בתקופה של נהירה של חברות לשירותי ענן, כשהביצועים של החברה תלויים ביעילות העבודה מול הענן והעלויות שלה נובעות בחלקן הגדול מחשבונות ששולחות חברות הענן, מי שידע לייעל ולהוזיל את שירותי הענן יגלה שוק נרחב שמחכה לו. זו התובנה שצצה במוחם של ורה ו-ולאדי שולמן לפני כמה שנים.

יכול להיות שהרעיון עלה במהלך ארוחת ערב משפחתית או אולי הליכה ספורטיבית בשבילי הוד השרון. כן, השניים הם גם שותפים עסקיים וגם בעל ואשה. ולאדי הוא מומחה לשירותי DevOps ו-FinOps בענן. ורה מגיעה מעולמות התוכנה, אבל בשנים האחרונות היא עוסקת בניהול העסק המשפחתי, שעיסוקו ייעוץ לתחום הענן כמובן.

"המיזם התחיל לפני שלוש שנים בערך, כשלקוח בא לוולאדי עם חשבונית של 40 אלף דולר מאמזון, ואמר שהוא לא מבין מה הם עשו ואיך הגיעו לסכום הזה", מספר ורה. אחרי כמה שעות שהוקדשו לניתוח החשבונות התברר שבחשבון של החברה היו רשתות מחשבים ובסיסי נתונים ענקיים, שהלקוח לא הזמין ואפילו לא ידע על קיומם. אחרי שהסתיימה העבודה נשארו השניים עם השאלה איך זה שאין חברה שמעניקה שירות בדיוק כזה לכולם. כך נולד הרעיון לפרופיסי לאבס (Profisea Labs).

ורה שולמן: "המיזם התחיל לפני שלוש שנים בערך, כשלקוח בא לוולאדי עם חשבונית של 40 אלף דולר מאמזון, ואמר שהוא לא מבין מה הם עשו ואיך הגיעו לסכום הזה"

ניתוח חשבונות ענן והוזלה שלהם היה הפיצ'ר הראשון של המערכת. תחום העיסוק הזה – FinOps כלומר ניהול הוצאות הענן מול צרכי החברה - עולה כפורח בימים אלה. לצד זה באו כלים לאנשי DevOps, אלה שמנהלים את מערך הפיתוח של הקוד בחברה וזקוקים לתמונת השימוש של החברה בשירותי הענן. החברה פיתחה פלטפורמה בשם Uniskai, שגם נותנת תמונה כזו וגם מבצעת אוטומציה של הרבה תהליכים שקשורים בניהול שירותי הענן.

הרבה הוצאות מיותרות

אם אתם משתמשים תמימים, בוודאי תחשבו שחברות שירותי הענן רק רוצות להקל עליכם את העבודה ולהוזיל את העלויות. אז זהו, שלא בהכרח. למשל כשאתם רוצים להקים מערך מחשוב בשירות הענן, יש מצב שבאופן אוטומטי ייפתחו עבורכם מערכים כאלה בכל אחד מה-regions של הספקית, מה שאומר הרבה הוצאות מיותרות. ואם לא תקפידו כשאתם בונים את המערך, תגלו מתישהו שאתם מנויים למאות שירותים בענן, שברובם הגדול אין לכם עניין בהם.

פלטפורמת Uniskai מבוססת על ניסיון של עשרות אנשי DevOps, שמציפים את הבעיות ומציעים פתרונות. היא מאפשרת ללקוחות לראות תמונה של כל מערך המחשוב שלהם בענן, הרשתות, הכוננים. האלגוריתם גם בוחן את המערך ומציע להסיר שירותים שאין בהם שימוש, להעביר למצב שינה שרתים בשעות שהמשרד לא עובד. "היום בעידן הענן כולם מאוד זריזים, עם יכולת חדשנות מטורפת אבל הם איבדו את השליטה" אומרת ורה. המערכת של פרופיסי נועדה להחזיר אותה.

אתם מתחרים בשוק עם הרבה חברות שמציעות שירותי ניהול מחשוב ענן. איפה הבידול שלכם?
"באמת יש כל מיני חברות, כולל כמה ממש מגניבות, אבל כל חברה כזאת היא מאוד נישתית, מטפלת בחלק מהבעיה. SPOTIO יודעים לטפל בספוטים (שירותי ענן מוזלים ט.ש.), ParkMyCloud יכולים להשכיב את השרתים לישון, ל-Zesty היה רעיון מהפכני של מכירת reserved instances בצורה אוטומטית, שבקרוב נציע אותו גם. רק אנחנו נותנים את כל הכלים".

AWS (צילום: Sundry Photography, shutterstock)
שירותי הענן של אמזון, AWS. "היום בענן כולם מאוד זריזים, אבל איבדו שליטה"|צילום: Sundry Photography, shutterstock


פרופיסי לאבס הוקמה בתחילת 2021 כבוטסטראפ. למעשה חלק משמעותי מההון שנדרש להקמה ולפיתוח מומן בזכות הכנסות החברה הקודמת של השולמנים. החברה צומחת במהירות ויש לה כבר יותר מ-130 לקוחות בעולם. "כשהכנתי את התוכנית האסטרטגית לקראת הגיוס, בגוטו מרקט הייתי בטוחה שנתרכז בשוק ה-SMB, חברות בינוניות וקטנות, ואז כשנבנה מוניטין ולקוחות וכל העולם ישמע על פרופיסי לאבס, אז נוכל להיכנס לארגונים גדולים", אומרת ורה, "אבל היום יש לנו כבר כמה בנקים בין הלקוחות שלנו. הראשון הגיע בעצמו, אני עוד שומרת את המייל למזכרת, הוא כתב: 'שמעתי עליכם ואני רוצה לנסות' ואז הוא התחיל להמליץ לעוד בנקים".

בינואר 2022 החברה ערכה סיבוב גיוס הון ראשון בהיקף 2 מיליון דולר. המשקיעים היו בעלים של קרן York Capital Management שהשקיעו באופן פרטי. בסוף 2022 נערך סבב הרחבה בהיקף של 2 מיליון דולר נוספים. כעת מתכננים בחברה סבב גיוס הון נוסף מקרנות ישראליות ואמריקאיות, שיאפשר להרחיב את הפעילות למדינות נוספות.

ורה: "אנחנו מתכננים גידול משמעותי. עד עכשיו עשינו הכל בצורה הדרגתית וזה אפשר לנו צמיחה בהשקעה מאוד נמוכה. בכוונה חיפשנו השקעה לא גבוהה. אני חושבת שאנחנו הסטארט אפ היחיד ב-2021, שאחרי שקיבל את ההשקעה לא התחיל חגיגות בקאריביים ומשרדים בקומה 58 בשרונה. נשארנו רזים כי אנחנו רוצים קודם הוכחות ואחר כך יגיע הזמן לחגיגות".

ורה שולמן: "אני חושבת שאנחנו הסטארט אפ היחיד ב-2021, שאחרי שקיבל את ההשקעה לא התחיל חגיגות בקאריביים ומשרדים בקומה 58 בשרונה. נשארנו רזים כי אנחנו רוצים קודם הוכחות ואחר כך יגיע הזמן לחגיגות"

אתם יכולים להראות למשקיעים הפוטנציאליים תוכנית עסקית עם מכירות משמעותיות?
"עם כל הדברים הנוראיים שקורים עכשיו בכלכלה, כשהכל משקשק ואף אחד לא מבין לאן זה הולך, אנחנו עשינו הימור מצויין עם הפוקוס על finOps. כי מדובר בחיסכון בעלויות ואין לאף אחד ספק, שבכלכלה של היום הענן הוא הכרח, והצורך העיקרי הוא לחסוך בעלויות הענן".

המבנה הארגוני של החברה יוצא דופן. עם ורה שולמן כמנכ"לית, ולאדי שולמן כ-CTO ועובד נוסף, בכך מסתכמים העובדים בישראל. שאר 31 העובדות והעובדים ממוקמים בלביב, אוקראינה – מפתחים, אנשי DevOps, גם צוות שיווק. תקופת המלחמה הפכה את העניין הזה למסובך במיוחד.

"הספקנו לפנות הרבה אנשים ממש לפני שהפלישה התחילה. חשבנו שזה יימשך חודש ורצינו המשכיות עסקית", אומרת ורה. "הרבה אנשים הסכימו ויצאו והיום הם ממוקמים בכל מיני מקומות בעולם – אירופה, קנדה, תאילנד, דובאי. אנחנו צוחקים שאנחנו חברה גלובלית, אנחנו יכולים להצביע על מפת העולם ובוודאות יהיה לנו שם עובד...".

אתם פועלים יותר משנתיים ורק עכשיו נחשפים בתקשורת. מה הסיבה?
"אני מאוד התלהבתי מהשם 'יוצאים מהגראז'', זה מאוד משקף את איפה שאנחנו נמצאים. עד עכשיו היינו חברה מתחת לרדאר, מאוד רזה, עם סייט אוקראיני ועובדים בודדים בישראל. עכשיו אנחנו לקראת צמיחה, עומדים לגייס צוות ניהולי בארץ, אנשי מכירות בחו"ל בכל מיני מדינות. זה זמן נכון. זה בדיוק משקף את איפה שאנחנו נמצאים - יוצאים מהגראז'".

שאלה שאתם בטח נתקלים בה לא פעם – איך זוג נשוי מצליח לנהל חברה ביחד?
"שאלה טובה... אנחנו כבר מתורגלים, כי אנחנו עובדים ביחד כבר שמונה שנים. הסוד הוא שיש חלוקת תפקידים מאוד ברורה: כל הדברים הטכנולוגיים הם של ולאדי וכל הדברים האדמיניסטרטיביים הם שלי. ככה מצליחים. ועדיין תמיד מדברים על ענייני עבודה, אפילו בהליכות - זה הדיילי שלנו".