השבוע התפרסמה באינפורמיישן כתבת פרופיל ארוכה על מאריסה מאייר, ועל החברה החדשה שהקימה, Sunshine. רק לקראת אמצע הכתבה, כמה אלפי מילים אורכה, מוזכר המינוי של מאייר לתפקיד מנכ"לית יאהו. "היא הגיעה כדי להציל ספינה טובעת", נכתב, ואז מפורטות בזו אחר זו כמה מנקודות הביקורת שמאייר ספגה בתפקיד - החל מחופשת לידה מקוצרת, דרך מסיבות חברה וכלה בהחלטה לרכוש את Tumblr. אבל הדבר הכי מעניין בכתבה על מאייר הוא בכלל התזמון שלה: לגמרי במקרה היא עלתה לאוויר דקות אחרי שאילון מאסק צייץ שהוא מצא מישהי שתחליף אותו בתפקיד מנכ"לית טוויטר. שעות ספורות לאחר מכן נחשף שמדובר בלינדה יאקרינו, אחראית על תחום המכירות ב-NBCUniversal.
קשה לחשוב על תפקיד כפוי טובה יותר מזה של מנכ"ל טוויטר תחת אילון מאסק. המנכ"לית החדשה מקבלת חברה חבולה שמונה 20% בלבד מכמות העובדים שהיו בה לפני חצי שנה בדיוק ושווה, לפי הפרסומים, פחות מחצי. אבל כנראה שהדבר הכי גרוע שהיא מקבלת זה את מאסק עצמו, שנשאר בחברה בתפקיד פעיל כ-CTO. כמו מאייר ביאהו, המינוי של יאקרינו בטוויטר מייצג תופעה שזכתה לכינוי "צוק הזכוכית" (glass cliff): מינוי אישה או בן מיעוטים לתפקיד הובלה בחברה רק כשכבר מאוחר מדי וסיכויי ההצלחה נמוכים.
קשה לחשוב על תפקיד כפוי טובה יותר מזה של מנכ"ל טוויטר תחת אילון מאסק. המינוי של יאקרינו מייצג את "צוק הזכוכית" (glass cliff): מינוי אישה או בן מיעוטים לתפקיד הובלה בחברה רק כשסיכויי ההצלחה נמוכים
מומחים ומקורבים תוהים כבר היום אם יאקרינו תשרוד יותר ממספר חודשים, חלקם אפילו תהו אם מאסק יצליח להתאפק שלא לצאת נגדה בששת השבועות שנותרו עד שתיכנס לתפקיד. יאקרינו מקבלת את תפקיד המנכ"ל בטייטל בלבד כנראה וצריך להיות מאוד נאיבית או מאוד אופטימית כדי לחשוב שמאסק יאפשר לה חופש פעולה וזמן להבריא את החברה שהוא עצמו שבר. אני מקווה בשבילה שלפחות זכרה להכניס לחוזה סעיף שמבטיח לה מצנח, אפילו אם הוא לא מזהב. (הגר רבט)
בועת הספאק התפוצצה לציבור בפרצוף
השבוע פיטרה חברת Memic כ-70 מעובדיה וירדה לצוות של 50 עובדים בלבד. הזדמנות טובה להזכיר שבסוף 2021 ממיק עמדה להיכנס למסחר בנאסד"ק במיזוג SPAC לפי שווי של מיליארד דולר. באותו יום, חברת Autotalks הודיעה על אקזיט "בינוני" של 350 מיליון דולר, במסגרתו החברה תירכש על ידי קוואלקום. גם אוטו-טוקס דיברה ב-2021 על ספאק, לפי שווי של 1.5-2 מיליארד דולר - הרבה מעל השווי בעסקה השבוע. מקרים אלו ואחרים מהתקופה האחרונה, מזכירים לנו לא רק את הבועתיות של 2021 אלא גם את העובדה שהציבור התבקש להיות שותף בחגיגה המסוכנת הזו. בספאקים שבוטלו, הציבור "ניצל" מירידת הערך ובאלו שיצאו לדרך - שילם את המחיר. (אמיתי זיו)
התקופה האחרונה מזכירה לנו לא רק את הבועתיות של 2021 אלא גם את העובדה שהציבור התבקש להיות שותף בחגיגה המסוכנת הזו. בספאקים שבוטלו, הציבור "ניצל" מירידת הערך
ההייטק נפרד מהיוניקורן
רק לפני שנה עלצנו בכל פעם שעוד חברה ישראלית הודיעה על סבב גיוס שהפך אותה ליוניקורן, היום נראה שהקרן הזו היא חתיכת עול. דוח של פיצ'בוק מראה שבארה"ב בלבד ישנם מעל ל-700 יוניקורנים כאלה ושחלק ניכר מהם לא ימצאו את הדרך לאקזיט. בישראל יש אמנם הרבה פחות - סביבות 100 בספירה אחרונה וחלקם כבר על הנייר בלבד - אבל אין סיבה לחשוב שבמצב הנוכחי להם יהיה קל יותר למצוא רוכש או להגיע להנפקה בקרוב. חלק מהחברות האלה, אמרו לנו השבוע, ימכרו בשווי נמוך משמעותית מאותו מיליארד פלוס שקיבלו בסבב האחרון אבל בינתיים מי שעושה קאמבק אלה האקזיטים הקטנים. הדרך לבניית חברה של מיליארד דולר הרבה יותר קשה היום וגם עסקה של 200-300 מיליון דולר יכולה להיות הצלחה. (הגר רבט)
גישת ה-AI החדשה של גוגל
גוגל הציגה השבוע את מנוע החיפוש החדש שלה, בתוספת AI. היא מכנה את התוספת החדשה AI Snapshot, והרעיון שעומד מאחורי הצעד הוא לא להחליף את מנוע החיפוש בצ'טבוט שממלא משימות, כמו שמיקרוסופט עושה עם בינג, אלא להוסיף שכבה חדשה של חיפוש - למנוע החיפוש הישן (והטוב?).
מה בדיוק יהיה שם? שורות הלינקים הכחולות של גוגל עדיין יופיעו למטה, והחיפוש הוויזואלי שמושך מידע מאתרים עדיין יעבוד. אבל לחלק מהשאלות - בעיקר כשאלו יהיו מנוסחות באופן "פתוח" יותר - גוגל תוכל לספק בוקסה של טקסט, שנוצר ע"י AI, ובו מגוון אופציות רחבות יותר ומפורטות יותר. מה ההבדל בין זה לבין "בארד"? בגוגל אומרים שבעוד הצ׳אטבוט שלהם בארד נועד למשימות יצירתיות - AI Snapshot נועד אך ורק לספק תשובות לשאילתות חיפוש.
Relive our biggest announcements from #GoogleIO in our highlight video. Ready, set, roll the tape ↓ pic.twitter.com/7QlDymfzmD
מדובר בגישה מעניינת, שגם תעזור לגוגל לשמור על הלינקים שלה רלוונטיים, וכך גם על הפרסומות שהיא מוכרת. בנוסף, גוגל תספק תשובות AI רק כשהיא חושבת שהדבר יכול להועיל לחיפוש של המשתמשים, במקום לדחוף את המשתמשים לנהל שיחות ארוכות עם AI שיכולות להגיע גם למקומות פחות קורקטים.
החיפוש החדש של גוגל זמין כרגע רק לקבוצת ביקורת בארצות הברית, בעוד בינג של מיקרוסופט זמין כבר עכשיו גם למשתמשים ישראלים, אבל יתכן והגישה הזהירה והיותר מדויקת של גוגל תנצח כאן את מיקרוסופט, שמיהרה לשלב את כלי ה-AI שלה בלי לחשוב כיצד הם יוכלו לשפר את החיפוש בצורה מדויקת. (שי רינגל)
הפיבוט של אליזבת הולמס
זוכרים את אליזבת' הולמס, היזמת הצעירה שהקימה את ת'רנוס, הונתה את המשקיעים במליוני דולרים ונידונה ל-11 שנים בכלא - אותן היא עדיין לא החלה לרצות? אז תשכחו ממנה וקבלו את ליז הולמס: אמא טריה, אשת משפחה, שרק רוצה הזדמנות שניה.
כן, אליזבת' עוברת בימים אלה rebranding. להתראות הסוודר גולף השחור של סטיב ג'ובס, ושלום לבגדים לבנים צחורים וחיבוקים עם המשפחה בביתה שבכפר. כתבת הניו יורק טיימס התלוותה לאליזבת', שעכשיו היא מבקשת שיקראו לה ליז, והתוצאה היא כתבת יח"צ משונה במיוחד. הולמס העניקה ראיון ראשון מזה שבע שנים, שבו היא בעיקר ניסתה למתג את עצמה מחדש, לא כיזמת אגרסיבית עם רעיונות גדולים, אלא כאשת בית שרק רוצה עוד זמן יקר עם הדבר הכי חשוב בשבילה עכשיו - המשפחה החדשה שלה.
The black turtlenecks are gone. So is the voice. As the convicted Theranos founder Elizabeth Holmes awaits prison, she has adopted a new persona. https://t.co/R4xwZiVCM0
לא הרבה אסירים מקבלים הזדמנות לפנות לציבור ולהציג את חייהם, שעומדים להיגדע. הולמס קיבלה הזדמנות כזאת, והיא ניצלה אותה לעשות את מה שהיא עושה הכי טוב: היא מכרה מוצר חדש. במקרה הזה, היא עשתה Pivot לעצמה. לפעמים חשוב לתת הזדמנות שניה, גם לדמויות מפוקפקות, אבל קשה להתעלם מהולמס שגם כשהיתה ה-CEO של ת'רנוס עסקה תדיר במותג שהוא אליזבת' הולמס, ועכשיו מצאה לעצמה מותג חדש לעבוד עליו. (שי רינגל)