שוק קרנות הון הסיכון משתנה בחודשים האלה באופן משמעותי, והשינוי מחלחל מהחברות הנסחרות בבורסה לחברות הצמיחה וכעת גם לחברות בשלבים המוקדמים, כך מעריך יונתן סלע, שותף מנהל של הפעילות בישראל של קרן Square Peg האוסטרלית.
"אני שומע על חברות שמנסות לגייס, והן מופתעות לגלות שהערכות השווי שיצאו איתן לגיוס לא דומות להערכות השווי שהשוק מוכן לתת להן עכשיו והן נפגעות מאוד בתהליך הגיוס כתוצאה מכך", הוא אומר. "חברות צריכות היום לצאת עם ציפיות יותר מותאמות לזמן הזה לגבי גובה הגיוס ולא לחשוב שמספרים שעבדו בשנה שעברה יעבדו עכשיו. מי שיצא עם מטרות מאוד גבוהות, עלול למצוא את עצמו בבעיה, כשהוא מנסה להחזיר את הגלגל לאחור".
קרן Square Peg האוסטרלית פועלת כיום באוסטרליה, באסיה ובישראל ומנהלת השקעות בשווי שלושה מיליארד דולר. הפורטפוליו של הקרן כולל את היוניקורנים Stripe ,Finaccel ,Airwallex ,Canva, פייבר (Fiverr) הישראלית ועוד. הקרן השקיעה בחברות בישראל כ-250 מיליון דולר, בעיקר בחברות בשלבים מוקדמים, בהן Lightbits Labs ,Tomorrow.io ,Aidoc ,Sternum ,Deci ,Exodigo ו-Retrain.
"חברות צריכות היום לצאת עם ציפיות יותר מותאמות לזמן הזה לגבי גובה הגיוס ולא לחשוב שמספרים שעבדו בשנה שעברה יעבדו עכשיו. מי שיצא עם מטרות מאוד גבוהות, עלול למצוא את עצמו בבעיה"
בתחילת השנה הרחיבה הקרן את פעילותה ומינתה את יונתן סלע לשותף ומנהל את פעילות ההשקעות בישראל יחד עם פיליפ שוורץ שהקים את פעילות הקרן בישראל. סלע היה מעורב כיזם בחברת הקריפטו Props, אפליקציית הווידאו YouNow, ו-Tvinci שנרכשה על ידי קלטורה הישראלית, וכן פעל כמשקיע בקרן Venrock בניו יורק וכיועץ ב-Boston Consulting Group.
אפשר להגיד ששוק ההשקעות בסטארטאפים השתנה בחודשים האחרונים?
"יש פה שינוי בהחלט. היו לנו 10-12 שנים של עליות בלתי פוסקות, והשוק התחמם מאוד בשנתיים האחרונות. זה היה גל מאוד ארוך של עליות, שתודלק על ידי גורמי מאקרו וגדילה עצומה בכמות הטאלנט. הדבר הזה משתנה עכשיו.
"יש ירידות בשווקים הציבוריים והחברות הכי מבטיחות של השנים האחרונות ירדו בעשרות רבות של אחוזים. אני חושב שהצינון החזק בשוק הציבורי לאט לאט מחלחל לשוק הפרטי. בהתחלה למשקיעי late stage, בהמשך לסיבובי growth וזה ממשיך גם לשווקים אחרים כולל שוק ה-early stage, שאליו זה מתחיל להגיע עכשיו".
מה אתה שומע מיזמים שאתה מדבר איתם?
"אני חושב שהרבה יזמים מצוינים, שגדלו במהלך העשור הזה, לא חוו על בשרם תקופה שהיא מהותית אחרת ושבה הסנטימנט הכללי היה אחר. לא כולם, בטח הצעירים שביזמים, לא מבינים את השינוי לאשורו. מי שעוד לא יצא לגיוס מאז שהשינוי הגיע לשוק הפרטי בעוצמה כזו, לא בהכרח מרגיש את השינוי. אבל יזם שיש לו בורד איכותי, והוא פוקח עיניים ואוזניים וחי את הסביבה שלו, מתחיל להבין את זה. אנשים מבינים שהם צריכים לתכנן רזרבות כספים יותר ארוכות, צריכים להתחיל לחשוב במונחים של גדילה יותר בת קיימא, ולגבי הסיבוב הבא שלהם - לא בטוח שהוא יתרחש בדיוק בפרמטרים שהם תכננו רק לפני כמה חודשים".
"אני חושב שהרבה יזמים מצוינים, שגדלו במהלך העשור הזה, לא חוו על בשרם תקופה שהיא מהותית אחרת ושבה הסנטימנט הכללי היה אחר. לא כולם, בטח הצעירים שביזמים, לא מבינים את השינוי לאשורו"
זה מתבטא גם בגיוסי כוח אדם? זה עלול להתבטא בפיטורים?
"זה מתחיל לחלחל לתוכניות עסקיות: בוא נגייס את האנשים שאנחנו ממש צריכים, לא רק לגייס אנשים בשם הגדילה בכל מחיר. אני חושב שברוב החברות עוד לא שומעים את המוזיקה של הפיטורים, אלא יותר 'בואו נאט את הקצב, בואו נהיה יותר אחראים".
"חברת סטארט אפ היא בהגדרה חברה בצמיחה מהירה, זו זכות הקיום שלה. אבל בשנים האחרונות המטוטלת זזה מאוד חזק לזה, שרק צמיחה זה מה שמשנה, וששוקי ההון יתמכו במי שצומח מהר ולא חשוב כמה כסף הוא מפסיד בדרך"
"אנחנו אומרים לחברות: חברת סטארט אפ היא בהגדרה חברה בצמיחה מהירה, זו זכות הקיום שלה. אבל בשנים האחרונות המטוטלת זזה מאוד חזק לזה, שרק צמיחה זה מה שמשנה, וששוקי ההון יתמכו במי שצומח מהר ולא חשוב כמה כסף הוא מפסיד בדרך. אני חושב שהסנטימנט הזה כבר השתנה והוא מחלחל מהשוק הציבורי למטה. אנשים מדברים עכשיו על צמיחה אחראית, מסתכלים על איכות הרווח, ובטרייד-אוף שבין צמיחה לאחריות צריך לתת יותר משקל לאיכות הצמיחה וכמה היא בת קיימא".
זה אומר שנגמר עידן הערכות השווי המפוצצות, התחיל עידן הציפיות להכנסות משמעותיות?
"אני מאוד מתחבר לרעיון שיצירת ערך ממשיכה גם כשהשוק עולה וגם כשהוא יורד. חברות מדהימות צלחו את בועת הדוט.קום ואת משבר 2008 וכמה מהחברות הכי גדולות בעולם נולדו בשנים האלה. מי שבונה ביזנס מדהים עם יצירת ערך אמיתי - ישרוד את המשבר גם אם הוולואציה שלו תשתנה בדרך, למעלה או למטה, בהתאם להלך הרוח בשוק.
"יותר חשוב לגדל ערך מאשר לדאוג לוולואציה. היה פה משקל יתר שאנשים שמו על וולואציות. להגדיל הכנסות בדרך בת קיימא זה במקרים מסויימים יותר מורכב, אבל לטווח הארוך זה יותר משמעותי מאשר להגדיל וולואציה בטווח הקצר".
אנחנו רואים שהקרנות האמריקאיות הגדולות מצמצמות הערכות שווי והיקפי השקעה. זה יגיע גם לקרנות הקטנות יותר ולשלבי השקעה מוקדמים?
"אנחנו רואים בבירור, שקרנות ה-late stage שינו בצורה ברורה את המדינות מרבעונים קודמים, אבל מה יקרה ב-early stage - זו השאלה הגדולה. דיברתי על זה עם לא מעט אנשים - אני חושב שאנשים שחוו משברים כאלה בעבר מאמינים שהצמצום הזה בהכרח יגיע לשלבים המוקדמים, ואנשים שלא חוו משברים כאלה בעבר חושבים יותר על הדינמיקה המאוד תחרותית שיש בשוק הזה ואומרים: 'אם אתה מוצא חברה יוצאת דופן בשלב של סיד או A, אז גם אם אתה לכאורה משקיע יותר, עדיין למצוא חברה כזו בכל שוק תניב את התוצאות הרצויות וחייבים להמשיך להשקיע".
האם זה אומר שחברות בשלבי סיד ו-A עלולות לגלות שהשווי שלהן וגודל הגיוסים שלהם נחתכו בעשרות אחוזים, כמו החברות הנסחרות בבורסות?
"אני בדעה שבסוף הדברים מחוברים ושינוי הערכות השווי שקורה בסיבובי סיד, ו-A נגזר כל הדרך אחורה מהחברות הציבוריות. אז כן, היתה אינפלציה גדולה בהערכות השווי בסיד. האם אני חושב שזה יתקרר? כן. האם אני חושב שזה יתקרר באחוזים שרואים בסיבובים המאוחרים יותר? אני חושב שפחות".
"יש עיוות מסוים בשוק, בגלל תעשייה מאוד תחרותית של משקיעים, שמחפשים למצוא כמה חברות בודדות שיהיו השלוש-ארבע-חמש בשנה שיביאו את רוב ההחזר"
"יש עיוות מסוים בשוק, בגלל תעשייה מאוד תחרותית של משקיעים, שמחפשים למצוא כמה חברות בודדות שיהיו השלוש-ארבע-חמש בשנה שיביאו את רוב ההחזר. ההשפעה בשוק של השלבים המוקדמים תהיה יותר מוגבלת ובינתיים קשה להרגיש אותה במספרים שרואים ביום-יום. אבל לאט לאט זה כן יורגש במספרים אם כי בעוצמה פחותה מאשר בשלבים המאוחרים".