"יש קהילה ויש קבוצות, אבל אף אחד לא כותב בקבוצת וואטסאפ: לא הצלחתי לקום הבוקר מהמיטה ואני משותק מפחדים", מספר בגילוי לב אבי מושקוביץ, יזם בן 59. הוא מגיע מתחום המזון והמשקאות, אבל בתחילת 2021 הקים לראשונה מיזם טכנולוגי, PrettyDamnQuick, בתחום האיקומרס.

"כולם חווים לחץ וחרדה", הוא ממשיך, "אבל יש טעם מיוחד ששמור לאנשים שמקימים חברות. זאת קיצוניות שונה וההייטק לוקח את זה לאקסטרים, כי הסיכון והמהירות של העבודה מאיצים את הלחץ בשיעור ניכר. הציפיות מהיזמים הרבה יותר גבוהות, המהירות שבה נדרשים לעמוד באבני הדרך ומספר האנשים שעובדים איתם צומח פי שלושה וארבעה. אין זמן וסבלנות לעשות דברים לאט כי סטארט אפ נמדד בפרקי זמן מאוד קטנים".

תמונת נוף מנכלים מדברים (צילום: TLV Partners, יחצ)
היזמים לירן ארז (מימין) ואבי מושקוביץ. "אין זמן וסבלנות לעשות דברים לאט"|צילום: TLV Partners, יחצ

מושקוביץ, יחד עם השותף שלו לירן ארז ועוד כמעט 20 מייסדים של עשר חברות סיד בפורטפוליו של קרן TLV Partners, לקחו חלק בריטריט ייחודי במצפה רמון - 48 שעות אינטנסיביות שבהן עשו סדנאות, פעילויות, מדיטציה, אמבטיות קרח, וגם פשוט ישבו ו"דיברו על זה". על הקשיים הנפשיים בהקמת חברה, הפחד מכישלון, הבדידות, המחירים. "אנחנו חתמנו על סגנון חיים כזה וכשנכנסנו לזה אחת ההסכמות הכי חשובה הייתה להקריב משהו, זמן משפחה, טיולים ותחביבים. סטארט אפ ממומן תמיד מקריב משהו וזה קשה מאוד".

אנשים על סף דיכאון

ההבנה שהממד הנפשי הוא חלק בלתי נפרד מהיזמות הולכת ומתחדדת בשנים האחרונות, לא רק אצל היזמים עצמם אלא גם בקרב הקרנות שמשקיעות בהן. את הריטריט בדרום יזמה קרן TLV Partners, אבל היא לא היחידה. בקרן State of Mind Ventures השיקו לפני שלושה חודשים סדנה בת חמישה מפגשים שכוללת הרצאות וגם - סליחה על הקלישאה – מרחב בטוח לשיחות משמעותיות. מדובר במעגל שיח, שבו השותפים בקרן לא לוקחים חלק, פשוט בגלל שהם האחרונים שהיזמים רוצים לשתף בקושי המנטלי שלהם.

"יש אצלי הרבה פחד מכישלון", מספר היזם אופק רון שהשתתף בסדנה כזו. "אני לא מוכן לדמיין שום מצב שאושי לא הופכת להיות חברה מטורפת, ויש לזה מחיר. זה אומר שאתה מוטרד יותר מהמיזם מאשר מהילדה החולה שלך. אתה יודע שהשפעת שלה תעבור, אבל בסטארט אפ הסיכויים תמיד נגדך ואתה יודע שאם לא תמשיך לדחוף, הוא ימות". רון, בן 32 מתל אביב, הוא אקטיביסט טבעוני שהקים בשנת 2021 את אושי (Oshi), חברה שמפתחת נתחי פילה דג סלמון מן הצומח.

אבי מושקוביץ, הסטארט אפ PrettyDamnQuick: "כולם חווים לחץ וחרדה, אבל יש טעם מיוחד ששמור לאנשים שמקימים חברות, זאת קיצוניות שונה וההייטק לוקח את זה לאקסטרים, כי הסיכון ומהירות של העבודה מאיצים את הלחץ"

"התחלתי את הסטארט אפ עם ילדה שנולדה ועוד אחת שנולדה תוך כדי ההקמה ושם חוויתי משבר אישי, עם הלחצים של החברה והלחצים של הבית וילדה שנייה שלא ישנה", הוא אומר. "זו הפעם הראשונה שהרגשתי מכבש לחצים, חוסר שינה, תמרונים לוגיסטיים ואינסוף משימות בעבודה. לפני תשעה חודשים במסגרת פגישה רגילה עם השותפים בקרן SOMV, הם ראו עליי שאני בבעיה, שאני נטול אנרגיות. סיפרתי להם על ההתמודדות האישית והעסקית שלי, וזה עזר לי להבין שאני בבעיה".

מלבד העומס שבחיים עצמם, גם המודל שבו הסטארט אפים עובדים הוא מטבעו מקור ללחצים. ההון שמגיע מהקרנות מכתיב את הקצב, והמשקיעים מצפים לתוצאות. "כדי שהמשקיעים יראו הצלחה, הם צריכים שכמה חברות בפורטפוליו לא יהיו רק טובות, אלא טובות בצורה יוצאת דופן", מחזק מושקוביץ. "אנחנו מדברים על אנשים שפוטנציאלית נמצאים על סף דיכאון או בדרך לשם והעזרה שנמצאת וזמינה לא מטפלת בזה".

אופק רון (צילום: אסף קרלה, יחצ)
היזם אופק רון. "יש לזה מחיר"|צילום: אסף קרלה, יחצ

אל השעות הארוכות, הקצב המהיר והציפיות הגבוהות, מצטרפים האחריות הכבדה והבדידות שבפסגה. "אני מאכזב אנשים כל הזמן", אומר רון בכנות מרשימה. "עושה שיחות קשות לאנשים, מפטר עובדים, וגם מאכזב את עצמי, כשאני לא נוכח בבית כמו שהייתי רוצה, שהראש שלי לא נמצא במשהו חשוב בבית. זה קשה מאוד".

"יזמים אחרים עוברים את אותם קשיים, אבל מטבעם הם אופטימיסטים כי כולם צריכים לקום בבוקר ולהגיד שהם הולכים לגרום לזה לקרות", מושקוביץ מרחיב. "יש סיכון מקצועי למנכ"ל שנשמע פגיע. הם מסוגלים להגיד בדיוק את הדברים שגורמים להם להישמע אנושיים, אבל במידה שלא תגרום להם להישמע פגיעים. אף אחד לא יוצא מהארון ומספר שהוא לא ישן בלילה וכל מה שהוא רואה זה כישלון ושהוא הולך להפסיד את כל מה שהוא עבד עבורו וכל מה שהוא הקריב בשנים האחרונות לא היה שווה את זה. יזמים לא ישתפו את התחושות האלו, כי המנהיג מנצח על מצב הרוח של כל העובדים".

70% חשים בדידות קיצונית

ואולי פה קבור הכלב. היוזמה של הקרנות לליווי והעצמה נפשיים של היזמים שלהן הן לא מקריים, ולא נובעים נטו מנדיבות. הנורות האדומות בקרן נדלקו בעקבות התובנה שקשיים של היזמים בתחום ה-well being, שאינם מטופלים כהלכה, משפיעים לרעה על הביצועים של החברה. "הרבה קרנות מדברות על תמיכה ביזמים מעבר לצ'ק וחשבנו שהתפקיד שלנו כ-VC זה לספק ליזמים תמיכה מהזוית האנושית, ולא רק עסקית", מסבירה לאה צוקרמן Head of Platform בקרן TLV Partners. לדבריה, המצב הנוכחי של השוק תרם להחלטה לצאת לריטריט במדבר, אבל לא מדובר בשיקול היחידי.

"הרבה קרנות מדברות על תמיכה ביזמים מעבר לצ'ק וחשבנו שהתפקיד שלנו כ-VC זה לספק ליזמים תמיכה מהזוית האנושית ולא רק עסקית", מסבירה לאה צוקרמן Head of Platform בקרן TLV Partners

התוכן באירוע נקבע בעקבות שיחות עם קהל המטרה של התוכנית, חברות סיד בפורטפוליו של הקרן. היזמים דיברו על מנהיגות, דינמיקה בין המייסדים והקהילה היזמית. הקרן רתמה את המכון למנהיגות ופסיכולוגים שמתמחים בעבודה עם סטארט אפיסטים כדי לבחור את הסדנאות ובמשך 48 שעות הם עברו סשנים עם שיחות כלליות, שיחות פרטניות של יזם עם יזם ותיק ודינמיקות זוגיות של יזמים שותפים. הכל מובנה ומנוהל, לכל שיח היתה כותרת ומטרה וכן, הם גם עשו מדיטציות ואמבטיות קרח.

"הבנו מהיזמים שהשתתפו שהצלחנו ליצור אווירה של פתיחות והשיחות היו מאוד משמעותיות, ואנחנו נמשיך את הריטריט גם בשנה הבאה בנוסף לבנייה של פוסט-ריטריט לחברות שהשתתפו בסבב הזה בשילוב עם חברות שהגיעו לסבב A, שזה השלב הבא שלהם וזו אבן דרך מאוד משמעותית", אומרת צוקרמן.

תמונת אופניים מנכלים מדברים (צילום: TLV Partners, יחצ)
ריטריט במדבר. "אם לא תמשיך לדחוף, הסטארט אפ ימות"|צילום: TLV Partners, יחצ

בקרן SOMV ערכו בסוף שנת 2022 סקר well being בקרב יותר ממאה יזמים וכמעט 50% מהם הודו שהם הולכים לישון כל לילה מותשים נפשית, 70% שיתפו שהם מרגישים בודדים בצורה קיצונית, כמעט 70% רוצים להתאמן יותר ו-63% יודעים שהם צריכים לאכול יותר טוב. מאידך – 80% אמרו שהם בחיים לא היו מוותרים על הסטארט אפ ו-73% הצהירו שזו העבודה הכי טובה.

"בעקבות הסקר הבנו שאנחנו מעוניינים להתמקד בשבעה נושאים: רווחה נפשית, תזונה, שינה, תנועה, תחושת שייכות, כיף ולמידה והשראה", מסביר עומר קלדרון, Head of Value Creation, בקרן ההון סיכון State of Mind Ventures, "תחושת השייכות מאוד משמעותית, זה איך המשפחה והחברים מסייעים לי בהצלחה ובמשימה היזמית ומצד שני, הם הכי מאתגרים כי רוצים לבלות איתם יותר זמן שאין".

אופק רון, הסטארט אפ Oshi: "לפני תשעה חודשים במסגרת פגישה רגילה עם השותפים בקרן, מירב וניר, הם ראו עליי שאני בבעיה, שאני נטול אנרגיות. סיפרתי להם על ההתמודדות האישית והעסקית שלי, וזה עזר לי להבין שאני בבעיה"

הקרן פיתחה את התוכנית עוד לפני המשבר בהייטק. "אנחנו הגינו את הרעיון לסדנה כשהשוק היה טוב, אבל גם שוק כזה מביא חרדות מהעולמות של 'כולם מצליחים, אז גם אני חייב' והיום כשהשוק יותר קשה אז התחושה היא שאין אוויר להמשיך", אומר ניר אדלר, שותף מנהל בקרן.

לדבריו, כולם חווים אתגרים נפשיים משמעותיים. גם כשהשוק טוב וגם כשהוא רע, גם אצל יזמים שזה הסטארט אפ הראשון שלהם (First Timers) וגם יזמים מנוסים (Second Timers). "לכאורה, אפשר לחשוב שיזם מנוסה כבר מכיר את הקושי ויודע להתמודד איתו, אבל הסטארט אפ השני מביא מצוקות חדשות, כמו התקליט השני של זמרים. אם התקליט הראשון היה מוצלח יש ציפייה גבוהה שהשני יהיה מוצלח לפחות ואפילו יותר מהראשון. ואם התקליט הראשון לא היה מוצלח, הם חווים את התחושה שזו ההזדמנות האחרונה שלהם להצליח".

ניר אדלר, קרן ההון הסיכון State of Mind Ventures  (צילום: יחצ)
ניר אדלר, קרן SOMV. "הסטארט אפ השני מביא מצוקות חדשות"|צילום: יחצ

בקרן אפשרו לכל יזם לבחור מסלול שיותר מתאים לו, לאלו שמעדיפים עבודה עצמית יש אפליקציה פרי פיתוח של פרופ' טל בן שחר מאוניברסיטת הארוורד, שמתמחה באושר ומרכז מידע שמנגיש מחקרים, פודקאסטים והרצאות ממוקדמות בשיפור איכות החיים. בנוסף פתחה הקרן תוכנית בת חמישה מפגשים של שלוש שעות כל אחד שמתמקד בנושא או שניים מתוך השבעה, שבה משתתפים בכירים בתעשייה, פסיכולוגים ודמויות מעוררות השראה כמו איל וולדמן, הג'ודוקא יעל ארד, מנכ"לית מטא ישראל עדי סופר-תאני, ועוד.

"זה שינה אותי בצורה מפתיעה"

לא כדאי להתיימר ולחשוב שריטריט אחד או סדנה של חמישה מפגשים תפתור את כל הבעיות, אבל נראה שאפילו המשתתפים עצמם הופתעו מהתועלת. "אני הבנתי בנסיעה למדבר שאנחנו צריכים לעשות את זה יותר", סכם מושקוביץ. "היססתי אם לנסוע כי הייתי עמוס מדי, וזה קרב שרבים מאיתנו מנהלים – אם כבר יש לנו זמן פנוי אנחנו מעדיפים לבלות אותו עם המשפחה והחברים. אבל צריך למצוא זמן לנקות את הראש כדי לראות את הפרספקטיבה הנכונה, כי שום דבר הוא לא באמת רע או טוב כמו שזה נראה".

ניר אדלר, שותף מנהל בקרן SOMV: "אנחנו הגינו את הרעיון לסדנה כשהשוק היה טוב, וגם שוק כזה מביא חרדות מהעולמות של 'כולם מצליחים, אז גם אני חייב' והיום כשהשוק יותר קשה אז התחושה היא שאין אוויר להמשיך"

"אהבתי את העובדה שהיו לי חוויות חדשות", הוא ממשיך. "יש משהו עמוק בתוכנית מובנית שלוקחת אותך במסע של 48 שעות ושמביא מודעות עצמית שמחזקת אותך. זה שינה אותי בצורה מפתיעה. הייתי סקפטי אבל מדיטציה לעשרים דקות ואמבטיות קרח, שהבת שלי עושה כבר שלוש שנים והתחננה שאני אנסה גם ולא ניסיתי, מרוקנים את הראש. אלו שני כלים שהיו אפקטיביים בצורה מפתיעה".

גם רון הבין שבין הזמן שהוא מפנה לסטארט אפ ולמשפחה הוא צריך גם קצת זמן לעצמו. הוא משתמש בו בעיקר ליוגה וטניס. יחד עם זאת, הוא מבהיר, "השינוי האמיתי אצלי היה האבחון של השותפים בקרן שאני במצב לא טוב וההבנה שיש מה לעשות כדי לצאת מזה. המודעות משנה את המציאות ומניעה לפעולה. היום אני יוצא הרבה יותר מהר מנפילות, במקום שלושה חודשים זה יום-יומיים. זה כל הזמן להזכיר לעצמך שהחלום שלך בביצוע, ויש אנשים שמימנו אותו ואנשים שעובדים בשבילו. יש משהו גדול מאוד שנבנה וצריך ליהנות ממנו. צריך ליהנות מההווה וזה לא מובן מאליו שהווה הוא טוב. אני חי ב-100% את החלום שלי".

עומר קלדרון,  State of Mind Ventures (צילום: יחצ)
עומר קלדרון, State of Mind Ventures|צילום: יחצ