ד"ר דורית דיל נחליאלי היא ד"ר לרוקחות, מקצוע שפחות נתקלים בו בדרך כלל. אחד מתחומי ההתמחות ברוקחות היא ניתוח מעמיק של מצבם של חולים מורכבים ובחינה של הטיפול התרופתי המיטבי עבורם. "אני ראיתי את האימפקט המטורף של זה", אומר אבישי בן-טובים, היום השותף שלה ב-MDI Health, "היה חולה פרקינסון שהגיע על כסא גלגלים ואחרי כמה חודשים מצבו השתפר בגלל שינוי התרופות שהוצע לו, והוא חזר ללכת. היו עוד מאות אירועים רפואיים כאלה, ואז הצעתי לה למחשב את מה שהיא עושה ידנית. בהתחלה היא אמרה שזה בלתי אפשרי והיום היא תגיד שזה בלתי אפשרי לעשות את זה בלי המערכת".
MDI Health פיתחה פלטפורמה המבוססת על בינה מלאכותית, שמעבירה את הכלים של מומחים ברוקחות למערכת בינה מלאכותית. הפלטפורמה מאפשרת לא רק להתאים ולתקן טיפול תרופתי לכל חולה, אלא גם לעבור על מאגר כל החולים של מוסד רפואי ולהתריע על כל המקרים בהם נדרשת התערבות. "כל המוסדות הרפואיים מכירים בבעיה הזו, זו אחת הבעיות הכי גדולות בעולמות הרפואה שהכי פחות מדברים עליה", אומר בן טובים, "אנחנו יודעים לעשות אגרגציה של כל הספרות הרפואית הרלוונטית, לנתח את כל הקשרים וגם לעשות את זה במסות: להסתכל על אוכלוסייה שלמה ולזהות את הפצצות המתקתקות".
ניתוח של אלפי גורמים ומשתנים
החברה הוקמה ב-2019 על ידי בן טובים, המשמש כמנכ"ל, דיל נחליאלי, המשמשת כמנהלת מדעית ויובל כלב, המשמש כמנהל הטכנולוגיות. היום מדווחת החברה על גיוס הון בסבב A בהיקף 20 מיליון דולר, בהובלת אינטל קפיטל ובהשתתפות של מאבריק ונצ'רס ישראל ושל המשקיעים הקיימים - Hanaco Ventures, שהובילה את סבב הסיד בחברה; Welltech Ventures, Arc Impact, Basad Ventures, Fresh.Fund, Jumpspeed Ventures וכן ריצ'רד מונטוויל, סגן נשיא בכיר לשעבר ב-Optum. סך כל הגיוסים של החברה מגיע ל-26 מיליון דולר.
בן טובים אומר כי קיימות מערכות להתרעה על טיפול תרופתי שגוי, אבל הן מזהירות רק על צמדי בעיות: אי התאמה בין תרופה למצב רפואי, או לגיל, או לתרופה אחרת, והן גם "מפציצות במידע" את הרופא עם הרבה מאוד התרעות שווא. לדבריו הפלטפורמה שפיתחה החברה מנתחת אלפי גורמים ומשתנים כדי לזהות סיכונים הקשורים לתרופות ומספקת המלצות שנועדו לצמצם סיכונים כאלה.
אבישי בן טובים: "הרופאים עושים את הכי טוב שהם יכולים אבל זה מאוד מורכב עד בלתי אפשרי בפגישה של 10 דקות עם מטופל גם לאסוף את כל המידע וגם לנתח אותו. אנחנו לוקחים תהליך של שעות והופכים אותו לדקות"
"מדובר בעיקר בחולים מורכבים שלוקחים תרופות באופן קבוע, וזה גורם המוות מספר 4 בארה"ב", אומר בן טובים, "הרופאים עושים את הכי טוב שהם יכולים אבל מעצם היותם אנושיים, זה מאוד מורכב עד בלתי אפשרי בפגישה של 10 דקות עם מטופל גם לאסוף את כל המידע וגם לנתח אותו ברמה פרמקולוגית עמוקה. אנחנו לוקחים תהליך של שעות והופכים אותו לדקות, עם מערכת שאינה קופסה שחורה אלא מראה את המקורות. זה כמו ההבדל בין לחפש בגוגל באוקיאנוס של מידע לעומת שאלה ל-ChatGPT, שנותן לך את תוצאה סופית. אנחנו יותר קרובים לזה".
עובדים כבר עם קופ"ח בישראל
לדברי בן טובים החברה כבר מפעילה את המערכת מול אחת מחברות הביטוח הרפואי בארה"ב, בפרוייקט שמסתכל על אוכלוסיית המבוטחים השלמה ומאתר את המקרים בהם שינוי הטיפול התרופתי יכול לתת תוצאות חיוביות. "אנחנו לא אומרים רק מי המטופלים אלא גם מה מומלץ לעשות: להפסיק שימוש בתרופה, להוריד מינון, להחליף תרופה, לתת תרופה למטופל שלא מקבל טיפול נדרש או לנטר חולה מחשש לפיתוח תסמינים", הוא אומר. לדבריו מדובר בלקוח משלם.
בפרוייקט נוסף החברה פועלת עם אחת מקופות החולים הגדולות בישראל במערכת תומכת החלטה לצוות הרוקחים הקליניים. "בישראל יש כמה עשרות בודדות של רוקחים קליניים, שמכסים כמה מאות תיקים בחודש. הערכה שלי שיש מאות אלפים של מטופלים שצריכים לעבור את הסקירה הזו" הוא אומר. לדבריו הצעד הנדרש הוא שקופות החולים יציעו ללקוחות שלהן אפשרות לקבל סקירה תרופתית כמו שהן מציעות אפשרות לקבל חוות דעת שנייה מרופא. "רוקח קליני בכיר, שיעבור לך על התיק ברמה שהמערכת שלנו יודעת לעשות, יכול לעלות בין 1,000 ל-2,000 שקל. עם המערכת שלנו אפשר לעשות את התהליך הזה בשבריר מהסכום".
מה המשמעות מבחינתכם בכניסה של אינטל קפיטל להשקעה בחברה?
"זו אסמכתה לחדשנות הטכנולוגיה. אנחנו חברת AI שעושה משהו מאוד מהפכני ונוגע בבעיה מאוד משמעותית. לאינטל יש לקוחות בתחומים רלוונטיים עבורנו וגם יש לה טכנולוגיות שרלוונטיות לצמיחה שלנו. והיא גם קרן אגנוסטית, קרן פיננסית לכל דבר ועניין".
מתוגברת בסכומי הגיוס, החברה מתכננת השנה חדירה משמעותית לשוק האמריקאי והרחבת יכולות המוצר כך שייתן תשובה לכל שלבי הטיפול בחולה, מהרופאים, דרך האחיות ועד לרוקחים. "אנחנו רוצים להגיע למקומות שהיום לא נמצאים בהם ולהיות הפלטפורמה העיקרית שמנהלת את טיפול תרופתי".