הדאטה הוא הנפט של העידן המודרני, מצרך יקר ובעל ערך שיכול לשפר, ובעצם לאפשר את ההתנהלות העסקית שלנו. ממנו אנו יכולים ללמוד על הפרט ועל החברה והוא בעל משמעות כלכלית גבוהה. כולם מייצרים דאטה וכולם שומרים דאטה.
ארגונים ועסקים רבים נדרשים להעניק פתרונות אחסון לכל הדאטה הנצבר של לקוחותיהם ופעילותם. הצורך באחסון איכותי הוא הבסיס לאיסוף הנתונים ולהפקת מסקנות וממצאים שיניבו לנו תועלת.
באחסון נתונים, ובכלל בעולם ה-IT, יש היום מאבק בין שתי גישות. באחת – הענן שמאפשר מבנה עלויות גמיש שיתאים את עצמו לכל תסריט אפשרי של דרישות אחסון, חישוב ורשת. ובשניה – הדאטה סנטר הפרטי, שהוא זול בהרבה אבל רק אם הדרישות ניתנות לחיזוי.
כל ארגון צריך להיערך לפעילות מוגברת במועדים מסוימים בשנה שמגדילים משמעותית את כמות הדאטה. בלאק פריידי, יום האהבה, יום הרווקים הסיני ואירועים נוספים מסוגם הם מועדים מועדים ספציפיים שדורשים מאתרי מכירות אונליין להגדיל משמעותית את נפח האחסון שלהם
עסקים צריכים לדעת לצפות את צרכי ה-IT שלהם בראייה עתידית. עליהם להיערך ברמה האסטרטגית ולענות על השאלה: האם הצרכים העתידיים שלי יענו על ידי בניית דאטה סנטר, או שהפעילות הצפויה תדרוש לאחסן את הנתונים בענן בעלות גבוהה?
מה תעשה חברה שבמהלך השנה אינה נדרשת למשאבים רבים, אבל ללקוחותיה יש פעילות מוגברת במועדים מסוימים בשנה שמגדילים משמעותית את כמות הדאטה, החישוב ותעבורת הרשת? יום האהבה, יום הרווקים הסיני, בלאק פריידי - אלה מועדים ספציפיים שדורשים מאתרי מכירות אונליין להגדיל משמעותית את נפח האחסון שלהם.
זאת בשל עליה חדה בטראפיק ובפעילות של אותם עסקים סביב מועדים אלה. האם בגלל כמה ימים בודדים בשנה עלינו לאחסן את כל הדאטה בענן? האם עלינו לוותר על הפעילות העסקית ועל הלקוח כשהוא הכי זקוק לנו כי אין לנו אחסון מספק? כנראה שהתשובה היא לא.
לקנות מכונית או להזמין מונית?
אם אני יודע מהן הנסיעות המתוכננות שלי, כמה פעמים בשבוע אני משתמש ברכב וכמה ק"מ בממוצע אני נוסע – אני יודע להעריך, להתכונן ולספק פתרון התנידות שיתאים ללוח הזמנים ולהיקף הנסיעות הספציפי שלי. אם אני צריך לנסוע מתל אביב לחיפה כל יום – כנראה שהפתרון היעיל ביותר עבורי הוא רכישת רכב.
אך האם דרושה לי מכונית לשתי נסיעות בלבד מתל אביב לחיפה במהלך כל החודש? האם גם במקרה הזה הפתרון המתאים והמשתלם ביותר הוא להחזיק רכב שישב רוב החודש בחניה? כנראה שלא. במצב כזה כנראה שאעדיף לקחת מונית, ולמרות שהתעריף לנסיעה בודדת יהיה גבוה משמעותית מנסיעה ברכב פרטי, אחסוך הרבה מאוד כסף במצטבר בראייה חודשית ושנתית.
פרצי הענן מאפשרים לארגונים להימנע מהוצאות כספיות גדולות מראש על אחסון בענן שההשקעה הכספית בו גדולה, אך הם יוכלו להעניק ללקוחותיהם את כל צרכי האחסון שלהם, גם אם ישנם אירועים מיוחדים הדורשים קיבולת גדולה בהרבה של נתונים
ארגונים ועסקים רבים מתמודדים עם הצורך לספק פתרונות אחסון לכל הדאטה שנצבר. אך מה אם ישנם אירועי שיא ומועדים מיוחדים הדורשים מאיתנו להגדיל משמעותית את יכולות ה-IT שלנו? הפתרון - cloud bursting.
פתרון זה מאפשר לנו לעבוד בענן רק כתגבור לפעילות השוטפת שלנו, ע"פ הצרכים המשתנים והדינמיים של כל ארגון ועסק. הפתרון הזה מספק פתרון יעיל ואיכותי לאחסון דאטה וחוסך עלויות באופן משמעותי, שכן אנו שוכרים את הענן לפעילות ייעודית מתוזמנת מראש, אם וכאשר ייקרו, ללא עלויות שוטפות באופן קבוע.
פרצי הענן מאפשרים לארגונים לא להיכנס להוצאות כספיות גדולות מראש על אחסון בענן שההשקעה הכספית בו גדולה, אך הם יוכלו להעניק ללקוחותיהם את כל צרכי האחסון שלהם, גם אם ישנם אירועים מיוחדים הדורשים קיבולת גדולה בהרבה של נתונים.
נקיטה של טקטיקה כזאת מאפשרת לנו להתאים ולנווט את הצורך שלנו בתשתיות IT באחסון ע"פ הפעילות העסקית/הדיגיטלית של לקוחותינו ולהעניק להם שירות מלא גם אם ישנן עליות חדות בפעילות, בצורה שאינה סדירה במהלך השנה.
אבל, בניגוד לעבודה שכולה בענן, את ההוצאות הקבועות הצפויות מראש נעשה בדאטה סנטר הפרטי בעלות סבירה. אך גם במועדים אלו, עלינו לשמור את הדאטה ובמקרים רבים יש ערך לאסוף הדאטה הנצברת יחד עם הנתונים הנצברים במהלך השנה בדאטה סנטר שלנו.
איך משנעים את הדאטה הלוך וחזור מפרצי הענן?
אחסון נתונים חייב לתת פתרון שהופך את הענן והדאטה סנטר הפרטי לישות אחת. בעזרת שכבת הנתונים הוירטואלית Liquid data (דאטה נוזלית) ניתן לשמור, לאחסן ולקבל גישה למידע עדכני בזמן אמת - כך הנתונים מהענן יוכלו לעבור ללא פגש למאגר הנתונים הכללי במרכז הדאטה הפרטי שלנו.
יזם בתחילת הדרך וצפוי לך אירוע קריטי שדורש ממך להגדיל משמעותית את היקף האחסון שלך? זכור שמדובר בפתרון כלכלי, הצלחתו נמדדת ביתרון הכלכלי וביכולת שלו להוריד עלויות באופן משמעותי, ללא פגיעה בפעילות העסקית
הדאטה הנוזלית תאפשר לנו לנייד את הנתונים שלנו ממקום למקום, ע"פ התוכנית העסקית וצפי הפעילות, ובמקביל לשמר תמידית את מסד הנתונים ולייצר מאגר אחד מרוכז לכל הדאטה שאנו מאחסנים. כך, הפתרון של "פרצי הענן" לא ייפגם ביכולת העתידית שלנו להשתמש בדאטה ולהפיק ממנה ממצאים ותובנות לפעילות העסקית העתידית שלנו ושל לקוחותינו.
יזם בתחילת הדרך וצפוי לך אירוע קריטי שדורש ממך להגדיל משמעותית את היקף האחסון שלך? זכור שמדובר בפתרון כלכלי, הצלחתו נמדדת ביתרון הכלכלי וביכולת שלו להוריד עלויות באופן משמעותי, ללא פגיעה בפעילות העסקית.
חשב ותכנן את הצרכים שלך בטווח הארוך וכך תנהג בו בחכמה, או לחילופין אם הנך נמצא בנקודת זמן של חוסר וודאות לגבי היקפי הפעילות שלך - יש לך פתרון ביניים שמאפשר לך גמישות וורסטיליות עם פתרונות אחסון איכותיים וזמינים, גם אם לא רציפים וקבועים.
הכותב הוא ד"ר עומרי פלמון, ממייסדי חברת הסטארטאפ Weka.IO