חברת המחקר פיצ'בוק פירסמה את דוח הגיוסים שלה שמנתח כמה כסף גויס לאורך השנה ו"יושב" מחכה להשקעה בקרנות פרטיות בעולם לסוגיהן: נדל"ן, קרנות השקעה פרטיות (פריוויט איקווטי), קרנות של קרנות (FoF), קרנות שניוניות (סקנדרי) ועיקר עניינו: קרנות הון סיכון. לפי הדוח, מנתוני החציון הראשון עולה כי ישנן עדיין התחייבות השקעה גבוהות ואף בקצב שדומה ל-2021, אך המשקיעים יותר בררנים ומצפים לתיזת השקעה ברורה ודורשים לראות מספרים, נכתב.
הדוח מתרכז במונח Dry Powder - כמה כסף יש על הקווים זמין להשקעה. אלו הן התחייבות שקיבלו מנהלי קרנות ההון סיכון להשקעה. לפי פיצ'בוק: "לפי שעה, נפח הגיוסים במונחי דולרים ב-2022 ממשיך את המומנטום של 2021 ולכן אנחנו נמצאים בשיא כל הזמנים של Dry Powder". לפי הדוח, 562 מיליארד דולר, עולמית, ממתינים להשקעה אצל קרנות הון הסיכון מהם נוספו 157 מיליארד דולר במהלך 2022. גם בישראל הודיעו לאחרונה על השלמת גיוס קרן שחקניות כמו F2, חץ ונצ'רס, IN Venture ואחרות.
אלו החדשות הטובות, אבל במובן רב הן מצביעות על העבר. בפיצ'בוק מסבירים כי הזמן שלוקח לגייס קרן עומד על 12 חודשים לערך (נתונים דומים הוזכרו על ידי משקיעים ישראלים בעבר), כך שהסנטימנט השלילי בשווקים עתיד להוביל להאטה בגיוסי הון סיכון רק בהמשך השנה.
במיוחד עשויים להיפגע מנהלים צעירים שכעת מגייסים את הקרן הראשונה שלהם. מי שמשקיע בקרנות הון סיכון - משרדי הון משפחתיים, מוסדיים וקרנות של קרנות - מעדיפים כנראה ללכת על בטוח בתקופה זו, ולהשקיע בקרנות ותיקות במקום "להמר" על מנהלים חדשים.
"ההון מתרכז בחלק העליון של הקרנות ובמשקיעים מנוסים", כותבים אנשי פיצ'בוק. "הם מקבלים סביב 70% מההתחייבויות עד כה ל-2022, האחוז הגבוה ביותר בבסיס הנתונים שלנו. הדבר מוביל לדאגה מסוימת למשקיעים פחות מנוסים - נהיה עוד יותר קשה למשקיעי First time", נכתב.
גם בישראל, יש לא מעט משקיעים שמנסים כעת לגייס את הקרן הראשונה שלהם, וזה לא תהליך קל אף פעם, במיוחד לא עכשיו.