בחודש מרץ אמר לנו אייל משה, מנכ"ל האב סקיוריטי, שפניו להנפקה בנאסד"ק. "אני נסחר על מכפיל של 3 כשהמתחרים שלי נסחרים על מכפיל 14", הסביר אז את המוטיבציה, והוסיף: "אני מעריך שמתוך למעלה מ-600 ספאקים בשוק כיום, 500 ימותו". ההערכה שלו, ממרחק של 8 חודשים, לא נשמעת מופרכת - אבל את ההנפקה הוא טרם הצליח להוציא אל הפועל.
הסיפור של הנפקת האב סקיוריטי בנאסד"ק הוא מאוד מורכב. החברה כבר נסחרת בתל אביב ומתעקשת ללכת בדרך פתלתלה ולא קונבנציונלית לבורסה בארה"ב. הוא כולל מושגים כמו "מיזוג משולש הופכי", תקדימים במחיקה מהמסחר בבורסה וכל זה זה עוד לפני שמזכירים שאף שהאב תעבור להיסחר בארה"ב, היא תמשיך לדווח גם כאן לרשות ני"ע הישראלית בעברית. המורכבות הזו מעלה את השאלה האם הטרחה באמת שווה את זה בתנאי השוק הנוכחיים, ומה בעצם בוער כל כך לראשי האב סקיוריטי לקפוץ לבריכת הכרישים של וול סטריט. בהאב סקיוריטי מצהירים שתהליך הרישום מתקדם כמתוכנן, ולשביעות רצון המשקיעים.
בהאב סקיוריטי לא מתביישים לומר זאת בגלוי, כלומר לדווח על כך ולפנות לבית המשפט כדי שיאשר להם לעשות זאת: הם רוצים מכפילים של הדוד סם ולא את הסחירות הנמוכה של תל אביב. המטרה ברורה: להפוך מניה ששווה היום 6 שקל בת"א ליחידה בספאק שהופכת למניה בשווי 10 דולר - שהם כ-35.3 שקלים. כך ובאופן מלאכותי לחלוטין, ראשי החברה רוצים להפוך שווי של 800 מיליון שקל לחברה ששווה, לפחות על הנייר, 1.25 מיליארד דולר. במחיקה כאן ורישום שם, הם מקווים לקפוץ ממכפיל 3 למכפיל 14.
עבור בעלי המניות בהאב מדובר בסיפור משתלם מאוד, גם אם מחיר המניה בנאסד"ק יצלול ב-70% לאחר הרישום למסחר. בנוגע למכפילים, מדובר במצב שהוא מעין חתול שרדינגרי: רק כשהקופסה תיפתח נדע האם האב אכן תקבל את המכפיל שעליו מנהליה חולמים
זה לגיטימי וכל התהליך כשר, אבל לשם כך החברה מוכנה ללכת כברת דרך מפתיעה. הליך הרישום לנאסד"ק טרם הסתיים ונמצא הן באמצע הליך משפטי בישראל והן בהליכים מול רשות ני"ע האמריקאית, ה-SEC – שם החברה ממתינה להערות מצד הרשות, שעליהן תצטרך לענות, ככל חברה הרוצה להירשם בבורסה בארה"ב. ההערכות בשוק הן כי המסחר במניית האב בנאסד"ק יצטרך לחכות כבר לשנת 2023.
מהאב סקיוריטי נמסר: "בשנה וחצי האחרונות, האב סקיוריטי נכנסה לתהליך מסודר, מבוקר ומנוהל של מיזוג עם הספאק במטרה להיסחר בנאסדק בארה״ב ובמקביל להימחק מהמסחר בבורסה בתל אביב. החברה עושה זאת תוך עדכון תדיר של כל בעלי המניות, ולאחרונה קיבלה את אמונם המלא בתהליך. האב סקיוריטי הינה חברה מובילה בישראל ובעולם בתחום הסייבר ותמשיך בתנופה עסקית וטכנולוגית".
בית המשפט המקומי נרתע מהמהלך המשולב של האב
כבר במרץ נחשפנו לסיפור המוזר של האב סקיוריטי, שהייתה אמורה להתמזג עם ספאק במיזוג שני בתוך שנה אחרי שכבר התמזגה עם השלד של חברת ALD הוותיקה ונכנסה לבורסת תל אביב בדלת האחורית ב-2021, ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה.
האב הוקמה בידי יוצאי יחידות המודיעין 8200 ו-81, בהם אייל משה, שמשמש כמנכ"ל. החברה מתגאה שפיתחה הצפנה מתקדמת שמונעת חדירות ברמת החומרה, ועוסקת בעיקר בתחומי אבטחת ה-AI, דאטה, פינטק ותשתיות. החברה מצהירה כי כבר יש לה לקוחות ב-30 מדינות, הכוללים גופי ממשלה כמשרד הביטחון הישראלי. לאחרונה הודיעה החברה על זכייה בשני מכרזים, בהם אחד של ממשלת שוויץ, בהיקף מצרפי של 19 מיליון דולר.
היכן מתעוררת הבעיה? חוק ני"ע הישראלי שקובע שצריך לתת למשקיעים התראה מראש של 90 יום לפני מחיקה מהמסחר. 90 יום האלה נחשבים ל"דרך המלך" בחוק הישראלי, ועד כה כל חברה שרצתה להימחק מהמסחר ולעבור להיסחר בארה"ב פעלה בהתאם.
אלא שבהאב רצו לעשות מחיקה בד בבד: למחוק את המניות מהמסחר בתל אביב, במקביל לרישומן והתחלת המסחר בהן בנאסד"ק, מבלי לתת למשקיעים את הזמן הנדרש. יש לזה משמעות אדירה בתוכנית של האב, שבדרך זו מעוניינת לעשות סוג של Reset למכפיל שלה. אילולא כן, היא היתה יכולה לבצע רישום כפול או IPO קלאסי, אבל המטרה שלה הוא להקפיץ את השווי.
בהאב רצו למחוק את המניות מהמסחר בתל אביב במקביל לרישומן והתחלת המסחר בהן בנאסד"ק, מבלי לתת למשקיעים את הזמן הנדרש בחוק. יש לזה משמעות אדירה בתוכנית של האב, שבדרך זו מעוניינת לעשות סוג של Reset למכפיל שלה
כדי שהתוכנית האינטרקונטיננטלית הזו תצא אל הפועל, בהאב צריכים לעשות מספר מהלכים. החשוב ביותר מבחינה רגולטורית הוא לייצר תנאים להצלחה של מיזוג משולש הופכי, שמטרתו להפוך חברה ציבורית לפרטית. איך זה עובד? בפשטות, חברה ציבורית פותחת חברת בת פרטית - שהיא גם סוג של חברת קש אבל חוקית לגמרי - במטרה שחברת הבת הזו "תרכוש" את כל מניות חברת האם, תבלע אותה ותהפוך אותה לפרטית. לשם כך היא צריכה את הסכמתם של רוב מוחלט של המשקיעים.
הנהלת האב סקיוריטי בחרה גם כאן בדלת האחורית ועתרה לבית המשפט, כפי שמאפשר החוק, בבקשה שיאפשר לחברה לקצר את הליך הדיווח למשקיעים. הן הבורסה והן רשות ני"ע התנגדו בבית המשפט לניסיון החברה להימחק ללא התראה. בינתיים, בית המשפט חייב את האב לכנס שתי הצבעות שונות, אחת לדירקטוריון ואחת למשקיעים, והחברה אכן ערכה אותן וקיבלה אישור גורף לביצוע המהלך מכל המעורבים.
עם זאת, בית המשפט לא אישר לחברה את ההליך המקביל וקבע שההליך יקרה לפחות 30 יום אחרי שהאב תקבל אישור לרישום מה-SEC ולאחר מתן התראה של 10 ימי מסחר למשקיעים לפני המחיקה מהבורסה באחוזת בית. כך שהאב קיבלו כמעט את כל מה שרצו, אבל אליה וקוץ בה: משום שהחברה בחרה ללכת בדרך האחורית היא תיאלץ להמשיך לדווח לרשות ני"ע הישראלית למרות שתימחק מהמסחר בתל אביב (ביהמ"ש טרם הכריע כמה זמן תצטרך החברה להמשיך בכך).
גורמים המעורים בפרטים אמרו כי האב חשבו שהנזק הכלכלי הנגרם להם בשל הדיחוי ברישום לנאסד"ק שווה את הטירחה המיותרת הזו.
זכרונות מרירים מאוטונומו ופאגאיה
בהאב מכירים במורכבות האירוע ויודעים בדיוק מה חושבים על זה בשוק, עיקר כי קשה לברוח מההשוואות המתבקשות: אך שמדובר בסקטורים לגמרי, ההנפקה בספאק שמתכננת האב מזכירה את אלו של פאגאיה ואוטונומו. זו האחרונה הונפקה לפי שווי דומה לזו שאליה מכוונת האב (1.26 מיליארד דולר) וכיום שווי השוק שלה עומד על קצת פחות מ-41 מיליון דולר ומניתה נסחרת ב-29 סנט ובסכנת מחיקה מהמסחר.
חברת הפינטק פאגאיה, שהיא בעצם ולדיטור וצינור של כסף מוסדי לביצוע הלוואות בשוק האמריקאי, נכנסה למסחר בארה"ב לפי שווי של 8.5 מיליארד דולר ביוני האחרון במחיר של 10 דולר למניה. בתחילה היא צנחה ב-70% משוויה, ואז חוותה ראלי נסי שהקפיץ את המניה למחיר 34 דולר שם היא החזיקה מספיק זמן כדי לאפשר לבעלי העניין לממש מניות שלושה חודשים לפני המועד הצפוי. אלא שמאז השיא פאגאיה התרסקה כמעט ב-95% למחיר של 1.3 דולר למניה ושווי שוק של 890 מיליון דולר בלבד.
גורם בכיר בהאב סקיוריטי הודה בפני tech12 כי "מדובר בשוק קשה, זה נכון, אבל מניית האב לא תהיה כמו מניית פאגאיה". נחיה ונראה.
עבור בעלי המניות בהאב מדובר עדיין בסיפור משתלם מאוד, גם אם מחיר המניה בנאסד"ק יצלול ב-70% לאחר הרישום למסחר. בנוגע למכפילים, כרגע מדובר במצב שהוא מעין חתול שרדינגרי: רק כשהקופסה תיפתח, אם תיפתח, נדע האם האב אכן תקבל מהשוק את המכפיל שעליו מנהליה חולמים.
מה שבטוח זה שאצל האמריקאים אין ארוחות חינם ולא נותנים מכפיל על מגש של כסף. יתר על כן, בשוק הצפוף של הסייבר, שנראה כהולך לקונסולידציה, האב סקיוריטי תצטרך להרוויח את לחמה ביושר בכל רבעון ובתנאים של ריביות עולות, מכפילים מתכווצים ותחרות הולכת וגוברת. קל זה לא יהיה.