלק גדול מהחברות, רק הדגים את הסכנה שבכך. עם זאת, כאשר מדובר באנשי מפתח בחברות, גם למכירה של כמות משמעותית של מניות יש השלכות על הדימוי של החברה והמורל של העובדים, ולכן מכירה כזו צריכה להיעשות, אבל בצורה הדרגתית, זהירה, שקולה ומנוהלת.
אחד הדברים החשובים ביותר בניהול הון הוא לגוון את ההשקעות כמה שיותר. אך זה לא כל כך פשוט - חלק ניכר מההייטקיסטים שעשו אקזיט הם בעלים של חברה, מייסדים, משקיעים או עובדים בה
5. מוותרים על ייעוץ מקצועי ונשענים על טיפים להשקעות של חברים ומשפחה. תופעה רווחת בישראל, ובאנושות בכלל, היא להתייעץ קודם כל עם משפחה וחברים. זה הגיוני, כי על מי נסמוך יותר מאשר על האנשים שרוצים בטובתנו? וכך אנשים רבים מוצאים את עצמם משקיעים בסטאטראפים של חברים, מצטרפים לקרנות הון סיכון או עושים השקעות אנג'ל או פילנתרופיה במיזמים של מכרים. הם רוכשים נכסים בחו"ל כי "חבר המליץ" או מצטרפים לקרן גידור כי "גם אחי שם". לעיתים מדובר בעצות חכמות והזדמנויות השקעה מצויינות, אבל הטיפים הללו לא מחליפים ייעוץ מקצועי של יועצים פיננסיים או אנשי השקעות שמסתכלים על התמונה המלאה. חברים לא יודעים מהם שיקולי המס שצריך לקחת בחשבון, כמה אתם נזילים בנכסים האחרים שלכם, מה פרופיל ההוצאות השוטפות של המשפחה שלכם, האם אתם צופים שבעתיד תצטרכו לתמוך בהורים קשישים או ילדים, הם לא יודעים מתי כדאי לצאת מהשקעה כי היא כבר לא כדאית לכם ועוד. לכן, לצד העצות הטובות שאוספים בשולחן שישי עם חברים, חשוב לנהל את ההון בצורה מבוקרת ולהתייעץ עם אנשים שזו ההתמחות שלהם.
הכותב הוא: גרי ליבנת, מנהל חטיבת ניהול העושר של רוטשילד בנק בישראל