הסטארט אפ פיירבולט (Firebolt) חגג אתמול את כניסתו למועדון היוניקורנים הישראלי, אך נראה שהסיפור מאחורי הקלעים של האירוע דווקא פחות משמח עבור הענף המקומי. החברה הודיעה אתמול על גיוס 100 מיליןו דולר לפי שווי של 1.4 מיליארד דולר, אך פרסום של אתר The Information מהבוקר מגלה כי במקור החברה כבר חתמה על גיוס לפי הערכת שווי גבוהה בכ-18% שנאלצה לבסוף לכווץ.

לפי The Information, פיירבולט סיכמה וחתמה בדצמבר האחרון על גיוס סבב C לפי שווי של 1.7 מיליארד דולר עם קרן אלקאון (Alkeon) האמריקאית. אלא שממש לאחרונה המשקיעים ביקשו להוריד את הערכת השווי של החברה, ובסופו של דבר בוצע הסבב בהיקף 100 מיליון דולר, לפי הערכת שווי של 1.4 מיליארד דולר בלבד. לטענת האתר האמריקאי, הכרזתה של פיירבולט על הגיוס יצאה לדרך רק לאחר שפנה אליה לקבלת התייחסות.

הסיבה להפחתה בהערכת השווי של החברה: הצניחה בשערי המניות של חברות הטכנולוגיה הנסחרות בבורסה, ובמקרה של פיירבולט – השוואה מול חברת סנופלייק (Snowflake), בעלת טכנולוגיה דומה לפיירבולט, שמניותיה ירדו משמעותית. סנופלייק ביצעה בסוף 2020 את ההנפקה הגדולה ביותר אי פעם עבור חברת תוכנה בארה"ב, וגייסה 3.4 מיליארד דולר לפי שווי של 33 מיליארד דולר. מתחילת השנה ירדה מניית סנופלייק ב-18%.

פיירבולט: "קיבלנו הצעות יותר גבוהות, גייסנו סכום שחשבנו שנכון"

פיירבולט טענה שטכנולוגיית איחסון הנתונים בענן שלה טובה יותר מזו של סנופלייק, אך נראה שהעובדה שכרכה את עצמה יחד עם הענקית האמריקאית היתה בעוכריה, והביאה לבסוף לצניחה משותפת. פיירבולט גייסה 269 מיליון דולר מאז שהוקמה בידי יוצאי סייסנס אלדד פרקש, סער ביטנר ואריאל ירושביץ. פרקש מסר ל-The Information: "הפקטור הקריטי הוא תמיד בלמצוא את השותף הטוב ביותר, וזה חשוב יותר מכל הערכת שווי או סיבוב גיוס". הוא סירב להתייחס לשינוי בהערכת השווי. גם באלקאון סירבו להתייחס לנושא.

אסף שולמן, CMO בחברת פיירבולט מסר ל-tech12: "קיבלנו הצעות יותר גבוהות מההערכה שנקבעה, אבל מבחינתנו הדבר הכי קריטי זה למצוא את השותף הכי מתאים. זה היה כך מהסיבוב הראשון וזה ימשיך גם הלאה, כי בעבר חווינו דברים פחות נעימים. הערכת השווי היא באמת הדבר השני. בחרנו ללכת עם מי שנראה לנו הכי מתאים, עם ניסיון בלקחת חברות בצמיחה מהירה ולהביא אותן מאוד רחוק.

"לגבי הערכת השווי, ב-13 החודשים מאז שיצאנו מתחת לרדאר, להגיע ל-1.4 מיליארד או ל-1.7 מיליארד, כמו שאלדד (פרקש, מייסד שותף ומנכ"ל - ט"ש) אמר, כנראה שאמא שלו תהיה עדיין גאה. סכום הגיוס לא השתנה למרות שגם פה, הציעו לנו הרבה יותר מזה. אבל גייסנו סכום שחשבנו שהוא נכון ומה שאנחנו צריכים".

גם טייגר גלובל חותכת בשווי הסטארט אפים שהיא משקיעה בהם

הגיוס של פיירבולט בוצע על רקע שינוי מגמה שמתחילים לחוש בשווקי ההשקעה בסטאטר אפים. חברות נוספות חשות על בשרן את היפוך המגמה בקרב המשקיעים האמריקאים הגדולים. לפי The Informaton, גם טייגר גלובל, שנכנסה אשתקד בעוצמה לשוק ההשקעות הישראלי, החלה לחתוך בהערכות השווי לסטארט אפים. כך, הפחיתה הטייגר 20% מהערכת השווי של Blockdaemon האמריקאית וניסתה לבצע מהלך זהה מול Veriff האסטונית אך חזרה בה לאחר כניסת משקעים נוספים.

גם בנק ההשקעות גולדמן זאקס הודיע לכמה סטארט אפים לחכות לפחות לחודש הבא עם קידום תוכניות ההנפקה שלהם בגלל קשיים לקבוע מחיר למניה על רקע הירידות בשווקים. ובסופטבנק ייעצו למייסדי חברות הפורטפוליו לחכות עם גיוסי הון אם ההצעות שהן מקבלות הן בשווי נמוך.

לאחר שנתיים שחברות סטארט אפ סוחררו מהצעות השקעה והערכות שווי גבוהות שקיבלו מהקרנות אמריקאיות, נראה כי הדברים מתחילים להשתנות. הירידות בערך מניות חברות ההייטק הבורסאיות מתגלגלת גם לזירת הסטארט אפים. פיירבולט היא כנראה החברה הראשונה לחוות את זה וסביר שלא תהיה האחרונה.