רשות החדשנות הכריזה (יום ג') על הזוכים בזיכיון להפעלת חממת חדשנות. ההכרזה מצביעה על תחומי העניין של הרשות והתחומים שאותם הממשלה רוצה לקדם, ונמצאים להערכתה בהשקעות חסר מצד השוק הפרטי. בניגוד למכרזי החממות הקודמים של הרשות, הפעם הוחלט לוותר על תמרוץ החממות לפעול מהפריפריה ויותר להן לבחור בעצמם מהיכן בארץ הן יפעלו. הזיכיון להפעלת החממה מוענק לחמש שנים עם אפשרות להארכה בשלוש שנים נוספות.

לפי הודעת רשות החדשנות, "החממות צפויות לתמוך בהקמתן של כ-150 חברות סטארט אפ חדשניות ופורצות דרך בתחומים אשר יפתחו את אקוסיסטם החדשנות בישראל - בתקציב כולל של כ-500 מיליון שקל". מבנה ההשקעה בחממות מחולק כך שכנגד כל 15 סנט שמשקיעות השותפות בחממה המדינה תבצע מאצ'ינג של 85 סנט נוספים מתקציב המדינה. ההשקעות שמבצעות החממות הן השקעות מסוכנות בחברות בראשית הדרך ובתחומים מסוכנים, ולכן משקיעים פרטיים לא נלהבים לבצע אותן. 

דור שני לחממת הפודטק דה קיטשן של שטראוס

עם החממות שזכו במכרזים החדשים נמנית חממת דה קיטשן האב 2 - דור שני לחממת דה קיטשן הראשונה שיצאה לדרך בראשית 2015, ונחשבת לחלוצת הפודטק בישראל ולבעלת כמה סיפורי הצלחה מוכרים. את החממה החדשה תוביל שטראוס יחד עם השותפים Unilever, Givaudan, Novozymes, Ambrosia ו-Temasek. מהרשות נמסר: "השותפות נבחרה להפעיל חממה בתחום הפודטק בדגש על חלבונים אלטרנטיביים, פרמנטציה וחקלאות תאית ובכוונתה להקים תשתית מעבדה ייעודית לפרמנטציה על מנת לקדם חברות טכנולוגיה חדשות בתחום זה".

החממה השנייה מכונה נטריזו יזמות והשותפים הם קרנות הון סיכון ותאגידים גלובליים ובהם DK innovation, Total Energies Carbon Solutions ,Eren Industries ,IP Innovative Power, Blue Minds, BGV ו-OSEG Group. לפי הודעת רשות החדשנות חממת נטריזו תשקיע בתחומי האקלים "בדגש על מימן, הפחתת פליטות בתחבורה, בבנייה, בייצור אנרגיה ובטיפול במים".

החממה השלישית היא חממת אינסנטיב לתחומי הרפואה המדייקת והמותאמת אישית. זוהי גם חממה ותיקה, בהובלת קרן הון הסיכון פרגרין שפעלה עד כה באריאל. בחממה שותפים גם אלביט ומרכזים רפואים ואקדמיים מישראל.

מיקוד בתחומי החלל והדיפטק וברפואת המחר

חממה רביעית תעסוק בתחום החלל. היא תופעל בידי קבוצת חלל וארץ ותעסוק ב"בתחומי החלל וה-Deeptech בדגש על יישומים בחלל ובכדור הארץ", לשון ההודעה. בחממה שותפות Kyocera, Croning Blue Sky Capital (Samtec), Oceancap, רודיום, מון2מארס ונצ'רס וחלל תקשורת.

החממה חמישית היא NGT הוותיקה שתעסוק בתחום ה-Bio convergence. לפי הודעת הרשות, המיקוד של החממה הוא "בחברות המפתחות טכנולוגיה בתחומי רפואת המחר ומשלבות ביולוגיה והנדסה ופתרונות פורצי דרך לחיזוי, זיהוי וטיפול". החממה פעלה עד כה מנצרת וגם כעת היא מתכננת למקד 50% מפעילותה בקידום מיזמים טכנולוגים של יזמים מהחברה הערבית.

לאורך השנים התעוררה ביקורת על נחיצות תוכנית החממות והועלתה השאלה האם מדובר בניצול נכון של כספי המדינה, אך התוכנית רשמה גם כמה סיפורי הצלחה גדולים כמו מזור רובוטיקס ונוירודם.

"ההצעות שהוצגו על ידי קבוצות החברות השונות היו מצוינות ומגוונות", אמר יו"ר רשות החדשנות ד"ר עמי אפלבום. "הקבוצות הורכבו מחברות ענק גלובליות ושחקנים מקומיים מהשורה הראשונה שביכולתם להביא ערך מוסף אדיר לחברות ההזנק הצפויות לקום, וכוללות גם מעורבות מרשימה של שחקנים מהאקדמיה הישראלית.

"התחומים שבהם יפעלו החממות הם חלק מאסטרטגיית הרשות לגיוון ההייטק הישראלי, החשובה מאד להגדלת כמות החברות החדשות שקמות וליצירת מנועי צמיחה. בתחומים הללו אין עדיין צבר עסקאות (Deal Flow) מספק, ולכן הצפייה היא כי החממות תהיינה פרואקטיביות בהקמת החברות, שברובן תתבססנה על ידע שימוסחר מהאקדמיה, ויוכלו להתפתח ולצמוח בעזרת החממה וליצור אקוסיסטם תומך בתחומים אלו".