המיתון שחווה ההייטק הישראלי, שמורכב מהאטה בקצב ההשקעות וירידה בהערכות השווי, הוא אולי בשורה רעה ליזמי ההייטק ולעובדים - אבל מבחינת קרנות השקעות הסקנדרי מדובר בבשורה מצוינת. המחשה לכך אפשר לראות בהודעתה של קרן ISF, או Israel Secondary Fund, על השלמת גיוס קרן שלישית בהיקף 312 מיליון דולר. אפשר להניח שהסכומים האלה יפגשו את המניות והאופציות שהם מחפשים, ובמחירי סוף העונה.
לכאורה אחזקות בחברות הייטק הן אחזקות נעולות, שניתן לממש את תמורתן רק בזמן אקזיט או הנפקת מניות. השקעות הסקנדרי הן המענה לבעיה הזו: משקיעי הסקנדרי רוכשים מניות ואופציות או ישירות מידי המייסדים ועובדי החברה, או מידי משקיעים קודמים. קרן ISF מתמחה בעסקאות off market מורכבות, כמו רכישת אחזקות בקרנות הון סיכון ישראליות מידי המשקיעים בהן, רבים מהם משקיעים זרים, שמבקשים ליהנות מנזילות. הקרן גם מאפשרת להאריך את תקופת הפעילות של קרנות הון סיכון על ידי רכישת האחזקות של משקיעים שמעוניינים לממש את ההשקעה.
"אנחנו האיביי של תעשיית הטכנולוגיה בישראל", אומר דרור גלס, שותף מנהל ומייסד משותף של ISF, "אנחנו מייצרים נזילות בשוק שהוא לא נזיל בסופו של דבר. אין סיבה שאם אתה מחזיק במניית אמזון תוכל תמיד למכור אותה בשוק אבל אם אתה מחזיק בפיטנגו או ב-TLV לא תוכל. לכן משתמשים בנו, שחקני הסקנדרי, למימוש ולניהול אקטיבי של הפורטפוליו. תחשוב על שוק דירות היוקרה, שהן נכס ייחודי ותמיד יש דירות שמוצעות למכירה על ידי הבעלים שלהן. זה שוק סקנדרי של דירות ובדיוק אותו דבר קורה בעולם הטכנולוגיה. תמיד יהיו אנשים שזקוקים לנזילות מסוג כלשהו".
ובכל זאת אנחנו רואים עכשיו האטה בשוק, קרנות הון סיכון ממעטות להשקיע. אתם לא מושפעים מהמצב?
"אנחנו מרגישים בצורה ברורה שהשוק האט, ואני חושב שזה מייצר הזדמנויות מדהימות. 50% מהכסף שנכנס לשוק הישראלי בשנים האחרונות היה כסף גדול ופאסיבי של שחקנים זרים שהכניסו סכומים גדולים וגרמו לעלייה במחירים. כשהכסף הזה יוצא זה מייצר הזדמנויות לקרנות הישראליות להשקיע בחברות ישראליות איכותיות בשוויים נכונים. מבחינת קרנות הסקנדרי יש פה הזדמנויות נוספות כי האפשרויות לעסקאות M&A או יציאה ל-IPO נעשות יותר קשות ואנחנו כבר רואים שזה מייצר הזדמנויות משמעותיות. אנחנו רואים עליה מאוד משמעותית ב-deal flow".
דרור גלס, שותף מנהל ומייסד משותף של ISF: "כ-50% מהכסף שנכנס לשוק הישראלי בשנים האחרונות היה כסף פאסיבי של שחקנים זרים שהכניסו סכומים גדולים וגרמו לעלייה במחירים. כשהכסף הזה יוצא זה מייצר הזדמנויות לקרנות הישראליות להשקיע בחברות ישראליות איכותיות בשוויים נכונים"
יש אנומליה בשוק הסקנדרי, שמשגשג גם בתקופות שפע כמו ב-2021 וגם בתקופות שפל כמו הנוכחית. לדברי גלס, אחת העסקאות האחרונות של ISF נעשתה עם חברת סטארט אפ ישראלית מוכרת, בעלת הכנסות של 100 מיליון דולר בשנה, שעמדה לפני יציאה לנאסד"ק באמצעות מיזוג עם ספאק. המצב בשוק הביא לביטול העסקה עם הספאק, לאכזבת העובדים שציפו למימוש אחזקותיהם בחברה. כמענה על כך החליטה הנהלת החברה על מימוש אחזקות (חלקי) לכל עובדי החברה במסגרת השקעת סקנדרי של ISF. "זה מהלך שנועד לשמר את העובדים וגם לתת להם אופק של נזילות", אומר גלס.
לדבריו, מתחילת השנה עשתה הקרן כמה השקעות, אם כי הוא נמנע מלנקוב במספר העסקאות או בשמן של החברות: "חלק משמעותי מהעסקאות שלנו הן דיסקרטיות. לנו אין אינטרס לספר שקנינו ולמוכר אין אינטרס לספר שהוא מכר. אני יכול להגיד שלאורך השנים עשינו למעלה מ-80 עסקאות סקנדרי והשקענו בצורה ישירה ועקיפה בלמעלה מ-220 חברות". בין החברות בהן השקיעה ISF נמנות חברות כמו Myheritage, Aidoc , WSC Sport ,Innovid ,Valens, Pixellot, Arbe, Waze, , קרן גלילות ועוד.
קרן ISF הוקמה בשנת 2008 על ידי גלס ושמואל שילה, שהיו מחלוצי תחום הסקנדרי בישראל, וכיום היא מנוהלת על ידי גלס, ניר לינצ'בסקי ואווה הובשמן. הקרן מנהלת יותר מחצי מיליארד דולר בשלוש קרנות שגייסה. בין המשקיעים שהשתתפו בגיוס הנוכחי נמנים אחדים מהגופים המוסדיים הגדולים בישראל כמו מגדל, אלטשולר-שחם ובנק הפועלים, וכן גופים מוסדיים זרים, קרנות פנסיה מאירופה ומארה"ב וחברות לניהול הון משפחתי. "אני חייב לומר שיש לנו חיבוק גדול מאוד מהמוסדיים הישראלים, אנחנו כנראה נותנים שירות טוב ותשואות טובות", אומר גלס.
גלס: "אנחנו מייצרים נזילות בשוק שהוא לא נזיל בסופו של דבר. אין סיבה שאם אתה מחזיק במניית אמזון תוכל תמיד למכור אותה בשוק אבל אם אתה מחזיק בפיטנגו או ב-TLV לא תוכל"
יש תחרות בין קרנות סקנדרי על ההזדמנויות בשוק?
"מכיוון ש-85% מהעסקאות שלנו הן מחוץ לשוק, אז ברובן המוחלט אלה עסקאות שאינן בתחרות. אנחנו רואים מדי פעם שחקנים אחרים בתחום וגם עושים השקעות משותפות עם שחקנים אחרים, מהארץ ומהעולם. אבל השוק כל כך גדול שאנחנו רואים תחרות יחסית נמוכה על העסקאות".
לא מעט עובדים מודאגים כיום לגבי האופציות שבידיהם. אתה ממליץ להם לממש אותן?
"שוק הסקנדרי מטבעו הוא שוק יותר שמרני ולכן אנחנו מסתכלים על חברות שיש להן אופק תפעולי ארוך ושאנחנו מאמינים ביכולת של ההנהלות שלהן. אם יפנה אלינו עובד, אנחנו נעשה את הבחינה ואם נחשוב שזה רלוונטי נשמח לקנות. אני בהחלט ממליץ לעובדים לבחון אפשרות לממש חלק מאחזקתם, אם כי זה חייב להיות מיעוט מהמניות שלהם אחרת זה מקטין את המוטיבציה שלהם להמשיך בחברה".
איזה סוג מניות אתם מעדיפים?
"אנחנו קונים כל סוג של ניירות ערך – אופציות, מניות common, מניות preferred. אנחנו מתמחרים כל סוג של נייר בערך המתאים לו. אנחנו אוצרים אצלנו כמות גדולה של מידע על השוק, כדי שנוכל לתמחר נכון כל נייר ערך. אנחנו לוי יצחק של התעשייה הזו".