המשקיעים של חברת הבינה המלאכותית הישראלית AI21 Labs לא מתרגשים מהמשבר בשווקים: החברה מודיעה היום על סבב גיוס B בהיקף של 64 מיליון דולר לפי שווי של 664 מיליון דולר.

החברה, שהוקמה על ידי מומחי ה-AI פרופ' יואב שוהם, אורי גושן ופרופ' אמנון שעשוע, מפתחת את ג'ורסיק, אחד ממודלי ה-AI החזקים בעולמות ה-NLP (מודלים של שפה טבעית) כיום, לצידן של חברות ענק גלובליות כמו OpenAI, מיקרוסופט, גוגל ומטא. את הסיבוב הנוכחי הובילה קרן Ahren Innovation Capital והשתתפו בו המשקיעים הקיימים, בהם Walden Catalyst, פיטנגו, TPY Capital, Mark Leslie ואמנון שעשוע עצמו. סך הגיוסים של החברה עד כה מגיע ל-118 מיליון דולר.

בריאיון ל-tech12 אומר פרופ' שעשוע, שבתחום הבנת השפה חלה קפיצת מדרגה לפני כשלוש שנים, והאפליקציות של החברה, שיכולות להבין ולסכם מאמרים או לכתוב טקסט על בסיס ראשי פרקים, מראות ניצנים ראשונים של אינטליגנציה. "התחום שהחברה עוסקת בו נמצא בחזית הכי מתקדמת של AI", הוא אומר, "יש פה כבר אלמנטים שאנחנו מייחסים לאינטליגנציה. האינטראקציה שלנו עם מחשב באמצעות שפה טבעית יכולה לשנות לגמרי את הדרך שבה נעשית העבודה שלנו מול המחשב".

AI21 הוציאה לשוק עד כה מספר מוצרים, בהם Wordtune, שהוא תוסף לדפדפן שמשכתב משפטים תוך כדי הכתיבה, ושיש לו כבר מיליוני משתמשים. מוצרים נוספים של החברה הם Wordtune Read שמנתח ומסכם מסמכים ומאפשר למשתמשים לקרוא טקסט ארוך בצורה מהירה, ו-AI21 Studio, פלטפורמת המפתחים של החברה, שלה יותר מ-10 אלפים משתמשים בעולם.

פרופ' אמנון שעשוע: "יש פה כבר אלמנטים שאנחנו מייחסים לאינטליגנציה. האינטראקציה שלנו עם מחשב באמצעות שפה טבעית יכולה לשנות לגמרי את הדרך שבה נעשית העבודה שלנו מול המחשב"

נראה שהשימושים הנוכחיים, למשל שכתוב טקסט, עוד לא מגרדים את הפוטנציאל האמיתי של ה-NLP, שהוא הסיבה להשקעה בחברה.
"אכן, הפוטנציאל הוא כמו הנפט החדש או החשמל החדש. זה משהו תשתיתי, זה לא רק המוצר. יש לנו תפיסה יחודית לחברה, של איך לוקחים את מה שיש כרגע בחזית ובונים אינטליגנציה. זה גם מה שמעניין אותי אישית. לא מעניין אותי עכשיו להיות חלק מייסוד חברה שעושה מוצר שעוזר לך לכתוב. מה שמעניין אותי זה לעשות משהו, שהאימפקט שלו על העתיד יהיה מאוד משמעותי. זה לא רק מוצר אחד. מובילאיי, רכבים אוטונומיים - זה אימפקט רחב. דברים כאלה מעניינים אותי".

אז איך AI21 תייצר את האימפקט הזה?
"הדרך שבה עשו NLP עד כה היתה באמצעות brute force: בונים רשת מאוד גדולה, עם מאות מיליארדי פרמטרים ואז פתאום קורים כל מיני דברים מבפנים, שמדענים מנסים להסביר - כולל אני, בקבוצת המחקר שלי. אבל אנשי מקצוע מסכימים היום שהשיטה הזו מגיעה לתקרת זכוכית. אם אתה מגדיל מ-200 מיליארד לחצי טריליון ולטריליון - זו תפוקה שולית פוחתת. לא נהיית לך פתאום אינטליגנציה של בן אדם. אז ל-AI21 יש תפיסה מאוד רעננה, מאוד שונה מהתפיסות הקיימות, שנקראת MRKL (ראשי תיבות של Modular Reasoning, Knowledge and Language) שמתחברת למאגרים ומקורות מידע מתעדכנים".

שעשוע: "הפוטנציאל הוא כמו הנפט החדש או החשמל החדש. זה משהו תשתיתי, זה לא רק המוצר. זה גדול כמו להמציא את החיפוש, זה גדול כמו גוגל. מה שמעניין אותי זה לעשות משהו שהאימפקט שלו על העתיד יהיה מאוד משמעותי"

זה מרוץ מול ענקיות מחשוב ו-AI.
"אנחנו רצים מהר. זה תחום שיש בו כמה שחקנים גדולים וכמה חברות סטארט אפ, אבל אין הרבה שחקנים שאתה שומע עליהם. ב-AI21 אנחנו 100 עובדים וגייסנו עשרות מיליונים ואילו OpenAI גייסה כמה מיליארדים. והגענו להישגים שהם כמו הגדולים ביותר בתעשייה, עם חשיבה רעננה ונכונה מדעית - איך לקחת את מה שיש לנו ולבנות אינטליגנציה. אנחנו מתחילים לגרד את מה שנראה לפני חמש שנים כמו מדע בדיוני".

מה בעצם ישתנה בזכות הטכנולוגיה?
"אם שינית את הדרך שבה אתה עושה אינטרקאציה עם המחשב, את הדרך שבה אתה כותב וקורא, זה אומר שכל אחד שנוגע במחשב משמש בטכנולוגיה שלך. זה גדול כמו להמציא את החיפוש, זה גדול כמו גוגל. זה הדבר התשתיתי. אתה מדבר בשפה טבעית, מתאר מה שאתה רוצה לעשות, והמכונה מתרגמת את זה לקוד המתאים, והכל נעשה. למשל בחיפוש - אתה תכתוב בממשק החיפוש שאלה ארוכה עם כל הפרטים ותקבל בסוף לא לינקים אלא תשובה עם מקורות, עם תיאור התהליך המחשבתי. זו קפיצת מדרגה בחיפוש, שלא נעשתה כבר 20 שנה".

AI21 צוות (צילום: רועי שור, יח
צוות AI21. "אנחנו רצים מהר"|צילום: רועי שור, יח"צ

חברת AI21 התחילה אמנם עם מוצרים למשתמשים פרטיים, אבל התוכנית העסקית כוללת התמקדות בעולמות ה-B2B, החברות הגדולות. לדברי שעשוע כבר כיום יש שיתופי פעולה עם כעשר חברות ענק, שמתכוונות להשתמש בכלים דמויי Wordtune כדי לייצר שפה אחידה ארגונית. הגיוס יאפשר לחברה המשך השקעות בפיתוח וברכישת ציוד ומחשוב, וכן הרחבת מערך השיווק והמכירות.

"אנחנו רוצים להמשיך ולצמוח בקצב הולך וגדל, לקחת נתחי שוק ממערכות אחרות כמו Grammarly", אומר שעשוע. "לחברה יש הכנסות, יש ARR שגדל בצורה מאוד יפה אבל יש עוד השקעות גדולות שצריך לעשות לפני שתהיה רווחיות. אנחנו בשלב הצמיחה והוכחנו אקסקיושן מאוד משמעותי, גם עם קו המוצרים וגם עם התשתית הטכנולוגית והמדעית, שהיא בחזית של תחום שהוא משנה מציאות. זה מה שמרתק בחברה הזאת".

אורי גושן, מייסד ומנכ״ל שותף, מוסיף: "סבב הגיוס נחתם בתקופה של חוסר ודאות בשוק ומהווה הבעת אמון משמעותית של המשקיעים בחזון של AI21 לשנות את הדרך שבה אנשים צורכים ומייצרים מידע. הסכום שגויס יאפשר לנו להאיץ את הצמיחה הגלובלית של החברה, להמשיך ולפתח את הטכנולוגיה המתקדמת ביותר בתחום עיבוד השפה הטבעית ולגייס את העובדות והעובדים המוכשרים ביותר על מנת להגשים את החזון שלשמו הקמנו את החברה".

אליס ניוקומב-איליס, שותף מייסד בקרן Ahren: "תחום ה- NLP הגיע לנקודת מפנה וחברת AI21 Labs נמצאת בזמן הנכון עם תשתית ומוצרים ייחודים שמשרתים בהצלחה שוק שהולך וגדל במהירות. הצוות של AI21 Labs נמנה על החזקים ביותר בתעשייה, הן ברמה הטכנולוגית והן המסחרית, והוא מוביל חברה חדשנית וייחודית עם מוצר שמחולל שינוי יסודי בתחום משנה מציאות״