תפקיד: מנכ”ל ומייסד-שותף Quantum Machines
תפקידים קודמים: מייסד ומנהל תוכנית יזמות הסטודנטים של מכון ויצמן
שנת לידה: 1987
ד"ר איתמר סיוון מוביל את חברת טכנולוגיית הקוונטום הגדולה והמשפיעה בישראל. היא כזו לא רק בגלל הגיוס הגדול ביותר בתעשייה (100 מיליון דולר), 140 העובדים שלה או 280 מרכזי המחשוב קוונטי בעולם שמשתמשים בטכנולוגיה של החברה - אלא הודות למרכז המחשוב הקוונטי הישראלי שהיא מקימה בעקבות זכייתה במכרז רשות החדשנות.
איתמר סיוון נולד בתל אביב ב-1987. הוא רכש תארים ראשון ושני בפיזיקה ב-Ecole Normale Supérieure בפאריס. ב-2011 המשיך לדוקטורט באלקטרוניקה קוונטית ומיקרופבריקציה במכון ויצמן, במעבדה של פרופ' מוטי הייבלום, ובהמשך הקים וניהל את תוכנית יזמות הסטודנטים של המכון. לאורך השנים פרסם סיוון מאמרים בכתבי עת מדעיים כ-Nature ו-Science וב-2015 זכה בפרס ג'ון קנדי למצוינות אקדמית. ב-2018 הקים סיוון עם חבריו ללימודים במכון ויצמן ד”ר יונתן כהן וד”ר נסים אופק את חברת קוונטום מאשינס (Quantum Machines), שהוא משמש כמנכ"לה.
סוד ההצלחה של קוונטום מאשינס (QM) ויכולתה לעשות עסקים כשחברות אחרות בתחום עדיין מדשדשות נעוצה בבחירה לפתח טכנולוגיית בקרה למחשבים קוונטיים ולא מחשב קוונטי מלא. החברה מפתחת חומרה ומערכת הפעלה שמאפשרת להפעיל את המעבדים הקוונטיים ולשלב בינם לבין מעבדים קלאסיים. כך נמנעה QM מהתמודדות בזירה המאתגרת מאוד של פיתוח מחשבים קוונטיים, ובו בזמן פיתחה טכנולוגיה שכבר עתה רלוונטית לכל מי שפועל בתחום: מוסדות מחקר, גופי ממשלה, חברות וסטארט אפים.
2022 היתה אינטנסיבית עבור סיוון. ביולי זכתה החברה במכרז רשות החדשנות להקמת מרכז המחשוב הקוונטי הישראלי, לאחר תחרות עזה מול חברות מקומיות אחרות. המרכז ישלב טכנולוגיות של מספר חברות קוונטום מהעולם ויציע שירותי הרצת יישומים על מחשב קוונטי מלא (full stack) בעוצמה של 50 קיוביטים, אולי יותר.
בשנה זו גם רכשה QM את חברת קיודביל (QDevil) הדנית, מפתחת רכיבים אלקטרוניים למחשבים קוונטיים, הכריזה על שיתוף פעולה עם טויוטה, הצטרפה לפרויקט EuRyQa האירופאי וממש לאחרונה חשפה ענקית השבבים NVIDIA מערכת חדשה שפיתחה בשיתוף פעולה עם QM, שתופעל לראשונה במרכז המחשוב הקוונטי החדש. בקיצור, שפע של יוזמות שהופכות את החברה ואת סיוון לגורמים מהמשפיעים בתחום.