רוב הסטארט אפים שעוסקים בנושאי האקלים צריכים תשתית "כבדה". אם זה פס ייצור של בשר מתורבת, מתקן אגירת אנרגיה או כל חומרה אחרת. זה כמובן מאריך את הפיתוח, מייקר את התהליך, מגדיל את הסיכון - ולכן גם מקשה לגייס כספים. אבל לא כולם כאלו ויש גם פתרונות שיכולים לתרום לסוגיית האקלים באמצעות תוכנה בלבד.
דוגמה כזו היא הסטארט אפ Rhino Eco. "אנחנו סטארט אפ פינטק צעיר שמממן סולאר", מסביר אריק בקר, היזם ומנכ"ל החברה, בשיחה משארם א-שייח, שם מתקיימת ועידת האקלים הבינלאומית. "יצאנו לדרך עם המטרה לשים מערכת סולארית על כל גג שיכול ומתאים לכך. מתוך סך הגגות שנחשבים solar eligible בארה"ב, רק 4% מכוסים בפאנלים, וזה ניצול נמוך של המשאב הזה", מסביר בקר. "יש לזה הרבה סיבות אבל העיקרית היא הון: 70% מהפעמים, אחרי שכבר מגיע מתקין והוא מציע התקנה, הוא לא יסגור את העסקה, וזה אחרי שהוא השקיע בשיווק וסקר של הנכס". העלות הראשונית להתקנה היא גבוהה, וגם אם יש תשואה באופק לרוב האנשים פשוט אין את הכסף הראשוני להשכיב. "מערכת ממוצעת עולה 20-30 אלף דולר אבל יש גם פתרון אגירה ועמדת טעינה לרכב חשמלי זה יכול להגיע גם ל-80 אלף דולר", מסביר בקר.
מה שריינו עושה הוא פשוט: פתרון תוכנה, בשטח, היכן שנמצאת החברה המתקינה, שיכול להציע אשראי - מימון להתקנה. "אנחנו נמצאים בנקודת המכירה ומשתמשים בטכנולוגיה ייחודית שמאפשרת להתאים פתרונות מימון ללקוחות בצורה הטובה ביותר". כדי לעשות זאת הלקוח מאפשר גישה לדירוג האשראי שלו, ומשם התהליך קצר: "החיתום לוקח ארבע שניות, ועסקה יכולה להיסגר בחמש דקות", אומר בקר.
אריק בקר מנכ"ל ריינו: "אנחנו נמצאים בנקודת המכירה ומשתמשים בטכנולוגיה ייחודית שמאפשרת להתאים פתרונות מימון ללקוחות בצורה הטובה ביותר. החיתום לוקח ארבע שניות ועסקה יכולה להיסגר בחמש דקות"
בצד של הגורם המממן יכולים להיות כמה גופים: "מצד אחד זה יכול להיות בנק מסורתי כמו גולדמן זאקס שהם שותפים שלנו", אומר בקר. "הם משלמים לי על הליד אבל גם עושים וידוא על החיתום, אני לא גורם מחתם יחיד. מצד שני זה יכול להיות NGO שממוקד בהלוואות להיספנים בארה"ב, אנשים שהמצב הכלכלי שלהם לא להיט ולכן החברות המתקינות בכלל לא פונות אליהם בדרך כלל". גופים כאלו משתמשים בריינו כי היא פיתחה יכולות ייחודיות בחיתום מערכות אנרגיה, והיא יודעת לעשות תמהיל בין הון הראשוני שיש ללקוח, הלוואה, הכנסה צפויה של המערכת, כי זו מערכת יצרנית, בטוחה שמגובה בנכס עצמו ועוד. פינטק קלאסי שמצא נישה ייחודית לחיתום.
מה התשואה עבור המשקיע?
"זה משתנה מאוד באזורים שבהם אנחנו עובדים ובסוג העסקה. התשואה המינימלית בעסקה בטוחה יחסית היא 8% אבל היכן שיש גורמים מממנים יותר תאבי סיכון יש גם עסקאות ב-25% תשואה על ההון".
ריינו הוקמה ב-2021 על ידי בקר וזוהר גורגל ועלתה לאוויר בינואר 2022. "זוהר פיתח מעל לעשור מערכות לאיסוף וניתוח מידע בחיל המודיעין, והוא לוקח את היכולות האלה כדי לספק אנשים מימון", מספר בקר. "אני בעוונותיי עורך דין, שמצאתי דרך להכניס יותר טובה להכניס פאשן לעבודה מאשר להכניס מספרי תעודת זהות לחוזים".
כמה גגות מימנתם עד כה?
"המוצר צעיר, היום אנחנו עומדים על עשרות בארה"ב ויש דרישות של מאות מהשותפים הנוכחיים, שמרוצים ומתחילים לתת לנו אמון".
ריינו היא חלק מגל סטארט אפים בתחום האקלים. "גייסנו מיליון וחצי דולר מגוד קומפני (קרן הון סיכון מתמחה - א"ז) ומתאגיד חשמל אמריקאי. בימים אלו החברה תדע לסגור את סבב הגיוס הבא שלה, שכולל גם גיוס של הון לא מדלל, כדי שגם אנחנו נוכל להיות גורם מממן", אומר בקר. סך הכל בחברה שמונה עובדים במשרה מלאה ועוד שמונה פרילנסרים.
מה אתה עושה בשארם?
"אני חלק מהמשלחת הישראלית, ובאתי ללמוד. היום (השיחה התקיימה ביום רביעי - א"ז) זה יום שלם שממוקד במימון ופערי מימון פרויקטים שקשורים באתגרי האקלים, בדיוק מה שאנחנו עוסקים בו ביום יום".