תפקיד נוכחי: מייסד-משותף ומנכ"ל-משותף ב-AI21 Labs
תפקידים קודמים: מייסד שותף ב-tawkon וב-Crowdx
שנת לידה: 1985
אורי גושן נמצא בעמדת הובלה בחברת ה-AI הישראלית הכי משמעותית כיום בתחומי עיבוד שפה טבעית - התחום החדש והרותח של השנה האחרונה.
גושן התחיל את המסלול בשירות ביחידה 8200 במודיעין ונמנה עם המועדון היוקרתי והמצומצם של מייסדים ומנכ"לי הייטק שאין להם תואר אקדמי פורמלי, כסטיב ג'ובס ומארק צוקרברג. ב-2007 הצטרף לחברת fring, מחברות שיחות האינטרנט (VoIP) הכי מעניינות שצצו בישראל. ב-2009 היה בין מייסדי טוקאון (tawkon), שפיתחה אפליקציה למדידת הקרינה מהטלפון הנייד, והתפרסמה כשסטיב ג'ובס הודיע שאינו מאשר את העלאתה לאפסטור. ב-2012 החברה מיצבה את עצמה מחדש כקראודאקס (Crowdx), עם מוצר שנועד לסייע לחברות תקשורת סלולרית לשפר את הכיסוי הסלולרי שלהן. ב-2016 נמכרה החברה לסלווייז (cellwise) הישראלית, וגושן המשיך בתפקידו עד 2017.
בשלב הזה, כשגושן חיפש את המשך הדרך, הוא נפגש עם פרופ' יואב שוהם, שחזר לישראל אחרי שנים רבות בפרינסטון וארבעה אקזיטים. בפגישות האלה נולד הרעיון ל-AI מבוסס עיבוד שפה טבעית, שישפר את הקריאה והכתיבה של בני האדם. זה היה בימים שמודלי שפה כמו GPT היו מוכרים בעיקר באקדמיה, וההחלטה לאמן מודל שפה עצמאי (Jurassic) היתה הכל חוץ מטריוויאלית, אבל השניים לא התקשו להלהיב את פרופ' אמנון שעשוע, מייסד ומנכ"ל מובילאיי, להצטרף כיו"ר וכמשקיע לחברה. עם שוהם ושעשוע שהופקדו על הטכנולוגיה, החלק של גושן, כמנכ"ל משותף של החברה, הוא בהנעת החברה אל השוק, אל הלקוחות.
שוק ה-NLP התעורר לחיים בשנים שלאחר מכן, אבל בשנה האחרונה הוא ממש התפוצץ, עם אפליקציות כמו Dall-E ו-ChatGPT של OpenAI שהעיפו לכולם את המוח. נראה שהאירועים האלו תפסו את AI21 קצת לא מוכנה. התוכנית המקורית של החברה היתה להתקדם בצעדים מדודים, אך כעת הציפיות ממנה מרקיעות שחקים. האתגר שעומד בפני גושן אינו פשוט, אבל אם החברה תדע לנצל את היתרון של מודל השפה העצמאי שלה, וגם לעשות זאת באופן אמין ומדויק, יש מצב שהיא תשפיע משמעותית על שוק עולמי שנמצא בזינוק.