משבר, איזה משבר? קרן אינסייט פרטנרס האמריקאית מודיעה היום על סגירת הקרן ה-12 שלה בהיקף של מעל 20 מיליארד דולר, הגיוס הגדול ביותר של אינסייט עד היום ואחד הגדולים בעולם ההייטק. ואם לא די בכך, אינסייט סגרה גם את קרן co-invest, שתשתתף בחלק מההשקעות לצד הקרן הראשית וחלקה יוקדש להשקעה ברכישות ממונפות בעסקאות M&A. בכך מגיע סכום הנכסים המנוהלים של אינסייט ליותר מ-90 מיליארד דולר.

טדי וורדי, שותף בקרן אינסייט, אומר בשיחה עם tech12: "ההשקעות שלנו נעשות באופן גלובלי אבל ישראל כמובן היא איזור מפתח עבורנו. אנחנו משקיעים כאן כבר זמן מה, במיוחד בשנתיים האחרונות, וההכרזה שלנו אומרת שנמשיך לעשות עוד מאותו דבר".

איזה חלק מהסכום הזה להערכתך יגיע לישראל?

"אין לנו אלוקציה ספציפית של הכספים כי אנחנו מסתכלים על הזדמנויות על בסיס גלובלי, אבל היינו מאוד פעילים בישראל בשנתיים האחרונות ואם המגמה הזו תימשך ונראה הרבה הזדמנויות גדולות, הרבה צוותים טובים ומפתחים, אנחנו נמשיך ללא ספק בהשקעה באיזור".

אינסייט השקיעה עד כה ביותר מ-600 חברות ברחבי העולם, והביאה יותר מ-55 חברות פורטפוליו להנפקת מניות, כולל רבים מהיוניקורנים הישראלים. לפי נתוני SNC לאינסייט יש 73 חברות ישראליות בפורטפוליו, והיא ביצעה 53 השקעות בישראל ב-2021 והביאה להנפקה שלוש חברות – ווקמי, מאנדיי וסנטינל וואן. מתחילת השנה היא כבר ביצעה 11 השקעות. בהתחשב בעובדה שבסך הכל החברה השקיעה בכ-30 חברות בעולם מתחילת השנה, החלק של ישראל הוא כשליש מהשקעות הקרן. האם זה אומר שחברות ישראליות יהנו משליש מכספי הקרן החדשה, יותר מ-6 מיליארד דולר?  לא מן הנמנע, גם אם מדובר בסכום גבוה מסך כל ההשקעות של הקרן בישראל עד כה.

לפי נתוני SNC לאינסייט יש 73 חברות ישראליות בפורטפוליו, והיא ביצעה 53 השקעות בישראל ב-2021 והביאה להנפקה שלוש חברות – ווקמי, מאנדיי וסנטינל וואן. מתחילת השנה היא כבר ביצעה 11 השקעות

קרן אינסייט פרטנרס משקיעה בסטארטאפים וסקייל-אפים בעיקר בתחומי תוכנה ואינטרנט, הנמצאים בצמיחה המהירה ומוגדרים כמחוללי טרנספורמציה בתחומיהם. קרנות אינסייט משקיעות סכומים שבין 5 מיליון דולר ל-500 מיליון דולר ואף יותר, ומלווה את החברות הצומחות לאורך מספר נקודות עד להנפקת המניות. אחד המאפיינים של קרנות אינסייט הוא תמהיל המשקיעים בהן, כשרוב הסכום מגיע מהשקעות של עובדי אינסייט פרטנרס עצמם וזה קורה גם בגיוס הענק הנוכחי.

איך אתה רואה את המשך 2022? לנוכח ההאטה בהשקעות האם יהיה שינוי במדיניות ההשקעות שלכם?

"מבחינת סוגי החברות וההזדמנויות שאנחנו רואים בישראל, השוק חזק מאי פעם. אנחנו רואים שהאקוסיסטם צמח היטב בשנים האחרונות מבחינת מספר ההנפקות והאקזיטים. יש גם מגמה של יזמים בפעם שניה ובפעם שלישית, יש מאגר טאלנטים של מנהלים שעובדים בסקייל אמיתי ורוצים להצטרף לחברות בשלבים מוקדמים. אז אנחנו באמת נרגשים מההזדמנויות שיש בישראל. עם ניסיון בהשקעות של 25 שנים ראינו הרבה שינויים בתנאי השוק, כך שכל שינוי לא ישפיע עלינו בצורה משמעותית".

"מבחינת סוגי החברות וההזדמנויות שאנחנו רואים בישראל, השוק חזק מאי פעם. האקוסיסטם צמח היטב ויש גם מגמה של יזמים בפעם שניה ובפעם שלישית; יש מאגר טאלנטים של מנהלים שעובדים בסקייל אמיתי"

חברות סטארט-אפ ישראליות מודאגות עכשיו וחוששות מקושי בהשגת השקעות הון סיכון.

"אנחנו משקיעים בישראל כבר עשר שנים, סיפורים גדולים כמו בחברת WIX ועוד לפניה. השקענו בישראל הרבה לפני שזה היה הדבר המגניב לעשות. אנחנו לא חוששים מהירידה בתנאים ואנחנו חושבים שהצוותים והחברות הן מה שחשוב".

איך אתם מאתרים את החברות שאתם רוצים להשקיע בהן?

"יש כמה מרכיבי מפתח בגישה שלנו. האחד הוא עקביות: אנחנו משקיעים בתוכנה כבר יותר מ-25 שנה וראינו הרבה מהלכים של פלטפורמות, חברות וטרנדים. זיהוי התבניות הזה עוזר לנו בהחלט כשאנחנו מחפשים הזדמנויות חדשות. דבר שני: אנחנו חושבים שאין תחליף לפשוט לדבר עם המייסדים, לפגוש בחברות בשלבים המוקדמים שלהן. בהרבה מקרים אנחנו פוגשים בחברות ובמייסדים שנה או שנתיים ואפילו יותר לפני שאנחנו עושים את ההשקעה בפועל. כך שיש לנו יתרון של להשקיע במגמה ולא בנקודת הסתכלות בדידה. כמו כן הגברנו את הפעילות עם מינויו של ליעד אגמון כשותף בשטח והרחבנו את הצוות שם. זה מאפשר לנו להקדיש יותר זמן לפגישות עם המייסדים, להיות פרו-אקטיביים עם האקוסיסטם. אנחנו מאמינים שזה מאפשר לנו לתת את ההצעות הטובות ביותר לחברות בישראל".

יש שינוי בסקטורים של ההייטק שאתם מתעניינים בהם?

"יש טרנדים אופיינים מדי פעם, למשל לאחרונה אנחנו מתעניינים בכלים למפתחים ומסתכלים הרבה על חברות AI ו-ML. מצד שני אנחנו תמיד מופתעים מרעיונות חדשים כשאנחנו נפגשים עם המייסדים ורואים מה הם עושים בפועל. כך שאנחנו לא רוצים להגביל את עצמנו יותר מדי. בסופו של דבר אלה המייסדים שמובילים והמשקיעים רק הולכים בעקבותיהם".

אתה מגיע לישראל לעיתים קרובות?

"הייתי מגיע, לפני הקוביד. מאז האטתי בביקורים אם כי הייתי שלוש פעמים בשנתיים האחרונות. נראה לי שזה המקום היחיד שבכלל נסעתי אליו. אבל עכשיו הדברים נפתחים מחדש ואני חושב שאגיע פעמיים-שלוש בשנה, כמו לפני כן".

זה עשוי לשמח יזמים צעירים שבטח היו רוצים להגיע לפגישה אתך.

"אנחנו מדברים עם הרבה חברות כך שאני תמיד פתוח לקשר ישיר. אבל אם להיות כן, אנחנו גם פונים בעצמנו, זו הדרך של אינסייט - ליצור קשר עם החברות בשלב המתאים להשקעה. הייתי אומר שאנחנו מאוד נגישים בשוק, קל לדבר איתנו".

אתה בעצם אומר 'אל תתקשר אלינו, אנחנו נתקשר אליך'...

"או - אתה יכול להתקשר אלינו, אבל אם לא תעשה את זה, אנחנו עדיין נתקשר".