הסניף הישראלי של בנק סיליקון ואלי בישראל נסגר והפסיק את פעילותו, כך נודע ל-tech12. כ-40 העובדים והעובדות הפסיקו את עבודתם לאחר שהבוקר קיבלו העובדים בארץ מייל שאומר שמספר מצומצם בלבד של עובדים יישאר לתקופה מוגבלת של עד 45 יום, ככל הנראה כדי להעביר באופן חלק את מכירת הבנק אם זו תתרחש.

דלתות הסניף ברחוב הארבעה בתל אביב נותרו סגורות היום. איש לא ענה לטלפונים במשרד וגם לא לטלפונים האישיים. זאת לאחר שעובדי הסניף דווקא המשיכו לעבוד במהלך סוף השבוע בניסיון לתת מענה לחברות ההייטק הרבות שנמנות עם לקוחותיהם, ואולם הבוקר התברר כי הפסקת העבודה הוא סופית. לא ברור אם הסניף יחזור וייפתח במידה ו-SVB האמריקאי יימכר לבנק אחר.

בנק SVB סיליקון ואלי בנק (צילום: Justin Sullivan, getty images)
סניף הבנק הקורס בארה"ב|צילום: Justin Sullivan, getty images

מנכ"ל SVB ישראל דוד כהן פרסם אתמול הודעה בלינקדאין, בה הוא נפרד מכל אנשי הצוות ומודה להם על עבודתם, וגם מסכם את הקריירה שלו עד כה. ההודעה לא אמרה במפורש כי פרש מהתפקיד או שהעובדים פוטרו.

אתמול והיום לא ניתן היה לקבל את תגובתו של כהן, והוא הסתפק במילים "אני לא מעוניין לדבר". עורך הדין של SVB, עו"ד יורם ראב"ד, נמנע גם הוא מלהתייחס למצבה של החברה בישראל אבל אמר עם זה, שהסניף הישראלי אינו גוף עצמאי ואם פעילות הבנק נעצרה על ידי השלטונות האמריקאים, הסניף בישראל לא יכול להמשיך ולפעול.

עו"ד סיימון וינטרוב, שותף בתחומי הייטק ובנקאות במשרד ארנון, מסביר שסניף ישראל של SVB אינו בנק אלא חברת ייעוץ, ועל כן אינו כפוף לרגולציה הבנקאית בישראל. מסיבה זו הרגולטורים בישראל לא יכולים לסגור אותו בהוראה מנהלית. "אי אפשר היה להפקיד כספים ב-SVB בארץ, הם שימשו יותר כמימשק של החברות הישראליות מול החברה בארה"ב, ועזרו לקבל הלוואות וכו'".

להערכתו פעילות SVB בישראל על המשרדים והעובדים היא נכס של SVB ארה"ב, שניתן יהיה למכור אותו במידה והבנק יימכר לרוכש חיצוני ועל כן, סביר יותר יהיה להותיר אותו פעיל עד שיוחלט על עתיד הבנק.

מה אתה מייעץ כעת ללקוחות שלך, שניהלו כספים ופקדונות ב-SVP?
"כרגע הכל תקוע. יש המון לקוחות שכל היום פונים אלינו ושואלים. כולם באותו מצב. כרגע אין הרבה מה לעשות. היו מעטים שהספיקו ביום חמישי בבוקר להוציא את כל הכסף במזומן אבל כרגע אין לך יכולת להגיע לכספים. ההמלצה שלנו היא קודם כל לפתוח חשבון בנק נוסף, או בארץ בארה"ב, לפחות כשיהיה כסף שמגיע מהכנסות , אז אפשר יהיה להעביר לשם במקום ל-SVB. מעבר לזה אין הרבה מה לעשות.

תהיה בעיה בתשלום משכורות לעובדים?
"בישראל רוב החברות כבר שילמו את משכורות לחודש והבעיה תהיה בתחילת החודש הבא. בחו"ל הרבה דברים יכולים לקרות. החברות צריכות לחשוב אולי לתקופה קצרה לקבל הלוואה, גישור. הדבר הכי טבעי זה לקבל כסף מבעלי המניות לפחות לטווח הקצר ואני מניח שהרבה חברות מדברות כרגע עם המשקיעים שלהן, מנסים למצוא פתרונות לטווח הקצר.

הקשר בין הסיליקון ואלי לישראל

בנק סיליקון ואלי אינו פועל במתכונת של קרן הון סיכון ואינו מעניק הון בתמורה לנתח מהאחזקות בחברות. הבנק מעניק venture debt, גיוסי חוב שדומים במידה רבה להלוואות בנקאיות אבל הבטחונות להם מותנים ביכולת הכלכלית של החברות ולפעמים כוללים נתח אחזקה קטן בחברה. כאמור, SVB גם מעניק את מלוא השירותים הבנקאיים ללקוחות שלו ומכאן סוד קסמו בעיני הסטארטאפיסטים הישראלים.

הקשר בין SVB לבין ההייטק הישראלי מתנהל ברובו באמצעות השלוחה המקומית של הבנק, שממוקמת בהרצליה. הפעילות בישראל החלה כבר בשנות ה-90 כשאז הוא העניק אשראי לקרנות הון סיכון כמו ג'מיני ופיטנגו, ולחברות הייטק בהן N-trig, וקלטורה. ב-2011, עם תחילת הגאות בהייטק הישראלי, SVB נכנס באופן מלא לפעילות בישראל.

הפעילות בישראל החלה כבר בשנות ה-90 כשאז הוא העניק אשראי לקרנות הון סיכון כמו ג'מיני ופיטנגו, ולחברות הייטק בהן N-trig, וקלטורה. ב-2011, עם תחילת הגאות בהייטק הישראלי, SVB נכנס באופן מלא לפעילות בישראל

הוא גייס את דוד כהן, שהיה לפני כן שותף בקרן ג'מיני, לתפקיד מנהל כללי (GM) של SVB Israel Advisors, שהיא חברת בת של SVB Financial Group (SVB). לצידו גוייס גדי משה, שהיה בכיר בחטיבת ההייטק בבנק הפועלים ולאחר מכן ממקימי קרן גיוסי החוב Plenus Venture Lending וממנהלי השלוחה הישראלית של ETV Capital. משה מוגדר כ- Managing Director של SVB ישראל. מאוחר יותר הצטרף גם אלון עוז, שניהל לפני כן את תחום שיקום העסקים בבנק לאומי ומוגדר גם הוא כ- Managing Director של SVB ישראל.

בין השאר התפרסמו אז גיוסי חוב בהיקף עשרות מיליוני דולרים שלקחו החברות אלווריון ואלרון. מאז הצטרפו עוד עשרות חברות למעגל הלקוחות שלו.