קרן הארלי סטייג' הישראלית IN Venture של אייל רוזנר ואיתן נאור מודיעה על גיוס קרן שנייה בהיקף של 150 מיליון דולר, כשלוש שנים לאחר השקת הקרן הראשונה. IN Venture החלה לפעול בשנת 2020 כאשר בקרן הראשונה היה משקיע אחד - תאגיד Sumitomo Corp היפני. זהו תאגיד ענק שכולל מאות חברות-בנות בשלל תחומים, מרפואה ועד בידור ופעילותו גלובלית.
"אנחנו משלבים את היתרונות של קרן תאגידית (CVC) עם יתרונות של קרן פיננסית", אומר אייל רוזנר בשיחה עם tech12. "יש לנו היכולת לבצע השקעות מהירות כמו קרן פיננסית, אבל גם את הערך המוסף של CVC".
הקרן מתמחה בהשקעות בחברות Deep-Tech בתחומים שונים וביצעה עד כה 7 השקעות מהקרן הראשונה, ביניהן חברת המחשוב הקוונטי Classiq Technologies, חברת אנרגית המימן H2Pro, חברת Ottopia וחברת BRIA. הקרן אף רשמה אקזיט ראשון משמעותי עם מכירת חברת הסייבר GK8 ב-115 מיליון דולר במזומן. כל חברות הפורטפוליו שלה זכו להשקעות המשך משמעותיות, לדבריה.
הקרן ביצעה עד כה 7 השקעות מהקרן הראשונה: חברת המחשוב הקוונטי Classiq Technologies, חברת אנרגיית המימן H2Pro, חברת Ottopia וחברת BRIA. בנוסף, הקרן רשמה אקזיט ראשון משמעותי עם מכירת חברת הסייבר GK8 ב-115 מיליון דולר במזומן
IN מבצעת השקעות בשלב הסיד או ה-A ובהיקף של 1 עד 5 מיליון דולר, בין אם כמובילת הסבב או כמשתתפת. גיוס הקרן השנייה, אומר רוזנר, טרם הסתיים אך למרות שתאגיד Sumitomo הוא המשקיע העיקרי, הפעם תכלול הקרן משקיעים נוספים.
אתם עובדים עם תאגיד ענק אבל רוב החברות הישראליות לא מכירות את השוק האסיאתי ומכוונות בכלל לשוק האמריקאי.
"זה חלק מהחינוך שאנחנו עושים. Sumitomo לא ממוקדם רק באסיה, יש לה פריסה גלובלית גם בדרום אמריקה ובאפריקה למשל. הטענה שלנו היא שזה שאתה מתחיל בארה"ב זה סבבה, אבל אי אפשר להתעלם מאסיה אפילו בתור שוק שני. יש תחומים ספציפיים שבהם אפילו כדאי להתחיל בשוק אחר, כמו תחום המימן ויש דברים שיפן מאוד מתקדמת בהם. יזמים ישראלים מאוד אדפטיביים ומהירי מחשבה. ואנחנו גם לא אומרים להם לא ללכת לארה"ב, אבל נעזור בהגעה למקומות נוספים".
אבל אתם כן משקיעים בשלבים מוקדמים, שבהם כנראה חברה צריכה לבחור שוק אחד.
"זה לא בהכרח רע. אנחנו יודעים, למשל, שמידת היכולת של תאגיד לאמת טכנולוגיה בשלב מוקדם מוגבלת אז אנחנו מנסים להביא בשלב הזה עזרה הפוכה. אם אני מצליח לקדם לסטארט אפ פיילוט בחברה לדוגמה זה חשוב עבורו. מה גם שחברות שרוצות להיות גלובליות מתישהו יצטרכו להגיע גם למקומות נוספים. ל-Sumitomo יש חברות בנות של מיליארדי דולרים וגם פרישה גיאוגרפית. כמובן שלהביא ערך זה תהליך ארוך ואנחנו עובדים בזה כל הזמן".
עם הקרן הראשונה יצא שעברתם תקופה של שיא טירוף השקעות ושווים ועם הקרן השנייה אתם ניגשים לשוק בתקופה הפוכה כמעט. יש שינוי אסטרטגי?
"מההתחלה התמקדנו ברצון למצוא חברות שיכולות לעשות אימפקט בתחומי הקיימות והטרנספורמציה הדיגיטלית. אנחנו ממשיכים לחפש כאלה . כמובן שב-2021 היית צריך לזוז הרבה יותר מהר והיה קשה לעשות עסקאות ועכשיו העולם תקין וחוזר לנורמל. זה טוב גם לחברות וגם למשקיעים. חברות סבלו מזה שלא יכלו לגייס כ״א ויותר מדי כסף יכול לקלקל חברה טובה. החזרה לנורמליות כואבת לחלק מהאנשים אבל היא מחזירה הגיון לשוק. בסוף אנחנו בעסקי הסיכון, במיוחד כשאתה משקיע בשלב מוקדם - להקים סטארט אפ זה תהליך של עשר שנים ולא זבנג וגמרנו. היו תקופות כאלה בעבר ויש תקופה כזו גם עכשיו".
אייל רונזר, מייסד IN Venture: "התחרות בשנתיים האחרונות לא הייתה רק בין קרנות, אלא בין אלה שהיה להם כסף וזה לא תמיד היא VC אלא כל מיני גופים פיננסים אחרים. אנחנו כבר לא ילדים ולמדנו שבסיטואציות כאלה צריך משמעת ולא להשקיע רק בגלל שמישהו מבקש ממך תשובה תוך 48 שעות"
"התחרות בשנתיים האחרונות לא הייתה רק בין קרנות, אלא בין אלה שהיה להם כסף וזה לא תמיד היא VC אלא כל מיני גופים פיננסים אחרים. אנחנו כבר לא ילדים ולמדנו שבסיטואציות כאלה צריך משמעת ולא להשקיע רק בגלל שמישהו מבקש ממך תשובה תוך 48 שעות. מה גם על חברות טובות עדיין יש תחרות וגם על יזמים חזקים, אבל אולי זה ייקח קצת יותר זמן לגייס סבב. אני חושב שכמה שתהליך גיוס הון קשה ליזם הוא גם מאוד מלמד. "בסופו של דבר, קרנות מודדות לפי בציר, ואם את מסתכלת היסטורית אז שנים שבהן הייה עודף ביקוש הניבו בציר פחות טוב ולכן לשפיות יש חשיבות".
הפורטפוליו שלכם מורכב ברובו מחברות עם טכנולוגיה מורכבת, דברים שייקחו זמן ולא יהפכו ליוניקורן מהיר.
"אחרי 30 שנה בתחום מה שלמדתי זה שאפשר לנחש מעכשיו עד מחר מה יהיה יוניקורן אבל ההסתכלות שלנו היא לא מהיום למחר וכל VC שמכבד את עצמו לא חושב שתוך שנתיים יהיה לו אקזיט, למרות שגם זה כבר קרה לנו בחברה אחת. אנחנו מאמינים שכל חברה שלנו תהיה גדול האבל כמה זמן זה ייקח? לא יודע".