כסף חדש לקרנות הון סיכון הוא תמיד חדשות טובות לתעשיית ההייטק, במיוחד בתקופה כמו זו. כעת קרן ההון סיכון אמיתי ונצ'רס (Amiti), שמתמקדת בטכנולוגיה עמוקה, השלימה סגירה ראשונה של עשרות מיליוני דולרים לקרן הרביעית שלה, שכמו הקרנות הקודמות לוותה בשינויים בזהות השותפים בה. יעד הגיוס המלא הוא 110 מיליון דולר ומנהלי הקרן מאמינים שהם ישלימו אותו בשבועות הקרובים.
"לקח לנו שלושה חודשים לערך להשלים סגירה ראשונה משמעותית ביחס ליעד הגיוס", מסבירה בשיחה עם tech12 מיה פיזוב, אחת משתי השותפות בקרן.
"גם בין המשקיעים שלא הצטרפו זה בגלל התארכות תהליכים אצלם ואנחנו מאמינים שלא תהיה בעיה להגיע ליעד".
המשבר לא משפיע על חיי הקרן?
"אנחנו רואים 150 חברות ברבעון וישראל לא תפסיק להיות חדשנית, חברות טובות ימשיכו לקום ויזמים טובים ימשיכו לעשות לרצות לעשות את הקטע שלהם", משיבה פיזוב. "אנחנו לא רואים הרבה שוני בשלבים מוקדמים של חברות, מה שכן, בסבבי המשך, החברות יצטרכו להוכיח שהן מביאות באמת ערך ולא רק סלוגן והייפ".
"אם מסתכלים קדימה 18-24 חודשים, חברות טובות יהיו בסדר, אבל חברות בינוניות יהיו ב-deep Shit", מוסיף בן רבינוביץ', מייסד הקרן והשותף השני בה.
קרן אמיתי מעט נבדלת בשוק בכך שהיא מתרכזת במה שמכונה טכנולוגיה עמוקה ובעבר הייתה ידועה בתור הקרן של השבבים. הפורטפוליו שלה כולל חברות כמו אינווי, ולאנס ונקסט סיליקון. "זו ראייה קצת הפוכה מהשוק, שנוכחת מתחילת הקרן ב-2010 - לעשות השקעות דיפ טק, גם בשבבים, חומרה, קוונטום - אבל נעשה גם כלי פיתוח וסייבר" מסבירה פיזוב, "אני חושבת שהקרן הרביעית תהיה מיקס של כל העולמות האלו".
מיה פיזוב, שותפה בקרן: "אנחנו לא רואים הרבה שוני בשלבים מוקדמים של חברות, מה שכן, בסבבי המשך, החברות יצטרכו להוכיח שהן מביאות באמת ערך ולא רק סלוגן והייפ"
"אנחנו מחפשים טכנולוגיה שהיא transformational", מוסיף רבינוביץ'. "טכנולוגיה אמיתית שעושה שינוי, צוות חזק, שוק גדול ותזמון".
בפורטופליו ההשקעות שלכם אין אף חברה שיוסדה בידי אישה.
"לצערי לא, לא מצאנו עדיין", משיבה פיזוב, "ובתור אישה בתעשייה גברית מאד הייתה רוצה שתהיה לנו. אנחנו כן עובדים עם חברות כדי לשנות את הגיוון שלהן - לא רק נשים אגב. אנחנו ממש מכניסים למסמכי ההשקעה שפת גיוון ויעדים מדדים באחוזים של הכללת אוכלוסיות מודרות, מתוך אמונה שכמשקיע סיד המקום הכי טוב להשפיע הוא ההתחלה: להגדיל את מה שנכנס למשפך ברגע שהחברה גדלה וצריכה לצאת מהמעגל הראשוני של חבר מביא חבר. הפידבקים מהחברות שלנו לזה הם מדהימים".
על ציר הזמן של אמיתי ונצ'רס
לא קלה הייתה דרכה של אמיתי ונצ'רס, מאז ומעולם. את הקרן הראשונה הקים רבינוביץ' ב-2010. לקרן השנייה הצטרף אליו אלי ניר, אך השניים הסתכסכו וניר עזב ב-2017 ובין השניים התגלע סכסוך משפטי. לקרן אמיתי 3 הצטרפו אז פיזוב ומודי רוזן (שהיה קודם לכן בקרן מאגמה, וגם זה נגמר בפיצוץ). אמיתי 3 סגרה גיוס של 110 מיליון דולר ביולי 2020 אבל כבר בתחילת 2022 רוזן עזב את אמיתי ואת הקרן הרביעית גייסו פיזוב ורבינוביץ' לבד.
"לא קרה שום דבר דרמטי", טוענת פיזוב. "כל אחד מאיתנו יש מקומות שהוא אוהב להשקיע ופחות אוהב להשקיע. בן ואני רצינו לחזור למקורות של טכנולוגיה יותר משמעותית בשוק צעיר. גם מודי משקיע מצוין עם הצלחות גדולות אבל בסוף החלטנו שכנראה אנחנו לא מתאימים לעבוד ביחד".
סך הכל כולל הפורטפוליו של הקרן 9 חברות פעילות בהן וייאר, דמו-סטאק, Briya ואחרות.