בוול סטריט בטוחים שענקיות הטכנולוגיה נמצאות במהלכו של קאמבק. המשקיעים שהחליטו ב־2022 שמסיבת המניות המתמשכת של ההייטק נגמרה, שינו את דעתם השנה במהירות מדהימה וחזרו להכיר בחוסנן של החברות החזקות ביותר במגזר.

חשוב לציין שהכוס רק חצי מלאה, שכן התמונה בטווח הקצר לא השתנתה. חמש חברות הטכנולוגיה הצרכנית ומחשוב הענן הגדולות ביותר – אלפבית, אמזון, אפל, מטא ומיקרוסופט - יתקשו לדווח על איזושהי צמיחה משמעותית במהלך השנה הקרובה.

ובכל זאת, מחירי המניות מתאוששים כי יש תחושה שהתיקון של השנה שעברה הלך רחוק מדי, שלענקיות הטכנולוגיה יש די כוח פיננסי לשרוד את ההאטה הכלכלית יותר מרוב החברות, ושמגמת הצמיחה ארוכת הטווח שהניעה את ההתרחבות שלהן לא נקטעה.

מחירי המניות מתאוששים כי יש תחושה שהתיקון של השנה שעברה הלך רחוק מדי, שלענקיות הטכנולוגיה יש די כוח פיננסי לשרוד את ההאטה הכלכלית יותר מרוב החברות, ושמגמת הצמיחה ארוכת הטווח שהניעה את ההתרחבות שלהן לא נקטעה

היקף ההתאוששות של חמש הגדולות ראוי לציון, אחרי שנה שבמהלכה איבדו 37% משוויין. שווי השוק המשולב שלהן קפץ ב־25% מתחילת 2023, בתקופה שבה מדד S&P 500 עלה ב־7% בלבד. זה רווח לא רע של 1.5 טריליון דולר בשוק המניות, והתאוששות ניכרת אחרי מחיקת 3.6 טריליון דולר בשנה שעברה.

במאקרו, המצב עדיין קשה אך יציב יותר, מה שמחזק את תמונת ההתאוששות. אמנם בעונת ההכנסות הקרובה כולם יחפשו בחשש סימנים לירידה בביקוש ל־IT, אבל החששות בנוגע להחרפת ההאטה הכלכלית, דעכו.

התקוות האלה אינן מוגבלות לתאגידי הענק בלבד. גם במניות השבבים ניכרת התאוששות חזקה. עודפי המלאים מתחילים להישרף והמשקיעים מצפים למחצית שנייה חזקה יותר ב־2023. מכיוון שמגזר המוליכים למחצה עדיין מדשדש בתחתית ותשקיפי ההכנסות לא השתנו, אולי יהיה קשה לשמר את ההתאוששות שבמסגרתה מדד המוליכים למחצה של פילדלפיה כבר הספיק לזנק ב־43% לעומת השפל שאליו הגיע לפני חצי שנה.

מניות ביג טק ו-S&P 500 מתחילת 2023

בה בעת, הולכים ודועכים החששות בנוגע לעומק הנפילה של תעשיית הטכנולוגיה אחרי המגפה – חששות שנבעו מכך שסוגים מסוימים של הוצאות דיגיטליות כבר צנחו חזרה לרמות שלפני הקורונה. בהמשך 2023 נתחיל להשאיר מאחורינו את שנות הפריחה האלה, וההשוואות השנתיות יחלו להיראות מחמיאות יותר.

זה, בתורו, עשוי לתת לשוק את הביטחון שכמה ממגמות הצמיחה ארוכות הטווח החשובות ביותר נותרו על כנן. זה נכון בייחוד למחשוב ענן, תחום שהצמיחה שלו האטה מכיוון שהלקוחות מחפשים דרכים לקנות שירותים בחסכנות רבה יותר.

לטענת מנכ"ל מיקרוסופט סאטיה נאדלה זוהי תופעה זמנית, כי הלקוחות מנסים להבין איך לנהל טוב יותר את פרויקטי הענן שהם נכנסו אליהם בזמן המגפה. לדעתו, עד סוף השנה נסיים "לעכל" את הסבב האחרון של הוצאות הענן, ותחל צמיחה חזקה יותר.

החששות בנוגע לעומק הנפילה של תעשיית הטכנולוגיה אחרי מגיפת הקורונה הולכים ודועכים. בהמשך 2023 נתחיל להשאיר מאחורינו את שנות הפריחה של המגיפה, וההשוואות השנתיות יחלו להיראות מחמיאות יותר

הטירוף שמתחולל סביב הבינה המלאכותית הגנרטיבית נתן דחיפה נוספת לתחזיות הצמיחה של תחום הענן. לקוחות מעוניינים לעשות שימוש רב יותר בנתונים התאגידיים שלהם כדי לשייף מודלים לשוניים גדולים כמו GPT-4 של OpenAI ולהתאימם למטרותיהם העסקיות.

כל ההתרחשויות האלה מעוררות תקווה שתקופת צמיחה חדשה מחכה לענקיות הטכנולוגיה. אמנם הצמיחה של השנה הולכת ונבלמת, אבל המשקיעים כבר מביטים אל העתיד.

לפי האנליסטים של וול סטריט, הצמיחה בהכנסות של ענקיות הטכנולוגיה, שקפצה ל־28% ב־2021, תאט עד ל־4% השנה. אבל הם חוזים שהיא תתאושש ל־11% ב־2024 – חזרה לצמיחה הדו־ספרתית שאפיינה את ההתרחבות הארוכה והיציבה שקדמה לפריחה המואצת שהביאה הקורונה, ולנפילה שבאה מיד אחריה.

מארק צוקרברג עם משקפי VR של אוקולוס (צילום: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images)
מנכ"ל מטא מארק צוקרברג. שינוי הכיוון הטקטי הביא להכפלת שווי המניה|צילום: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images

כעת מתפתחות גם ציפיות בנוגע לרווחים. סבב הפיטורים המזורז שערכו תאגידי הטכנולוגיה בשנה שעברה נתפס בהתחלה כהודאה בכשל ניהולי. הקצב המסחרר של גיוס העובדים נמשך אז עד לתוך הרבעון השלישי, ונדמה היה שחברות מסוימות מגיבות הרבה יותר מדי מאוחר להאטה שהחלה עוד קודם.

כעת נתפסים אותם מהלכים לקיצוץ בהוצאות באור חיובי יותר. ראוי לציון שינוי הכיוון הטקטי שביצעה מטא בסוף השנה שעברה, ושכלל קיצוץ בהוצאות המופרזות שלה על המטאוורס והתמקדות ברווחים. המהלך הזה הביא לעלייה של יותר מפי שניים במחיר המניה שלה.

ההיסטוריה מלמדת שכאשר תגיע ההזדמנות הגדולה הבאה לצמיחה, ענקיות הטכנולוגיה ינטשו בן רגע את משמעת ההוצאות שלהן. אבל לעת עתה, תחזית ההכנסות הטובה שלהן היא סיבה לאופטימיות באקלים הלא ודאי הנוכחי.

תרגום: תומר בן אהרון

© The Financial Times Limited 2023. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in anyway. tech12 is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation