רוצים שנאמ;לק לכם את חדשות ההייטק ישירות למייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>>
מהלך יוצא דופן של חברת הסייבר הישראלית אורקה סקיוריטי: החברה תובעת את החברה הישראלית המתחרה וויז (Wiz) בטענה להפרת פטנטים. בתביעה שהוגשה לבית המשפט במדינת דלאוור בארה"ב אורקה דורשת איסור על מכירת מוצרים המפרים את הפטנטים של אורקה. כמו כן היא תובעת פיצוי כספי על הרווחים שנוצרו בשל השימוש בפטנטים.
מ-Wiz נמסר: "הופתענו לגלות על טענותיה חסרות הבסיס של אורקה דרך התקשורת. במקום להתמודד עם התחרות ולזכות באמון הלקוחות, נראה כי החברה נוקטת בצעד נואש של תביעה". מאורקה נמסר כי החברה "לא מתייחסת דרך התקשורת לתביעה שהוגשה".
התביעה מגיעה אחרי ארבע שנים של יריבות מרה ומאבקים על טכנולוגיה, תדמית וגם לקוחות. שתי החברות הוקמו ב-2019 ושתיהן מציעות טכנולוגיות אבטחת ענן דומות זו לזו.
לפי התביעה, מייסדי אורקה שהוקמה ראשונה, יוצאי חברת צ'ק פוינט, שיתפו פעולה והתייעצו בתחילה עם מייסדי וויז כשזו טרם הוקמה והמייסדים היו עדיין עובדי מיקרוסופט.
לקראת סוף השנה הוקמה וויז, ולטענת אורקה וויז עסקה מתחילת הדרך בהעתקת הטכנולוגיה, החומרים השיווקיים ואפילו שכרה את אותו עורך דין לרישום פטנטים שאורקה שכרה קודם לכן.
לפי התביעה, מייסדי אורקה שהוקמה ראשונה התייעצו בתחילה עם מייסדי וויז כשזו טרם הוקמה ומייסדיה עדיין עבדו במיקרוסופט. לקראת סוף השנה הוקמה וויז, שלטענת אורקה עסקה מתחילת הדרך בהעתקת הטכנולוגיה והחומרים השיווקיים של אורקה
לטענת אורקה היא פיתחה את טכנולוגיית SideScanning לאבטחת נכסי הארגון בענן בגישה חדשה שלא הייתה קיימת בשוק. החברה מציינת כי עוד בשנת 2019 היא החלה להגן על הטכנולוגיה שפיתחה על ידי רישום פטנטים, זאת כשחברת וויז טרם הוקמה. העיתוי הנוכחי מוסבר בכך שבשבועות האחרונים אורקה קיבלה אישור סופי על רישום הפטנטים וכעת היא מגישה תביעה בגין הפרת פטנטים נגד וויז.
וויז VS אורקה: התחרות על עולם אבטחת הענן >>>
בכתב התביעה טוענת אורקה כי וויז בנו את העסק שלהם "על בסיס הפרה מכוונת של הקניין הרוחני של Orca".
לדברי התובעת לאורך השנים וויז עסקה בהעתקת הטכנולוגיה של אורקה ולא בחדשנות. התנהגות זו כללה העתקת טכנולוגיה, חומרים שיווקיים, שכירת אותם עורכי דין שעבדו על רישום הפטנט של אורקה ועוד.
החברה מבקשת מבית המשפט להורות לוויז לחדול להציע כל מוצר או שירות המפרים את הקניין הרוחני של אורקה. בנוסף היא קובעת שתדרוש פיצוי כספי על הרווחים שנוצרו בשל השימוש בפטנטים, כפי שבית המשפט יקבע אותם.
התביעה עלולה לפגוע בהתנהלותה העסקית של וויז הנתבעת: בשל התביעה המשפטית המתבררת כנגדה על זכויות הפטנט, ובשל אי הבהירות לגבי יכולתה להגן על הפטנט, עלולים לקוחות לנקוט בצעדי זהירות ולהימנע מלקשור את עצמם אליה
לא ברור אם התחרות בין שתי החברות פגעה בהכנסותיהן. למעשה יש הטוענים כי היא הגדילה את השוק ואת מספר הלקוחות. מה שנראה בשלב זה הוא שהתביעה עלולה לפגוע בהתנהלותה העסקית של וויז הנתבעת: בשל התביעה המשפטית המתבררת כנגדה על זכויות הפטנט, ובשל אי הבהירות לגבי יכולתה להגן על הפטנט, עלולים לקוחות לנקוט בצעדי זהירות ולהימנע מלקשור את עצמם אליה.
את אורקה מייצג, בין השאר, דאג לומיש ממשרד Latham & Watkins, משרד עורכי הדין השני בגודלו בעולם, שייצג בעבר את Meta, Comcast, Microsoft, Google וחברות ענק אחרות.
אורקה הוקמה ב-2019 על ידי אבי שוע ושבעה עובדי צ'ק פוינט נוספים, וביוני 2019 יצאה מתחת לרדאר והציגה את המוצר שלה. וויז הוקמה בתחילת 2020 על ידי אסף רפפורט שהיה מנכ"ל מרכז המו"פ של מיקרוספט בישראל אחרי שמכר לחברה את חברת אדאלום שהקים.
וויז גייסה 21 מיליון דולר עוד לפני שהיה לה רעיון מגובש אבל הרעיון נולד במהירות והביא בעקבותיו לגיוס של 100 מיליון דולר שהסעיר את השוק. הטכנולוגיה הזו בדיוק היא מושא המאבק המשפטי כעת.
"שתי החברות מצוינות, אבל אין שוני מאוד גדול במוצר", אומר משקיע סייבר ותיק. "גם ככה זה תחום שחברות עוקבות בו אחת אחרי השנייה, וברגע שאתה מגלה שהיריב פתח ממך פער אתה סוגר אותו בגרסה הבאה"
"שתי החברות מצוינות, אבל אין שוני מאוד גדול במוצר", אמר ל-tech12 משקיע סייבר ותיק בכתבה שפורסמה באפריל 2022. "גם ככה זה תחום שחברות עוקבות בו אחת אחרי השנייה, וברגע שאתה מגלה שהיריב פתח ממך פער אתה סוגר אותו בגרסה הבאה".
לדבריו בהיעדר יתרון מוחשי למוצר עצמו, לעתים קרובות מה שמקדם חברה הוא יכולות הביצוע העסקיות שלה. כאן הוא מצא יתרון בצוות המוכר של אדאלום-מיקרוסופט-Wiz: מייסדים שניהלו קשרים עם בכירי עולם האבטחה במהלך הקריירה שלהם. עם זה, הזינוק במכירות נמכר אצל שתי החברות והן ביצעו שורה של גיוסי הון בהיקף מאות מיליוני דולרים.