ההייטק הישראלי מגיע לבחריין, או לפחות, עושה ביקור ראשון: אחרי שראש הממשלה נפתלי בנט התרגש מקבלת הפנים החמה במדינה, הרמטכ"ל אביב כוכבי קיים סדרת שיחות ביטחוניות, ושר הבריאות ניצן הורוביץ חתם על תכנית לשיתוף פעולה בתחום הבריאות - ובהמשך להסכמים בנושאי מיסוי, בנקאות, תעופה, ביטחון, תקשורת ותרבות (ואפילו כדורגל, הפועל תל אביב הוצעה למכירה לאנשי עסקים מבחריין), אחרי כל אלה מגיע תורו של ההייטק הישראלי להשיג דריסת רגל בבחריין.
יו"ר קרן JVP אראל מרגלית עשה את הימים האחרונים בבחריין כאורח של הממשלה והרשות לפיתוח כלכלי (EDB) ונפגש עם שר האוצר הבחרייני, השייח סאלם בין כליפא, וכן עם גורמים כלכליים ומדיניים. מרגלית אומר ל-tech12 בשיחה מבחריין: "בחריין כי המקום הכי קרוב ליכולת לפעול בסעודיה. יש פה הרבה מאוד סעודים, יש עניין גדול שברמה הפוליטית הוא עוד לא מוכן, אבל כרגע הדרך לשתף פעולה עם הסעודים היא בחריין. זה הולך להיות הפרק הבא והוא יהיה פרק גדול. יש פה פגישות מאוד מעניינות, שמסמנות גם את השלב הבא".
מרגלית ושותפיו ב-JVP הגיעו למנאמה, בירת בחריין, מלווים בשגריר ישראל לבחריין, איתן נאה, והם קיימו פגישות עם ראשי הבנקים הגדולים, חברות תקשורת ואנרגיה ראשי אוניברסיטאות, ראשי תעשיית החדשנות ויזמים טכנולוגים וחברתיים. אחרי שהקים מרכזי הייטק בירושלים, בבאר שבע, בגליל ובחיפה, מרגלית פועל בשנים האחרונות להקמת מרכזי "מרגלית סטארט אפ סיטי" בניו יורק ומקומות נוספים בעולם, מה שמעורר עניין גם בבחריין.
השר בין כליפא אמר בפגישה: "שיתוף הפעולה עם ישראל הוא מהלך אסטרטגי חשוב. נשמח לעבוד עם JVP ומרגלית סטארט אפ סיטי בהקמת מרכזי חדשנות בישראל ובעולם, ולבנות ביחד מרכז מצוינות משותף לישראל ולבחריין שיהווה גשר לאזור כולו". לדבריו בבחריין מתפתחת סצנת הייטק ויזמות בתחומי הפינטק, הסייבר, העיצוב וההנדסה והמדינה משקיעה במעבר של סטארט אפים לצמיחה.
מרגלית הוסיף: "הם רואים בנו מישהו שיכול לשתף פעולה ביותר מדרך אחת וזה פשוט תענוג. איפה חלמת לפני שנתיים, שתשב בבירה ערבית מרכזית ומאוד עשירה, ותשתתף בסיעור מוחות על איך ליצור את מרכז המצוינות הבא בשיתוף ישראל? זה לא חלום, זה מציאות, וזה באמת נותן סיפוק ותחושה של אחריות להייטק הישראלי כפותח דלתות".
אראל מרגלית: "יש פה תעשיית פינטק בוגרת יותר. יש להם סטארט אפים ויש להם גם קרנות VC, כמובן לא בכמויות כמו אצלנו. הרגולטורים פה עושים דברים שעולם הבנקאות יעשה רק עוד חמש שנים"
אפשר להקים אקוסיסטם הייטק בחרייני בלי מרכזי מחקר, יזמות, תעשייה מקומית וענף קרנות VC מפותח?
"יש פה תעשיית פינטק בוגרת יותר, גם של הבנק המרכזי וגם של בנקים שהם שחקנים רציניים באזור. בכמה נושאים כאלה הם מובילים, יש להם סטארט אפים ויש להם גם קרנות VC, כמובן לא בכמויות כמו אצלנו. הרגולטורים פה עושים דברים שעולם הבנקאות יעשה רק עוד חמש שנים".
אתה רואה את JVP משקיעה בחברה בחריינית?
"בטח. היום שמעתי על כמה מהן, שמאוד מעניינות אותי בתחום הפינטק והקריפטו. אנחנו לא חושבים שאנחנו יודעים מספיק כדי לבצע פה סדרה של השקעות אבל האינטראקציות והיכולת של משקיעים בחריינים להסתכל גם על חברות שלנו ולהיות קליינטים שלנו, היא מאוד מעניינת. אני אוהב את זה שהממשלה פה רוצה לבנות משהו מאוד גדול עם ישראל".
מה הייתה מטרת המפגש עם יזמים חברתיים ופעילי שלום?
"זה היה מדהים, פתאום ראיתי אנשים שהמשימה שלהם היא לחבר בין ישראל לבחריין, הם מאוד מאמינים בזה: אחת שהקימה בית ספר לעברית והתלמידות שלה דיברו אלי בעברית, הרבה אנשים שרוצים להגיע לישראל, מישהו שרוצה לארגן תיירות בין שתי המדינות. זה היה ממש מרגש, זה גורם לך לרצות לשתף פעולה אפילו יותר".
פקיד ממשלתי בכיר אומר ל-tech12 כי הוא מברך על כל פעילות שיכולה לקדם את האקוסיסטם עם מדינות המפרץ אבל בסופו של דבר אראל מרגלית אינו נציג של המדינה, הוא מפתח את עסקיו ואת האינטרסים המסחריים שלו. ברקע הדברים, מוזכר הביקור של נשיא המדינה יצחק הרצוג באבו דאבי בתחילת השנה, אליו התלווה אבי חסון, מנכ"ל ארגון סטארט-אפ ניישן סנטרל (SNC). במהלך הביקור הופרחו הבטחות להשקעות עתק של האמירתים בישראל בהיקף 10 מיליארד דולר. לדברי הפקיד הממשלתי הבכיר היוזמה הזו נעצרה בשל החשיפה המוקדמת מדי.
מנגד מסר איתן נאה, שגריר ישראל בבחריין, אמר: "ביקורו של אראל מרגלית ושותפי JVP בבחריין מהווה אבן דרך ביחסים הנרקמים בין הסקטורים העסקיים בשתי המדינות. המודל של מרגלית סטארט אפ סיטי שהוצג לבכירים הבחריינים תואם את חזונם לבניית מסדרון הייטק בין שתי המדינות. ישראל רואה בבחריין שער למפרץ".