חברת התוכנה הקוונטית קלאסיק (Classiq) מודיעה היום על הרחבת גיוס ההון בסבב B עליו הודיעה בפברואר ל-36 מיליון דולר. למשקיעות בחברה הצטרפו הבנקים HSBC ו-Neva SGR וכן קבוצת הטכנולוגיה היפנית NTT, אשר השקיעו ביחד 3 מיליון דולר. סך ההון שגייסה קלאסיק עד כה מגיע כעת ל-51 מיליון דולר.
קלאסיק מפתחת מערכת הפעלה למחשבים קוונטיים, שיכולה להתאים לכל סוג של מחשב קוונטי שעתיד להיכנס לשוק בשנים הקרובות. מעמדה הבלתי תלוי בחומרה של החברה הופך אותה לאטרקטיבית עבור משקיעים אסטרטגיים שמתעניינים בפיתוח יכולות קוונטיות עבור עצמם, או שמתכוונים לפעול כספקים בשוק המחשוב הקוונטי, לכשיהפוך מסחרי.
"הרבה חברות פורצ'ן 100 או 200 נכנסות לתחום המחשוב הקוונטי, כי הן מבינות שבשנים הקרובות זה יוכל לאפשר להן לעשות דברים מדהימים", אומר ניר מינרבי, מנכ"ל החברה ומייסד משותף. "הצוותים שלהם מנסים לבנות מכונות קוונטית בתוך הארגון והם ישתמשו בפלטפורמה שלנו כדי לקבל את התוצאות הכי טובות בעולם כיום. הם רוצים שמומחי פיננסים יוכלו להשתמש במחשוב קוונטי ולא רק פרופסורים לקוונטים. עם NTT זה אפילו יותר מעניין, יש שם שיתוף פעולה אסטרטגי בערוצים שונים, כולל פיתוח טכנולוגי משותף ואולי הליכה משותפת ללקוחות".
בנקים גדולים, אקדמיה וחלל
פיתוח הטכנולוגיות הקוונטיות צובר תאוצה בשנה האחרונה, והתחזית היא להופעת מחשבים בעלי יכולת מלאה בתוך כשלוש שנים. למחשבים קוונטיים תהיה עוצמה שעולה בסדרי גודל על מחשבי העל החזקים ביותר כיום, והם יאפשרו פיתוח יכולות פיננסיות חדשות, חומרים ותרופות חדשות וגם פיצוח צופני האבטחה החזקים ביותר שקיימים ביום, מה שמדאיג את גופי הביטחון בעולם. הפלטפורמה של קלאסיק מאפשרת כבר היום לתרגל יכולות בפיתוח תוכנות קוונטיות ולהיערך לקראת כניסת המחשבים המסחריים או המבצעיים.
ניר מינרבי, מנכ"ל ומייסד: "אני מנחש שלא היה פשוט לצאת היום בסבב גיוס חדש. לא הרגשנו דחיפה להוריד וולואציה, כרגע המומנטום בכל שוק הקוונטום הוא טוב. אבל האווירה הכללית תשפיע על כולם"
מינרבי אומר כי הוורטיקלים הפעילים ביותר בין לקוחות החברה הם בקרב הבנקים הגדולים, תעשיית האירו-ספייס ותעשיית הכימיה. כמו כן החברה החלה בהתקנת הפלטפורמה באוניברסיטאות המלמדות לימוד קוונטום, הראשונה בהן היא קרנגי מלון בארה"ב. "הם משתמשים בפלטפורמה להוראת מחשוב קוונטי, כך שהסטודנטים ילמדו לפתח תוכנה למחשבים קוונטיים איתנו". בחודשים הקרובים יורחבו ההתקנות לאוניברסיטאות נוספות בעולם ובישראל.
השלמת הגיוס של החברה נעשתה לפי אותה הערכת שווי בה גוייס כל ההון בסיבוב, שווי שחצה את קו 100 מיליון הדולר ("בין 100 מיליון דולר ל-200 מיליון דולר" אומר מינרבי), וזאת כשההכנסות הריאליות של החברה עוד רחוקות מרחק של כמה שנים.
מרגישים אצלכם את הקושי לגייס הון כמו בשאר השוק?
"בכנות, מהזווית של יום אחרי סבב גיוס, זו שאלה שיש לי פריבילגיה לא לעסוק בה. אבל אני מנחש שלא היה פשוט לצאת היום בסבב גיוס חדש. בתקופות כאלה הרבה יותר קל להשקיע בדיפ-טק, בחברה שאתה אומר 'יש פה מהפכה והיא הולכת להיות מהמובילות שלה אז בואו נעשה השקעה לעוד 5-7 שנים'. מצד שני אם יש משקיע שמחפש עכשיו, בגלל התקופה הקשה, הכנסות מאסיביות, אז זה לא יהיה אנחנו".
לדבריו לחברה יש כבר הכנסות, שנובעות משיתופי פעולה מחקריים ולא מפעילות עסקית. "מאוד חשוב לעבוד עם לקוחות משלמים, גם בתחום שלנו".
היה עליכם לחץ להוריד את הערכת השווי?
"לא הרגשנו דחיפה להוריד וולואציה. כרגע המומנטום בכל שוק הקוונטום הוא טוב. אבל האווירה הכללית תשפיע על כולם. אז זו אחת הסיבות לעבוד עם משקיעים אסטרטגיים: הם מבינים שזה עניין אסטרטגי, מצד אחד הם רוצים ROI ולכן לא ישקיעו בוולואציה שהם מאמינים שאינה סבירה, אבל מצד שני מבינים מה זה יכול לעשות בעוד כמה שנים ולכן זה משמעותי עבורם".
חברת קלאסיק הוקמה ב-2020 ע"י מינרבי, אמיר נוה, סמנכ"ל המוצר וד"ר יהודה נוה, הטכנולוג הראשי. החברה מעסיקה את צוות הפיתוח המוביל בעולם בתחום התוכנה הקוונטית, שכולל כיום מעל 40 עובדים בתל אביב ובארה״ב. רוב הצוות מורכב מחוקרים בעלי תארים מתקדמים מאוניברסיטאות מובילות בארץ ובעולם, בתוכם עשרה בוגרי תלפיות ומהנדסי תוכנה בכירים. החברה מתכננת להכפיל את צוות הפיתוח בשנה הקרובה.
בין המשקיעים בחברה נמצאים גם Wing VC, Entrée Capital, Hewlett Packard Pathfinder, Team8, Phoenix, Sumitomo Corp. (באמצעות IN Ventures), OurCrowd, Spike Ventures, Samsung NEXT וכן בכירי שוק השבבים Lip-Bu Tan ו-Harvey Jones.
"במחשוב קוונטי טמון פוטנציאל לשינוי מרחיק לכת באופן הפעולה של הבנק בתחומים כמו תמחור אופציות, והערכת סיכונים שיניבו יעילות רבה יותר ושיפור השירות ללקוח. אנו מצפים לעבוד עם קלאסיק כדי להמשיך לחקור את הטכנולוגיה הזו", אמר סטיב סווארס, ראש תחום חדשנות, HSBC.
ב-NTT אומרים כי החברה צופה שהביקוש לשימוש במחשוב קוונטי והזמינות של המחשבים הקוונטיים יצמח דרמטית. החברה משקיעה בקלאסיק ובפלטפורמה שלה, שבה כבר משתמשת NTT DATA, כדי לפתח אלגוריתמים חדשים לניתוח סיכוני אשראי. ההשקעה עולה בקנה אחד עם תוכנית הצמיחה האסטרטגית של NTT בתחום המחשוב הקוונטי. מעבדת החדשנות של NTT בישראל יזמה את ההשקעה של NTT באמצעות NTT Finance .