אם רוצים להבין את הסנטימנט בקרב חלקים רחבים מהציבור בארה"ב, מספיק להאזין לציטוט שסיפק בשבוע שעבר הסנטור הרפובליקני ג'ון קנדי מלואיזיאנה לרשת פוקס: "אני לא יודע מה איתך ג'סי, אבל בלואיזיאנה הדלק כל כך יקר, שזול יותר לקנות קוקאין ולרוץ לכל מקום", אמר בהתייחס לכך שמחיר הדלק ב-17 ממדינות ארה"ב הגיע ל-5 דולר לגלון.

בהתחשב באמירה הקצת מפתיעה הזו השחיטה שחוטפים המדדים המובילים בבורסה כבר פחות מפתיעה. אחרי שמדד S&P 500 הגיע כבר פעמיים לסף טריטוריה דובית בחודש וחצי האחרונים וזינק חזרה, אתמול קרה מה שבערך כולם ציפו לו: המדד שמאגד את 500 החברות הציבוריות הגדולות בארה"ב ירד בכמעט 4% וכעת הוא נסחר בכמינוס 22% מהשיא שאיתו פתח את 2022. המשמעות: הסוחרים של וול סטריט מתמחרים מיתון בשנה הקרובה.

זה אמנם נשמע מפחיד, אבל צריך לזכור שני דברים: ראשית, בדיחה בוול סטריט מספרת שהשוק ניבא בהצלחה תשעה מתוך חמשת המיתונים האחרונים - כלומר זה שבוול סטריט צופים מיתון לא הופך את זה למציאות. שנית, למרות הירידות האחרונות, ה-S&P עדיין בפלוס 16% מינואר 2020, והיסטורית הוא עדיין, מאוד - אבל מאוד - גבוה. כמה גבוה? לפני משבר 2008, באוקטובר 2007, ה-S&P רשם שיא של 1,565 נקודות. כיום המדד עומד על 3,750 נקודות. אז פרופורציות.

בינתיים השוק נהנה להתבשם מהדיכאון הכללי. הבלגן הנוכחי החל בשישי האחרון עם פרסום מדד המחירים האמריקאי שעלה ב-8.6% בחודש מאי, והראה שהאינפלציה לא רק עדיין כאן אלא נראה שפה כדי להישאר. מדד אמון הצרכנים שהתפרסם אף הוא בשישי הציג את הנתון בהיסטוריה והוסיף שמן למדורה. התוצאה היא שמדד הנאסד"ק מוטה מניות הטכנולוגיה קרס בתוך יומיים ביותר מ-8%: ירידה של 3% בשישי שאליה התווספה ירידה של עוד כ-5% עם פתיחת המסחר אמש.

"פאוול רוצה לראות הרס בביקושים"

השאלה המרכזית בשוק היא האם הגענו לפיק אינפלציוני שממנו אפשר לרדת, או שנישאר ברמה זו לזמן לא ידוע. התהייה היא גם מה שמניעה את יו"ר הפד ג'רום פאוול, שצפוי להכריז מחר בכמה תועלה הריבית. "הפד היה ברור מאוד בציפיות שלו", אומר ל-tech12 ד"ר סאמי שער, הכלכלן הראשי של בנק לומברד אודייר השוויצרי המתמחה בבנקאות פרטית. "כל עוד המצב בשוק העבודה טוב, הוא רוצה להוריד את האינפלציה ולראות טרנד אינפלציוני יורד".

להערכת שער, "פאוול לא מודאג ממיתון ורוצה לראות הרס בביקושים, עד אז הפד יהיה אגרסיבי. מה שאנחנו צריכים לראות זו ירידה באינפלציה, ירידה בביקושים ובתעסוקה, במיוחד בשורת העלייה בשכר. האינפלציה לדעתנו מגיעה לפיק, והשאלה המרכזית היא אם נתחיל לראות טרנד של ירידה או שנישאר ברמה גבוהה. אנחנו רואים התמתנות במשכורות, שעלו ב-5%. הביקושים עדיין חזקים ולכן אנחנו לא יודעים את הכיוון האינפלציוני, כי השירותים עדיין עולים".

ד"ר סאמי שער מבנק לומברד אודייר: "כל עוד המצב בשוק העבודה טוב, יו"ר הפד רוצה להוריד את האינפלציה ולראות טרנד אינפלציוני יורד. השאלה המרכזית היא אם נתחיל לראות טרנד של ירידה או שנישאר ברמה של אינפלציה גבוהה"

שער גם מתייחס לאחת הסתירות – או כביכול סתירות – המרכזיות שהציף מדד אמון הצרכנים: "איך ייתכן", הוא אומר, "שמצד אחד אמון הצרכנים נמצא בשיא שלילי, אבל הביקושים והצריכה כל כך חזקים?". התשובה לכך היא שמצד אחד משקי הבית האמריקאיים עמוסים בכסף הודות לעליות ערך הנדל"ן, חיסכון של מענקי הקורונה שחילק הממשל בשנתיים האחרונות והמשכורות העולות; אבל מצד שני, עליית המחירים בהובלת מחירי הדלק דוחפת את האמריקאים לקנות עכשיו יותר לפני שהמחירים יטפסו עוד בשיעור לא ידוע.

לפי שער, למדיניות הפד יש שני תסריטים אפשריים: "או שהפד מצליח לעצור את האינפלציה והריבית תעצר על 3%, או שהוא לא מצליח ואז נראה את הריבית מגיעה ל-4%-4.5% ברבעון 1 של 2023".

האם הגענו לשיא האינפלציוני?

שער, וכמוהו גם המומחים בבנק UBS, מעריך שהגענו לפיק אינפלציוני וממנו נתחיל לראות ירידה, והוא מציין את פתיחתה המחודשת של סין כגורם שאמור לשחרר את הפקק בשרשאות האספקה שתורמות לעליית המחירים. אך ייתכן שהסיוע יגיע גם מכיוון נוסף: גורם בכיר העריך שהצלחתה של רוסיה להתגבר על הסנקציות המערביות (בעזרתן האדיבה של סין והודו) תסייע לירידה במחירי הסחורות כחיטה, ניקל ודשנים, שהתייקרותם תרמה לעליות המחירים. "יש סיכוי לא רע שנראה ירידה משמעותית במחירי הסחורות וגם עצירה של המלחמה באוקראינה בתמורה להקלות מסוימות על הכלכלה הרוסית", העריך.

"הרוסים בהחלט מצליחים להתגבר על הסנקציות", חיזק את הדברים יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו העוסקת בגידור והערכות סיכונים, "אנחנו גם רואים ירידה של מחירים בשינוע. ההשבתה בסין יצרה צוואר בקבוק שהחל להשתחרר ואז סין נתקעה שוב (בעקבות ההתפרצות המחודשת של הקורונה - א"ל). הנחת העבודה היא שעוד פעם יהיו מגבלות בסין וזה יהיה מאוד משמעותי", הוסיף.

מנכ"ל פריקו יוסי פריימן: "עליית המחירים עוד לא נגמרה, אנחנו הולכים לסביבה של לחצים אינפלציונים. החשש הוא שהשוק שברירי והפד לא רוצה להוריד אותו על הברכיים, הוא לא רוצה לעשות מהלך קיצוני מדי"

עם זאת, פריימן סבור שעוד לא הגענו לשיא אינפלציוני: "עליית המחירים עוד לא נגמרה והנתון הנוכחי למחיר הדלק הוא של 5 דולר לגלון, אז התהליך נמשך. אנחנו הולכים להיות בסביבה של לחצים אינפלציוניים. להערכתי, הפד לא יהסס להעלות ב-0.75%. החשש הגדול הוא שהשוק שברירי והפד לא רוצה להוריד אותו על הברכיים, הוא לא רוצה לעשות מהלך קיצוני מדי. מהלך כמו שתי העלאות ריבית של 0.75% במקום שלוש העלאות של 0.5% עלול להתגלות כחד מדי, וייתכן שהפד ישנה כיוון אם יראה שהנזק גדול מדי".

"כרגע האינפלציה נמצאת בצד של ההיצע, מה שישחק תפקיד גדול יותר עם התחדשות הקורונה. זה אומר שתהיה ירידה בביקושים וזה ימתן את האינפלציה. נראה עם הנשיא ביידן יגיע להסכם עם סעודיה, שיכולה להגביר את התפוקה ולתפתור את הבעיה של האמרת מחירי הנפט", סיכם פריימן.