"זאת ההחלטה הנכונה לקהילה שלנו ולחברה, אני בטוח שכשנסתכל אחורה על ההיסטוריה של צלזיוס, נראה את זה כרגע מכונן". את הדברים אמר אלכס משינסקי, אחד ממייסדי חברת הקריפטו צלזיוס אתמול ולא, הוא לא ליווה אותם בהבטחה לאפשר ל-1.7 מיליון משתמשים למשוך את כספם מהפלטפורמה אלא בבקשה לפשיטת רגל שהגישה החברה. אותה בקשה, שהוגשה בניו יורק, לא כללה כמובן בקשה מבית המשפט לאפשר ללקוחות לקבל את כספם חזרה.
מי שעקב אחרי ההתנהלות של צלזיוס בחודש האחרון ראה את פשיטת הרגל הזו מעבר לפינה. לפני חודש הודיעו בחברה שהם מקפיאים פעילות ולא מאפשרים למשתמשים למשוך את כספם מהפלטפורמה. בזמן שחלף מאז אחד ממנהלי הכספים של החברה הגיש תביעה ראשונה שכינתה אותה "תרמית פונזי לכל דבר" ודיווחים בתקשורת החלו לחשוף טפח מההתנהלות הנפשעת של בכיריה.
תחקיר של ה-FT שפורסם אתמול טוען שמסמכים פנימיים של צלזיוס חושפים שאפילו המחלקה המשפטית בתוך החברה הזהירה מפיקוח לקוי והצגה לא נכונה של מידע פיננסי. בנוסף, כמה מהבכירים בחברה, כולל לאון עצמו, מכרו כבר CEL (הטוקן של צלזיוס) במיליוני דולרים חזרה לחברה. הפרטים האלה מצטרפים כאמור לתביעה שתיארה סיכון כספי משקיעים באסטרטגיית השקעות מסוכנת ופזיזה.
תחקיר של ה-FT שפורסם אתמול טוען שמסמכים פנימיים של צלזיוס חושפים שאפילו המחלקה המשפטית בתוך החברה הזהירה מפיקוח לקוי והצגה לא נכונה של מידע פיננסי. בנוסף, כמה מהבכירים בחברה, כולל לאון עצמו, מכרו כבר CEL (הטוקן של צלזיוס) במיליוני דולרים חזרה לחברה
מאז הודיעו באופן חד-צדדי שהם מקפיאים את הפעילות וחוסמים בפני משתמשים את הגישה לכסף שלהם - ומדובר ב-11.8 מיליארד דולר נכון להצהרה של החברה עצמה במאי - מייסדי צלזיוס שותקים. לכו תמצאו אותם בשביל להתלונן. אבל זה לא תמיד היה המקרה. כדאי לצפות בוידאו הקצר הזה שדניאל לאון העלה לטוויטר שלו לפני שנה וחצי ובו הוא מיישיר מבט למצלמה ובלי טיפת צניעות מתנשא על וורן באפט שביקר את הבהלה לביטקוין. "וורן, וורן, וורן" אומר לאון באנחה כאילו הוא מדבר לילד ששוב מרח צבע על הספה, ואז ממשיך להסביר לו משך דקה ו-20 שניות איזה אידיוט הוא. "היום אני וחברי נוטעים עץ של ביזוריות ושקיפות כדי שהדורות הבאים יוכלו ליהנות מהצל", מסביר לאון לבאפט. לפחות בזה הוא צדק - צלזיוס הטילה חתיכת צל כבד.
This can't be an easy time for Warren Buffett. I hope our entire crypto community can be there for him. #BTC #celsiusnetwork pic.twitter.com/Y8pCbtxw4b
— S. Daniel Leon (@sdanielleon) January 4, 2021
באותו יום שהווידאו הזה עלה לאוויר, כותבים ב-FT, לאון מכר CEL בשווי 1.8 מיליון דולר חזרה לחברה. איזה שקיפות ואיזה בטיח. אבל מייסדי צלזיוס בחברה טובה. למליונרי קריפטו יש מסורת ארוכת שנים של העלמויות ברגעים קריטיים, כנראה פירוש מילולי מדי של ההבטחה לאנונימיות שמאפיינת את התחום. רק השבוע התברר שמייסדי קרן ההון סיכון 3 Arrows, אולי הקרן המובילה בעולם בתחום הקריפטו, נעלמו מעל פני האדמה אחרי שהגישו בקשה לפשיטת רגל. אני די בטוחה שהם לא מסתתרים במרתף של חבר בזמן שהם חושבים איך לפצות את המשקיעים שלהם.
נכון להיום, המייסדים הנעלמים מרוויחים מהעדר רגולציה בתחום. למרות גל של הנפקות ICO בעייתיות לפני חמש שנים שהביא בעקבותיו כמה נסיונות פיקוח חלקיים ובעיקר הבריח משקיעים רציניים מהתחום, הקריפטו עדיין משוחרר מפיקוח אמיתי. המקרה של צלזיוס, אומרים מומחים הוא מבחן אמיתי. השאלה החשובה כאן היא כיצד יתייחס בית המשפט לכספי הלקוחות והאם יחליט שמדובר בנכסי החברה או, כמו בבנק, בכספי לקוחות. "נראה שההתייחסות לקריפטו של הלקוחות היא כאל רכוש החברה", אמר ל-CNBC משפטן מתמחה בנושא, "כנושה שאינו מבוטח לא תקבל את הביטקוין שלך חזרה".
הקריסה של צלזיוס היא לא האחרונה בתחום הקריפטו. הימור מושכל צופה קריסות נוספות בעתיד הקרוב. "כמו שאני רואה את זה, הקריפטו התפתח לתרמית פירמידה פוסט-מודרנית" כתב השבוע פול קרוגמן, זוכה פרס נובל בכלכלה, בניו יורק טיימס. אם לדניאל לאון יש גישה לטוויטר ממקום מחבואו, אולי הוא ייתן גם לו הרצאה מרתקת על שקיפות.