2022 תעשה לפחות היסטוריה אחת בשוק המניות האמריקאי: לפי חטיבת ניתוח השווקים של הדאו ג'ונס, בפעם הראשונה אי פעם מדד הנאסד"ק יסיים את כל ארבעת הרבעונים של השנה הקלנדרית באדום. במצטבר מדד הטכנולוגיה ירד עד כה בכ-33%. הביטוי הכי טוב לכך הוא שסך כל שווי שוק המניות שנמחק עד כה עומד על 12 טריליון דולר. על רבע מזה אחראיות מניות ה-FAANG שמחקו קצת יותר מ-3 טריליון דולר בשווי השוק.
אם זה לא מספיק, גם ביום חמישי וגם ביום שישי מדד ה-S&P500, המדד החשוב בארה"ב (ובעולם) והעוקב אחרי מניותיהן של 500 החברות הציבוריות הגדולות בארה"ב, נכנס במסחר התוך יומי לטריטוריה דובית – כלומר מינוס 20% מהשיא. פעמיים זה קרה, אבל כמחסום בלתי נראה, בסוף בשני הימים האחרונים של המסחר בשבוע נגמרו בירוק וה-S&P רק במינוס 19.3% משיאו. מה זה אומר? שהשוק ימשיך לתמחר מיתון בשנה הבאה.
מסקר של 18 בנקי ההשקעות הגדולים בוול סטריט, הקונצנזוס צופה שהמדד יסיים את 2023 על 4,031 נקודות, שמהווים עלייה של 4.8% על הסגירה של שישי. ייתכן שזה אופטימי מדי. נשאר עוד שבוע אחד עד לסוף השנה, בו עדיין הדברים יכולים להשתנות לטובה אם סנטה יגיע לראלי אתנחתה שיסגור את 2022 המסתיימת עלינו לרעה בצורה מעט חיובית יותר. גם אם כן, זה בעיקר קוסמטיקה ולא ישנה את הטעם הרע שנותר למשקיעים, כששוק הטכנולוגיה והמניות נשחט כמעט כולו.
כרגיל לתקופתנו המלאה בחוסר ודאות, השבוע שעבר היה די הפכפך. אחרי שהפילה את השוק ברבעון הקודם, ענקית הביגוד נייק דיווחה בשלישי בלילה על תוצאותיה הכספיות, שבהן היכתה את תחזיות השוק והכניסה 13.3 מיליארד לעומת צפי הקונצנזוס להכנסות של למעלה מ-12.5 מיליארד. ברביעי כל השוק עלה מעלה בחדות, ממש כמו לוגו הווי הידוע. יום אחר כך באה מיקרון ולא רק שמחקה את כל העליות, היא רק הורידה את סקטור הטכנולוגיה. הנאסד"ק מחק כמעט 3% בשיאו ביום חמישי ונסגר בירידה של 2.2% – שלאחר עלייה מינורית בשישי סיים את השבוע בירידה מצטברת של 2%.
אחרי שהפילה את השוק ברבעון הקודם, ענקית הביגוד נייק דיווחה בשלישי בלילה על תוצאותיה הכספיות, שבהן היכתה את תחזיות השוק והכניסה 13.3 מיליארד לעומת צפי הקונצנזוס להכנסות של למעלה מ-12.5 מיליארד. ברביעי כל השוק עלה מעלה בחדות, ממש כמו לוגו הווי הידוע
ומה קרה עם מיקרון? היא פספסה גם בשורה העליונה וגם בתחתונה, הציגה ירידה של 47% בהכנסות ביחס לרבעון המקביל ואמרה שבשל הביקושים המתדרדרים בשוקי ה-PC והסמארטפון וסטגנציה בתחום הענן, היא צופה הפסד של 62 סנט ברבעון הקרוב, למעלה מפי 2 מצפי השוק. הנהלת מיקרון גם צופה שההאטה בביקושים תימשך לפחות עד מחצית 2023. זה הספיק כדי להוריד את כל מניות השבבים וסקטור הטכנולוגיה בכללותו.
"גל חדש של חברות טכנולוגיה"
בינתיים, מרבית שוק הטכנולוגיה נמנע מלהעניק תחזית ל-2023 וזה מכניס את כל השוק לכוננות ספיגה בשל הצפי כי עדכון התחזיות כלפי מטה יוביל לדימום נוסף בשטח לאחר שהתחזיות ייחתכו. אבל יש גם חדשות טובות, בתחזית לקראת 2023, בנק ההשקעות המוערך Cowen צופה "גל חדש של חברות טכנולוגיה, שיצמחו בחלקן מעלייה בחשש הביטחוני לנוכח הנוף הגאופוליטי המשתנה; הדחיפות העולה לפיתוח אנרגיה ירוקה; מעבר של דמוגרפיות לאימוץ אינטראקציות וירטואליות וייצוגים דיגיטליים; והתמקדות מוגברת ביכולת לייצר חוויה אישית תוך שמירה על פרטיות המשתמשים. דוגמאות כוללות את הפוטנציאל של מחשוב קוואנטי, תחום השבבים, מטאוורס מתפתח ופלטפורמות חדשות בתחום הדאטה של הצרכנות ו-ווב 3.0".
בתחום המחשוב הקוואנטי, ב-Cowen מעריכים כי התחום יצמח בממוצע שנתי מצטבר (CAGR) של 50% ויגיע להיקף של 2.5 מיליארד דולר עד 2025, ול-19 מיליארד דולר עד 2030. "הצפי הזה מבוסס על המשך בנייה של תשתית חומרה, היכולת לספק מוצרי תוכנה לאנטרפרייז ואימוץ משמעותי של מחשוב קוואנטי כשירות (QCaaS)", כתבו האנליסטים של בית ההשקעות.
בתחום השבבים, הרכב החשמלי צפוי להיות קטליזטור משמעותי לסקטור, לאור הצפי לשילוש המכירות של רכבים חשמליים בארה"ב לבדה. אמנם ב-Cowen סוברים שהמטאוורס יבשיל למלוא הפוטנציאל שלו רק בעוד עשור, הם מעריכים שתהיה תקופה של צמיחה בסקטור. "האנגייג'מנט בפלטפורמות כמו של רובלוקס הראו עלייה בלתי ניתנת להכחשה בשלוש השנים האחרונות. בתקופה המדוברת, ממוצע המשתמשים היומי (DAU) עלה ב-242% ל-60 מיליון משתמשים, שעות האנגייג'מנט עלו גלובלית ב-300%, וכ-75% מכל הטראפיק מגיע מחוץ לארה"ב", כתבו ב-Cowen.
אחת הסיבות המרכזיות שבגינן למטאוורס ייקח זמן, היא בשל העובדה שהחברות הגדולות רוצות לשלוט בטכנולוגיה, כל אחת בדרכה. הדבר שמייצר חסמים בשל העובדה שיש ריבוי טכנולוגיות אך לא בהכרח תהיה ביניהן התאמה, וכדי לעבור ממטאוורס למטאוורס משתמשי הקצה יצטרכו כמה סטים של ציוד. כדוגמה לכך, ב-Cowen אומרים כי מוקדם יותר השנה, מטא ומיקרוסופט הקימו ביחד את פורום הסטנדרטים למטאוורס. טוב ויפה, רק שאפל, גוגל ורובלוקס, שצפויות גם לקחת חלק משמעותי בשוק העתידי, לא נמצאות שם. אז מטא רוצה לקדם את אוקולוס, אפל בעתיד תרצה לקדם את משקפי המציאות הרבודה שלה – האם שתי הטכנולוגיות יעבדו היטב זו עם זו? ספק גדול.