בניסיון להבין את השפעתה של קריסת סיליקון ואלי בנק על תעשיית ההייטק הישראלית, צריך להבין עד כמה הוא היה פופולרי בקרב חברות ישראליות. והתשובה היא "מאוד".

"בנק SVB בארץ היה קונצנזוס היסטרי בארץ, זה הבנק הכי נפוץ בהייטק, הבנק של הסטארטאפים", אומר מנכ"ל ומייסד חברת הייטק ישראלית שמבקש להישאר בעילום שם. הוא מתאר מדוע SVB הצליח בקרב חברות הייטק ישראליות: "יש להם אסטרטגיית חדירה מאוד ברורה - הם הראשונים לתת לך גיוס חוב (venture debt) ויש להם את התנאים הכי טובים. יאמר לזכותם שהם באמת חיים את העולם הזה של הסטארטאפים". לדבריו, משעה שנפתח חשבון ב-SVB, הוא כבר מזין את התלות בעצמו: "יש לך חשבון שם, וכחלק מהתנאים בחשבון אתה צריך להעביר לשם עוד כספים. הם עושים את זה כדי שתתחיל להתניע שם פעילות ואז זהו - זה כבר החשבון האמריקאי שלך".

מנכ"ל ומייסד חברת הייטק: "בנק SVB בארץ היה קונצנזוס היסטרי בארץ, זה הבנק הכי נפוץ בהייטק, הבנק של הסטארטאפים. כמות הכסף שהם מנהלים בארץ - היסטרית"

לדבריו, חברות רבות מקבלות את ההצעה של SVB לגיוס חוב, שהוא דרך להרחיב את הכספים שהתקבלו בגיוס הון או להרחיב מימון כשלא מצליחים לבצע גיוס הון. "אתה עושה גיוס הון ואז לוקח גיוס חוב, שזו הלוואה כנגד אחוז קטן בחברה. זה מאוד נוח לסטארטאפ ומאוד נוח לקרנות ההון סיכון. וכמות הכסף שהם מנהלים בארץ - היא היסטרית".

לדברי היזם, אחת הסיבות הנוספות להעדפת חשבון בנק אמריקאי היא הצורך בסליקת תשלומים מלקוחות באמצעות פלטפורמת "סטרייפ", סטארטאפ הפינטק הענק, שלא פועל מול חשבונות בנק ישראליים. "סטרייפ הוא הסולק מספר 1 בעולם, אבל הם לא עובדים עם ישראל - אז בדרך כלל חברות ישראליות פותחות חברה אמריקאית כדי להתחיל לסלוק. וכל זה הולך ביחד: מעבירים את כל ההכנסות לחשבון האמריקאי, והחשבון האמריקאי הוא בבנק SVB", אומר היזם, "כעת כל החברות הישראליות האלה התחילו לקבל הודעות מסטרייפ, שצריך להחליף את חשבון הבנק האמריקאי".

עד כמה זה נראה רע?
"יש כמה תרחישים, חלקם מדאיגים, חלקם פחות. אנחנו בפוזיציה שאני רוצה להאמין שהסיכון שלנו יותר נמוך. יש לנו הלוואה פתוחה שם, שלמזלנו אנחנו לא צריכים לממש כי אנחנו במצב טוב תזרימית. יכול להיות שנסגור אותה או שהיא תיסגר בכורח הנסיבות. שאר הנזילות שלנו, למזלי, לא שם".

ה-15 בחודש מתקרב, אתה חושש שחברות לא יוכלו לשלם משכורות?
"אני מאמין שזה לגמרי יתכן. בהתנהלות תקינה, יש לך כספים ביותר מחשבון בנק אחד. ולפעמים המשקיעים של החברה יכולים להיכנס ולתת משכורת של חודש ועוד כל מיני דרכים שאפשר להציל אולי את המשכורת הקרובה. אבל בסוף זה מאוד תלוי בתרחישים המאוד זריזים שניחשף אליהם עכשיו, ממש עכשיו".

מנכ
גרג בייקר, מנכ"ל סיליקון ואלי בנק. פופולריות בקרב ישראלים|צילום: PATRICK T. FALLON, Getty images

זו עלולה להיות מכה שההייטק לא יתאושש ממנה?
"זו מפולת שלגים, ככה זה נראה. יש פה מצב מאוד רגיש שיכול להידרדר למפולת. כי אם חברה עסקית איבדה עכשיו את מרבית ההון שלה, זה משליך על שאר הפעילות שלה - על עובדים, על שיתופי פעולה, והיא גם צריכה לשלם לחברות אחרות, בלאגן. אני מקווה שאחד התרחישים האופטימיים יתממשו. בינתיים אני רוצה להישאר אופטימי".

הסניף של SVB בהרצליה 

הקשר בין SVB לבין ההייטק הישראלי מתנהל ברובו באמצעות השלוחה המקומית של הבנק, שממוקמת בהרצליה. הפעילות בישראל החלה כבר בשנות ה-90 כשאז העניק אשראי לקרנות הון סיכון כמו ג'מיני ופיטנגו, ולחברות הייטק בהן N-trig וקלטורה. ב-2011, עם תחילת הגאות בהייטק הישראלי, SVB נכנס באופן מלא לפעילות בישראל.

הוא גייס את דוד כהן, שהיה לפני כן שותף בקרן ג'מיני, לתפקיד מנהל כללי (GM) של SVB Israel Advisors, שהיא חברת בת של SVB Financial Group (SVB). לצידו גוייס גדי משה, שהיה בכיר בחטיבת ההייטק בבנק הפועלים ולאחר מכן ממקימי קרן גיוסי החוב Plenus Venture Lending וממנהלי השלוחה הישראלית של ETV Capital. משה מוגדר כ- Managing Director של SVB ישראל. מאוחר יותר הצטרף גם אלון עוז, שניהל לפני כן את תחום שיקום העסקים בבנק לאומי ומוגדר גם הוא כ- Managing Director של SVB ישראל.

בין השאר התפרסמו אז גיוסי חוב בהיקף עשרות מיליוני דולרים שלקחו החברות אלווריון ואלרון. מאז הצטרפו עוד עשרות ישראליות חברות למעגל הלקוחות שלו: על פי נתוני IVC, רשימת החברות שהבנק העניק להן גיוסי חוב כוללת את 8fig, Blink ,Bluevine, Capitolis, EasySend, Elron Ventures, eToro, Fireblocks, Folloze, medCPU, NovoRoll ,Papaya Gaming, Redis Labs, Silk, ThetaRay, Verbit, ו-Verse.io.

שלושת הבנקים - לאומי, הפועל ודיסקונט - הפעילו במהלך סוף השבוע מוקדי חירום כדי לאפשר הלוואות גישור לחברות שנותרו לפתע ללא מימון. בנוסף, ב-24 השעות האחרונות הועברו ל"ברקס" - חברת פינטק אמריקאית - סכומי כסף בהיקף של מיליארדי דולרים

כמו כן העניק SVB גיוסי חוב לקרנות Ascend I, Gemini III, Gemini IV,Hyperion, Israel Seed IV, Pitango III, Pitango V, Pitango VI ו-Veritas II. הבנק רשם אקזיטים על ההלוואת לאלווריון שנרכשה ב-2016, Cheetah Medical שנרכשה ב-2019, Innovid שיצאה ל-IPO ב-2021, Kaltura שיצאה ל-IPO ב-2021, Mintera שנרכשה ב-2010, Mobilian שנרכשה ב-2003. יש לציין שאחדות מהחברות ש-SVB העניק להן הלוואות חוב נסגרו, ובמקרים כאלה הבנק נאלץ למחוק את החוב.

סיליקון ואלי בנק SVB (צילום: Sundry Photography, shutterstock)
סיליקון ואלי בנק. קרב רגע לפני מועד המשכורות|צילום: Sundry Photography, shutterstock

בשנים האחרונות המודעות לגיוסי חוב הלכה והתרחבה, כשבנק הפועלים הקים את פועלים הייטק, לאומי את לאומי טק ודיסקונט את דיסקונטק ולחגיגה שותפות גם קרנות גיוסי חוב של קרנות ההון סיכון הישראליות וגופי הלוואות עצמאיים. עם תחילת המשבר בהייטק במהלך 2022, הפכו גיוסי החוב לחלופה לגיוסי הון, שהתמעטו מאוד. בכל התמונה הזו, מעמדו של SVB כמקור אשראי לחברות הייטק ישראליות נותר מרכזי בהחלט.

שלושת הבנקים - לאומי, הפועל ודיסקונט - הפעילו במהלך סוף השבוע מוקדי חירום כדי לאפשר הלוואות גישור לחברות שנותרו לפתע ללא מימון. בנוסף, נודע כי ב-24 השעות האחרונות הועברו ל"ברקס" - חברת פינטק אמריקאית - סכומי כסף בהיקף של מיליארדי דולרים מלקוחות חדשים וקיימים. בין לקוחות ברקס יש יותר מ-400 חברות סטארטאפ ישראליות, בעבר כבר פורסם שהחברה מעניקה שירותים לחברות ישראליות כמו Wiz, Gong, Next Insurance ו-Lemonade.