מרץ 2020. אפשר לסמן את החודש כהיסטורי, במונחים גלובליים, מקומיים, בריאותיים, כלכליים, וגם – במונחי תפיסת הקריירה של רבים מאיתנו. מגפת הקורונה הייתה לסוכנת השינוי הגדולה בעולם העבודה: עד אז, המילה 'היברידי' הייתה מקושרת בעיקר למכוניות ולא להסדרי עבודה; ופגישת עבודה בזום נחשבה לאירוע נדיר יחסית. פילוסופיית הקיום המקצועי שלנו– כיצד אני מגדיר את עצמי דרך מקום העבודה, ומה, בעצם, אני מחפש – עברה שינוי דרסטי במהלך תקופות הסגר הכפוי: לאנשים היה פנאי לשבת ולחשוב: מה מניע אותם? מה חשוב עבורם? המציאות הסוריאליסטית הכתיבה לאנושות שגרה חדשה, והיא אילצה את כולנו להתמודד עם שאלות אקזיסטנציאליסטיות – אישיות ומקצועיות כאחד.

נהנים מהתכנים של המומחים של Deloitte? רוצים להשפיע על התכנים הבאים? לחצו כאן

 

עולם התעסוקה של 2022 השתנה לחלוטין מהעולם שלפני הקורונה. עבודה מהבית, גל ההתפטרויות הגדול, איזון בין בית לעבודה הם רק חלק מהשינויים בתעשיות השונות. האם האינפלציה וההתרסקות של חברות הטכנולוגיה משפיעות גם בשטח?

סקר התעסוקה הגדול של Deloitte יוצא לדרך. למענה על הסקר, לחצו כאן

אחרי 3 סבבי סגרים שאילצו את כולנו לשבת בבית ואשר חוללו שינויים משמעותיים בהרגלי העבודה של כולנו, התחלנו לחוש בשינוי שהולך ומבעבע מתחת לפני השטח: ביחסים שבין עובדים ומעסיקים ובהתייחסות של עובדים לקריירה שלהם ולעולם העבודה בכלל; התחלנו לשמוע על יותר ויותר עובדים שהתפטרו, ועל רבים שסירבו – עם שוך הקורונה והאפשרות המחודשת לחזור לעבודה כמו קודם  – לחזור למשרדים. החלטנו להקשיב לתחושות הבטן שלנו, ולנסות להבין האם הן נתמכות בנתונים, והאם ניתן לגבות אותן מחקרית. ביוני 2021 יצאנו לסקר התעסוקה הראשון שלנו.  

נועה בן אריה (צילום: צילום: הגר ארליכמן)
נועה בן אריה, מובילת תחום ההון האנושי ב־Deloitte|צילום: צילום: הגר ארליכמן

הממצאים היו דרמטיים: 76% מהנסקרים השיבו כי במהלך תקופת הקורונה הם שינו את עמדותיהם ביחס לרכיב העבודה והקריירה בחייהם;  74% (שלושה מכל ארבעה) ענו כי הם שוקלים להחליף את מקום עבודתם במהלך השנה הקרובה. רבים מהם מנו את החיפוש אחרי אתגר מקצועי או את תחושת משמעות כפקטור המרכזי במערך קבלת ההחלטות שלהם. לאחר שהשווינו את הנתונים שקיבלנו עם מחקרים דומים שנעשו בעולם, הבנו שאכן מדובר כאן במגמה רחבה וגלובלית. בארה"ב הגדילו לתת בה סימנים וקראו לתופעה "The great resignation" – אותו סחף של עובדים שמאסו במציאות המקצועית הקיימת שלהם ובחרו להתפטר.

במהלך השנה שחלפה מאז חזינו בגלי ההדף שיצרה המהפכה, והם הורגשו בכל פינה: גופי הגיוס השתנו ללא היכר - ארגונים משקיעים בהם משאבים רבים, משרות הגיוס הפכו נחשקות, כאשר השכר הממוצע עבורן גדל בהתאם. ככלל, נדמה כי תפקידי הגיוס הפכו לפונקציה קריטית להצלחתם העסקית של ארגונים. במקביל, תחום מיתוג המעסיק (Employers Branding) הפך מהר מאד לדבר הכי "חם" בשוק התעסוקה, ולא בכדי: חברות חששו להישאר מאחור בקרב על הטאלנטים. מסעות פרסום עתירי תקציב ושלטי חוצות צצו בכל פינה, וכתבות שעסקו בעליות השכר הדרמטיות והמחסור בעובדים (שאינם מעוניינים לשוב למקומות העבודה) בענפים ומגזרים רבים גדשו את העיתונים.

קפיצה לנקודת הזמן הנוכחית: יוני 22'. בימים אלה, נדמה שאנו חווים רגיעה פתאומית ודרמטית לא פחות בגיוסי עובדים. לא מעט חברות הקפיאו גיוסים ואפילו תחזיות על סבבי פיטורים כבר נשמעות מכל עבר, בעוד חברות טכנולוגיה וטק נערכות לתקופה מאתגרת. גם כאן, חשבנו שזה הזמן לבדיקת דופק נוספת בכדי לנסות ולעמוד על טיב השינוי: האם אלו שבחרו בשינוי מקצועי במהלך השנה החולפת שלמים עם החלטתם? או שבדיעבד הם חשים (שאולי) הם קצת מיהרו מדי? האם סדרי העדיפויות שלנו השתנו? כיצד האקלים הנוכחי משפיע על תפיסת התעסוקה של עובדים?  ומה, בעצם, חשוב לנו במקום העבודה שלנו?  

סקר התעסוקה של Deloitte Israel לשנת 2022 יוצא לדרך, ואנחנו מזמינים אתכם ליטול בו חלק. מדובר בסקר חשוב ואקטואלי, שינסה לתרגם לנו את מה שמתרחש כאן ועכשיו. נשמח אם תשתפו אותנו במחשבותיכם ותחושותיכם כלפי התהפוכות והתמורות המתחוללות כיום בעולם העבודה; אפשר ושתוצאות הסקר יסייעו לכם להבין כמה שאלות מרכזיות ומהותיות עבורכם (ועבור כולנו): עד כמה אחרים חולקים את התחושות שלכם? היכן אתם עומדים בהשוואה לאחרים בהחלטות שקיבלתם במהלך השנה האחרונה? האם כולנו באותה סירה ולאן בכלל היא שטה?  אנחנו צריכים אתכם כדי להבין, ביחד, מה אנחנו רוצים להיות כשנהיה גדולים. אתם הפרזנטורים.

למענה על הסקר, לחצו כאן