על הסטארט אפ שלו, ריטואל (Ritual), חשב היזם דוד פרוור ב-2020, בתקופה של סגרים, אי ודאות, שני ילדים קטנים בבית וקריירות תובעניות. "הרבה מהחברים מסביבנו חוו משברים בזוגיות, אבל רובם לא הסתכלו על טיפול זוגי כאופציה", הוא מספר.
עם המחשבה הזו התחיל פרוור לחקור את הנושא וגילה שהתופעה הזו שכיחה מאד: "במובן מסוים הבעיה פשוטה - כמעט כל בנאדם שנמצא במערכת יחסים זוגית חווה אתגרים - כ-75-85% מהזוגות, אם בגלל ילדים או סקס או מה שזה לא יהיה. לעומת זאת, פחות מ-7% מהזוגות מגיעים לעזרה קלינית אפקטיבית, שזה טיפול זוגי. זה פער גדול, בארה"ב לבדה זה בערך 115 מיליון אנשים". פרוור טוען שיש בקצוות זוגות שנמצאים בירח דבש נצחי ולא זקוקים לטיפול, או זוגות שכבר החליטו להתגרש, ולהם הטיפול לא יעזור - אבל לא אלה ולא אלה, הם הרוב.
אז למה בעצם קיים הפער? שלוש סיבות: הראשונה, סטיגמה, או כמו שאומר פרוור, "הרבה אנשים חושבים שזה (טיפול זוגי, א"ז) רלוונטי רק לקראת גירושים". הסיבה השנייה היא עלות הטיפולים, שמתחילה במאות שקלים בארץ לפגישה - ובארה"ב זה יכול להיות גם כפול. הסיבה השלישית היא התלות בבן זוג שיסכים לתהליך, מה שלא תמיד קורה. ולפעמים, גם אם יש נכונות משני הצדדים, קיימת בעיה טכנית של למצוא זמן מתאים לטיפול, מי ישמור על הילדים וכן הלאה.
דוד פרוור, מייסד ריטואל: "כמעט כל בנאדם שנמצא במערכת יחסים זוגית חווה אתגרים - כ-75% -85% מהזוגות, אם בגלל ילדים או סקס או מה שזה לא יהיה. לעומת זאת, פחות מ-7% מהזוגות מגיעים לעזרה קלינית אפקטיבית שזה טיפול זוגי"
עם התובנות האלו פרוור חבר לניר שטרן, שמכהן כסמנכ"ל מוצר, וגיל-עד מאיר, סמנכ"ל הטכנולוגיות, וביחד הם הקימו בשנה שעברה את ריטואל שרוצה לעשות "דיסרפשן" לטיפול הזוגי באמצעות טכנולוגיה: אפליקציה, טיפול זוגי גם ליחידים, שילוב של גישה סינכרונית וא-סינכרונית (כלומר, טיפול ב"לייב" או באמצעות הקלטות שאפשר לצפות בהן במועד נוח) ומחיר נגיש.
על מנת להקל על הסטיגמה והקשיים הטכניים, הטיפול של ריטואל קורה כולו באפליקציה, ו"מחולק" לפגישות קצרות יותר, קלות לעיכול, ורובן בזמן הפנוי של המטופל. באשר לעלות, היא נעה בין 30 דולר לחודש לעבודה עצמית ו-200 דולר לחודש למסלול עם מטפל צמוד.
התמחות בזוגות שעוברים טיפולי הפרייה
איך זה עובד? כל מטופל נפגש עם מטפל ל-30 דקות פגישת הצטרפות, הגדרת יעדים ותיאום ציפיות. אחרי זה המטופל יכול לגשת לספרייה מקצועית של תוכן שכוללת אודיו, וידאו, ותרגילים, שרלוונטים ספציפית לאתגר אתו הבנאדם מתמודד, נאמר שליטה בכעס. "במסלול הרחב יש לו פגישה שבועית עם מטפל, פגישה של רבע שעה ועוד שלושה טיפולים עצמאיים בשבוע של כרבע שעה כל אחד", מסביר פרוור. "ב-Tier הדיגיטלי (הזול, א"ז) יש רק גישה לאפליקציה ופידבק א-סינכורני ממטפל". בכל מקרה המטופל יכול להשאיר למטפל הודעות קולית עם מחשבות או רפלקציות שלו, והכל נכנס למעין גרף ליווי והתקדמות.
"הדבר הראשון שהבנו שגם טיפול זוגי מסורתי, חלק גדול מהעבודה נעשה מול האינדיבידואל ולא בהכרח ביחד", מסביר פרוור, "הוא יכול לעבוד על עצמו לבד ולפעמים, מהניסיון שלנו בערך בחצי מהמקרים, הוא מביא את הבן זוג בהמשך".
לצורך הקמת השירות ריטואל התקשרה בשלב זה עם 10 מטפלים, חלקם עם תת התמחות ספציפית למשל בזוגות שעוברים טיפולי הפרייה או זוגות שמתמודדים עם ילד עם הפרעות קשב וריכוז וכדומה.
כעת החברה נחשפת לציבור, עם גיוס של 2 מיליון דולר. "יסדנו את החברה בספטמבר 2021. יצאנו עם מוצר בטא לפני חצי שנה ובספטמבר הזה עלינו בזמינות כללית ויש כבר לקוחות משלמים", מספר פרוור.
האפליקציות שיודעת איך לבנות הרגלים
פרוור הוא ד"ר לפילוספיה בכלל, שחקר איך השפיעה הפסיכולוגיה על ההגות היהודית בתחילת המאה העשרים והתגלגל להיות יועץ אסטרטגי בשלדור. הוא גם עולה חדש, וחובש כיפה. שטרן הגיע לחברה אחרי שהיה קודם מנהל מוצר ב-K הלת', ואילו מאיר, האיש הטכני, עבד במשרד הראש הממשלה שנים רבות ואז באוטונומו הבורסאית.
פרוור טוען שריטואל היא לא חברת B2C קלאסית ומשתמשת גם ב"ערוצי הפצה", אם כך ניתן לקרוא לזה. "אפשר להגיד שאנחנו משווקים דרך קהילות, זה יכול להיות רופאי פוריות, רבנים או כמרים וכדומה, אבל במקביל יש לנו גם שיווק אונליין מסורתי ישיר לצרכן". הגיוס הנוכחי מוגדר כפרה-סיד. הוא נערך בהובלת קרן ההון סיכון GroundUp ובהשתתפות סמסונג-נקסט, ורסימו, קרן 97212, פראש-פאנד, homeward ventures לצד מספר אנג׳לים אסטרטגיים.
"הפלטפורמה והתכנים נבנו בידי צוות חוקרים ומטפלים, לצד אנשי דאטה ומוצר. המודל שריטואל פיתחה נשען על מחקר בתחום הזוגיות\מערכות היחסים ומורכב מארבעה יסודות: למידה עצמית, תרגולים, מדידה מתוקפת מדעית והתייחסות אישית של מומחה"
בהודעת הגיוס נכתב: "הפלטפורמה והתכנים נבנו בידי צוות חוקרים ומטפלים, לצד אנשי דאטה ומוצר. המודל שריטואל פיתחה נשען על מחקר בתחום הזוגיות\מערכות היחסים ומורכב מארבעה יסודות: למידה עצמית ששואבת השראה מאפליקציות תוך בניית הרגלים, תירגול מודרך של העקרונות שנלמדו, מדידה מתוקפת מדעית של ההתקדמות והתייחסות אישית ממומחה בעל הכשרה מתאימה וניסיון קליני בתחום היחסים, שמלווה את הלקוח ונותן פידבק על העבודה".
״אנחנו גאים להיות השותפים של ריטואל״, אמר יונתן מצ׳אדו, המוביל העולמי של קרן SamsungNext בהשקעות הבריאות. ״תחום בריאות היחסים חיכה לפתרון שיאפשר להרחיב את הנגישות של טיפול זוגי להמונים. באמצעות שימוש בטכנולוגיה חדשנית והתוכן הקליני הברור והקולע, ריטואל מצאה דרך להביא תמיכה זוגית בקנה מידה משמעותי ובמחיר נמוך משמעותית מהאופציות המסורתיות. הראיה הכי טובה מבחינתי היא שהמטפלים שעובדים עם הפלטפורמה אוהבים את השיטה של ריטואל ושמחים להשתמש בה. הפוטנציאל ענק וזאת רק ההתחלה״. לחברה 24 עובדים כולל קבלני משנה.